Tingretten pålegger ODA å fremlegge varsler-eposter fra underleverandør

1 week ago 10


10. februar skal Oslo tingrett etter planen starte hovedforhandling i et søksmål mot Oda. Odas forretningsidé er å drive hjemlevering av dagligvarer, og i den forbindelse benytter selskapet underleverandører til selve utkjøringen.

Ett av disse firmaene krever nå mellom 8 og 9 millioner kroner i for det de mener er urettmessig heving av avtalen. Bakgrunnen for at Oda sa dem opp, var ifølge Oslo tingrett et anonymt varsel Oda mottok om arbeidsforholdene for sjåførene i firmaet, og deretter Odas egne undersøkelser rundt dette.

Ønsker du å jobbe for landets største og viktigste arbeidsgiverorganisasjon og være med å forme morgendagens arbeidsliv?

Ble lovet anonymitet

I forkant av hovedforhandlingen krever budfirmaet at Oda skal fremlegge eposten med varselet. Dette har Oda motsatt seg, under henvisning til at må kunne gis bevisfritak for navn og andre identifiserende opplysninger som er gitt av varslere under løfte om anonymitet.

I anførselen til Oslo tingrett skriver budfirmaet at dette er dokumenter de trenger både for å identifisere hvilke sjåfører som vil være relevant å innkalle som vitner, og fordi dette handler om tidsnær dokumentasjon om forhold som har begrunnet hevingen.

Ikke intern varsling

Oda argumenterte på sin side med at arbeidsmiljølovens regler om varsling gir dem rett til å nekte fremleggelsen, men Oslo tingrett er ikke enig. Tingretten peker på at det ikke er arbeidstakere i Oda som har varslet internt, men snarer arbeidsstakere i Odas underleverandør og kontraktsmotpart. Retten skriver:

«Varselet er heller ikke sendt til noen av instansene som fremgår av arbeidsmiljøloven § 2 A-2. Arbeidsmiljølovens regler om varsling kommer etter rettens syn ikke direkte til anvendelse for Odas del. Retten kan heller ikke se at EUs varslingsdirektiv, som Oda har vist til, er direkte relevant for saken. Varslingsdirektivet omfatter ikke brudd på arbeidstakerrettigheter, som er det sentrale i denne saken.

Det at opplysningene er mottatt under løfte om konfidensiell behandling, kan være et argument for at de ikke bør pålegges å utleveres. Et privat taushetsløfte gir imidlertid ikke i seg selv rett til bevisfritak i en rettstvist».

Ønsker du å bidra til økt kunnskap om helse, miljø og sikkerhet og et trygt og godt arbeidsmiljø i norske reiselivsbedrifter?

Anker ikke

Tingretten finner det heller ikke sannsynliggjort at sjåførene vil utsettes for fare for «vesentlig tap av sosialt omdømme eller vesentlig velferdstap» som følge av  at epostene legges frem. 

Oda opplyser til Rett24 at de ikke kommer til å anke kjennelsen.

– Dette er en kjennelse i en pågående rettsprosess, så vi ønsker ikke å kommentere den nærmere, sier Oda-advokat Christian Lindvall Dahlgren.

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen i Oslo tingrett, med oppstart 10. februar.

Read Entire Article