Nylig delte Oslo bystyre nyheten om at Siavash Mobasheri fra Rødt ble valgt som leder for 17. mai-komiteen i hovedstaden.
– Jeg skrev en ganske personlig oppdatering om hvor mye det betyr for meg å lede komiteen og delte mitt første minne fra nasjonaldagen. Innlegget traff veldig mange og fikk masse respons, forteller Mobasheri.
– Men i løpet av natten forsvant plutselig innlegget fra Facebook-veggen.
Selv om innlegget tilsynelatende var tilgjengelig, var det borte fra veggen hans. Først etter at Rødt Oslos bystyregruppe klaget til Meta
, kom innlegget tilbake.Lærer, tidligere fotballspiller og bystyrerepresentant i Oslo bystyre.
– Flere savnet innlegget og lurte på om jeg hadde slettet det. Jeg la ut en ny melding på Facebook for å oppklare saken, men den forsvant også etter en omtrent en times tid, forteller politikeren.
Mobasheri mener han ble utsatt for «shadowbanning
» av Facebook.– Hvis folk tror jeg har gitt etter for hetsen og dermed slettet selv, er ikke det bra det heller og skaper usikkerhet rundt min posisjon som folkevalgt, sier han.
Til Meta forklarte han at han var en norsk politiker som hadde blitt utsatt for hets, og derfor var innlegget viktig for ham og offentligheten.
– Det er ironisk når 17. mai er en feiring av ytringsfrihet, demokrati og menneskeverd, at Meta kontrollerer offentligheten på den måten. Det er et stort problem at de fjerner stemmer og innskrenker ytringsrommet. Politikere er avhengige av å nå ut til fellesskapet for å ta opp alvorlige saker, sier Mobasheri.
Her tar politikeren kontakt med Meta i håp om svar.
– Det kom en storm av hatefulle meldinger, som var mørkt. Dette skulle være en gladsak, og jeg vil egentlig skrive et kjærlighetsbrev til Norge om hvor ærefullt det er å få dette oppdraget. Men det forsvant i rasisme og hat.
Han forventet en viss reaksjon fra nettroll, og sier det ikke er noe nytt at politikere med en annen bakgrunn og hudfarge blir utsatt for hets.
– Jeg er likevel stolt og glad, og tror på et Norge som rommer oss alle, og stolt av landet som tok meg imot som flyktning fra Iran.
Selv har han to teorier om hvorfor han tror innlegget ble «bannet»:
– Enten var erfaringene mine og min personlige historie for sterk kost for algoritmene, og noen ville at stemmen min skulle forsvinne, eller så er det bare et teknisk problem, men likevel et demokratisk problem.
VG har sendt flere henvendelser til Meta, men foreløpig ikke fått svar.
Datatilsynet ikke overrasket
Tobias Judin i Datatilsynet rister på hodet av enda et tilfelle av det som potensielt kan være «shadowbanning».
– Dessverre er jeg ikke så overrasket. Dette er nok et eksempel hvordan vi er prisgitt Metas algoritmer, hva de synes eller ikke synes skal være tilgjengelig på plattformen deres.
Mobasheris eksempel er «symptomatisk», mener han.
– Som enkeltperson blir man maktesløs. Her er det dessuten snakk om en politiker, som man skulle tro er av samfunnsinteresse, men så er det et selskap i USA som har siste ord på hva vi får se.
Seksjonssjef i Datatilsynet
Dessuten er det vanskelig å vite hvorfor man blir «shadowbannet», sier Judin.
– Er det fordi noen har rapportert innlegget til moderatorer, for det er jo snakk om veldig mange sterke meninger, og det har ført til shadowbanning?
Judin vet ikke sikkert om følsomme temaer som rasisme kan forårsake en shadowbanning, men ser heller ikke bort fra det.
– Dette er jo ting man vanligvis ikke ser på problematisk. Så det blir jo bare spekulasjoner fordi vi vet jo ikke. Og det i seg selv synes jeg er uggent, avslutter han.