At israelske spillere reiser rundt og spiller toppfotball i Europa har skapt sinne og engasjement verden over. Torsdag 23. januar kommer fotballklubben Maccabi Tel Aviv fra Israel til Bodø for å måle styrke på kunstgresset på Aspmyra stadion.
Mange har reagert sterkt på at det israelske laget får lov til å delta. Voldelige konfrontasjoner har funnet sted i forbindelse med kampene.
Vanligvis er synbare effekter eller symboler med politisk, religiøst og ideologisk budskap ulovlig på Aspmyra.
Men når det israelske laget kommer på besøk blir det lov med palestinaskjerf.
Ikke bruk det provoserende
I Bodø har flere reagert på gjestenes ankomst, og folk har oppfordret til markeringer, protester og boikott.
Lokalt politi tar derfor ekstra forholdsregler foran den omstridte kampen. Det samme gjør Bodø/Glimt. På egne hjemmesider har klubben publisert en lang liste med svar på spørsmål fra publikum.
– Er palestinaskjerf tillatt på Aspmyra denne dagen?
– Ja, men vi oppfordrer publikum til å ikke bruke skjerfene på en måte som kan oppfattes provoserende.
Det står i kontrast til Glimts generelle reglement på stadion:
NRK har foreløpig ikke lyktes i å få svar på hvorfor skjerfet er tillatt, og hva som menes med «ikke på en måte som kan oppfattes provoserende».
Kun Israel vinner på en boikott
Flere supportere boikotter kampen mot det israelske laget.
Glimt mener imidlertid at det ikke ville vært matnyttig for noen andre enn Israel om de også boikottet.
– Hadde vi ment at en boikott kunne bidratt til en slutt på konflikten mellom Israel og palestinerne, ville vi vurdert det. Problemet er bare at det eneste laget som vil vinne på dette er det israelske – i dette tilfellet Maccabi Tel-Aviv, skriver Glimt.
De mener at en slik boikott vil føre til enda mer splittelse, og sier slike virkemidler må vedtas gjennom større organer, som UEFA og FIFA, for å ha effekt.
Til tross for null boikott er Glimt klare på hvor de står i den betente saken.
– Vi i Bodø/Glimt har reagert like sterkt på den lidelsen som først den Israels befolkning opplevde, og deretter i særdeleshet det sivile palestinere på Gaza og Vestbredden har gjennomlevd. Vi stiller oss bak både Norges og NFFs krav om at angrepene mot uskyldige på Gaza og Vestbredden må stanse.
Ytringsfrihet og sikkerhet
Politiet i Nordland har med årene fått god erfaring i å håndtere eventuelle konflikter i forbindelse med europakamper på Aspmyra.
Likevel er de ekstra spente på denne kampen.
– Vi forventer en del demonstrasjoner rundt kampen. Vi har fått med oss episodene fra utlandet, og vi har fått signaler fra Palestinakomiteen lokalt om at de vil gjøre markeringer. Sistnevnte sier imidlertid at det vil være under rolige former.
Det sier stabssjefen hos politiet i Nordland, Bent Are Eilertsen.
At det er lov å uttrykke seg gjennom palestinaskjerf er neppe noe politiet vil krangle på.
– Vi skal beskytte ytringsfriheten, slår Eilertsen fast.
– Samtidig skal vi ivareta sikkerheten til publikum som er på plass. Vi setter inn en del mer ressurser enn vi vanligvis gjør på grunn av situasjonen. Jeg vil ikke si vi er bekymret, men vi er godt forberedt.
Konflikten har i lang tid vært betent, og meningene er sterke om situasjonen mellom israelerne og palestinerne. Glimt vil nødig kvele ytringsfriheten, men ber innstendig om at publikum følger oppfordringene fra både klubben og politiet.
– Vi har naturligvis nøye studert hva som har skjedd i tidligere oppgjør. Både i Amsterdam og i Skien har det utspilt seg scener som vi på ingen måte ønsker å se i Bodø, understreker Glimt, og fortsetter:
– Vi tar våre forholdsregler, og vi vil sterkt henstille alle til å tenke grundig gjennom hva som er en konstruktiv måte å jobbe for sin sak. Det er i alle fall ikke å gå til angrep på verken politi eller lokalbefolkningen. Vil man ytre sin mening, må det skje på fredelig vis. Vi ber om at alle under enhver omstendighet følger de instruksjoner politiet gir. Bodø er en liten og fredelig by, og vi håper fotballens budskap om fred og likeverd skal stå i sentrum.
Publisert 07.01.2025, kl. 18.24 Oppdatert 07.01.2025, kl. 18.34