Til uken starter lønnsoppgjøret: – Blir godt under i fjor

2 months ago 25


Lønnsoppgjør, prisvekst og en stadig mer usikker geopolitisk situasjon preger uken.

 14. mars går startskuddet for årets lønnsoppgjør. LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal forhandle med NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Her hjemme sparkes uken i gang med inflasjonstall. På forhånd er det ventet at prisveksten ender på 2,6 prosent i februar.

– Forventningen er at inflasjonen har tatt seg litt opp i februar, og at kjerneinflasjonen som Norges Bank styrer etter trolig har vært litt sterkere enn det Norges Bank har lagt til grunn, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom og daglig leder for Akershus Eiendom.

Les på E24+

Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine

I januar var prisveksten på 2,3 prosent.

Hun sier at problemet i Norge først og fremst er at prisveksten på ting som produseres her hjemme er for høy.

– Særlig er prisveksten på tjenester for høy. Det har er kostnadspresset her hjemme og en relativt høy lønnsvekst som er hovedårsak.

 Kari Due-Andresen klemmer sentralbanksjef Ida Wolden Bache under Norges Banks årsmiddag i februar. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Skjalg Vold

Due-Andresen tror at det vil komme et rentekutt senere denne måneden, uansett om inflasjonstallene skulle vise seg å være høyere enn det sentralbanken så for seg.

– Sentralbanken har sagt så tydelig at det nå er på høy tid.

– Så tipper jeg de vil være ganske forsiktige med å gjøre vesentlige endringer i renteprognosen fremover, gitt at det er så stor usikkerhet forbundet til internasjonale forhold, og hvordan det påvirker norsk økonomi, fortsetter hun.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror heller ikke at kuttet i mars er i fare. Han sier at skal vi få flere rentekutt må prisveksten fortsette å avta og lønnsveksten kan ikke være for høy.

Hva sentralbanken gjør med renten og deres tanker om veien videre får vi vite 27. mars.

Tror på lavere lønnsvekst

Fredag går startskuddet for årets lønnsoppgjør. Denne gangen et såkalt mellomoppgjør som betyr at det kun er lønn som står på agendaen.

Norges Bank har anslått lønnsveksten til 4,2 prosent.

– Vi vet at industrien så er lønnsevnen god, og det er fortsatt rom for å ha en relativt høy lønnsvekst, sier Frank Jullum.

På tirsdag, kommer Teknisk beregningsutvalg (TBUTBUUtvalg som hvert år leverer rapporter i forbindelse med lønnsoppgjøret. Rapportene inkluderer oversikt over lønnsutviklingen, utviklingen i norsk økonomi og anslag for prisveksten før lønnsoppgjøret. TBU består av representanter fra de sentrale organisasjonene i arbeidslivet, Statistisk sentralbyrå og flere departement.) med et nytt anslag for prisveksten.

I sin foreløpige rapport anslo TBU at prisveksten i 2025 blir 2,5 prosent.

– Det legger nok rammen for hvor lønnsveksten havner. Uansett vil nok lønnsveksten i år bli godt under det den var i fjor. Det hadde vært fint om vi havnet på fire prosent, eller under fire prosent, sier Jullum.

Frank Jullum

Sjeføkonom i Danske Bank

Kari Due-Andresen sier at utfra hensyn til inflasjon og renter vil det være gunstig med en lønnsvekst som ikke er altfor høy.

Hun tror den geopolitiske situasjonen kan virke inn på nordmenns lønnsoppgjør:

– Jeg tror at den usikkerheten som spres internasjonalt taler for at lønnsoppgjøret ikke blir så romslig som det eller kunne ha blitt.

Les også

NHO før lønnsoppgjøret: Vil ha mer lokale forhandlinger

Trump-dilemma

Onsdag er det duket for amerikanske inflasjonstall. Ifølge Bloombergs undersøkelse venter økonomer en prisvekst på 2,9 prosent.

I januar var prisveksten på 3 prosent.

– Bildet av USA er at det fortsatt er bra vekst, men at det ser ut som at inflasjonen er på vei ned. Får man bekreftet at inflasjonstallet faller, så tror jeg man vil få bekreftet kuttforventningene hos den amerikanske sentralbanken, sier Frank Jullum.

– Det er viktig for hele det globale finansmarkedet, fortsetter han.

Kari Due-Andresen sier FED har vært bekymret for at nedgangen i prisvekst bremser opp. Hun sier den amerikanske sentralbanken har samme dilemma som den norske:

– Bidrar Trumps politikk til mer prisvekst fremover, sånn at det er grunn til å holde litt igjen på rentesettingen? Eller er det en svakere økonomisk utvikling som vil dominere?

Les på E24+

Make the dollar weak again

Due-Andresen tror inflasjonstallene kommer til å havne i skyggen av geopolitiske begivenheter.

– Disse begivenhetene har også så mye å si for den videre utviklingen, mens dataene vi får denne uken er litt historie.

Dette er blant det som står på kalenderen ute i verden denne uken:

  • Trumps toll på stål og aluminium trer i kraft
  • Finansministre fra EU-landene møtes i Brussel
  • Europeiske forsvarssjefer møtes i Paris
  • Utenriksministrene fra G7-landene møtes

– Det viktigste med tanke på renteutsiktene fremover er hvordan norsk og internasjonal økonomi ser ut i løpet av det nærmeste året. Det er svært vanskelig å si der vi står i dag.

Støy og usikkerhet

Frank Jullum sier at alle uttalelsene til Trump og forslag som så senere blir reversert skaper mye støy og usikkerhet.

– Det man har sett og som man begynner å frykte er at bedrifter og husholdninger i USA begynner å bli usikre og avventende, sier han.

Sjeføkonomen sier det ser ut som finansmarkedene også reagerer negativt når det kommer indikasjoner på at amerikansk økonomi begynner å merke usikkerheten rundt Trump.

Read Entire Article