Tidligere USA-ambassadør: – Trump misunner Obamas fredspris

6 hours ago 3


Tidligere USA-ambassadør til Norge kommer med kraftig kritikk av Donald Trump og Elon Musk, roser Norges politiske system – og mener Trump fortsatt misunner Barack Obamas fredspris.

USAs tidligere ambassadør i Norge, Barry White, etter valgvaken der Barack Obama ble gjenvalgt som president i USA. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Trump misunner Obama Nobels fredspris, sier Barry White, som var ambassadør i Norge under Barack Obama.

Nå følger han med på utviklingen i USA med økende bekymring.

Les på E24+

Aksjene som kan tjene på opprustning i Europa

Etter Trumps første måneder tilbake i Det hvite hus, er White bekymret.

– Vi ser nå at president Trump og Elon Musk går løs med motorsag på veletablerte departementer, programmer og institusjoner som tjener vanlige amerikanere, mens Trump samtidig kjemper for skattekutt til de rikeste, sier White.

– Hans angrep på advokater og dommere som har vært uenige med ham eller dømt mot ham, er en trussel mot rettsstaten, grunnloven og våre demokratiske institusjoner, sier han.

– Et autoritært angrep

White er i dag pensjonert, men sitter i flere styrer for ideelle organisasjoner og har en lederrolle som alumnus ved Harvard College og Harvard Law School.

Det prestisjetunge universitetet har nylig saksøkt Trump-administrasjonen etter at 2,2 milliarder dollar i offentlig støtte ble fryst.

Begrunnelsen fra Det hvite hus er blant annet at Harvard ikke gjør nok for å stanse antisemittisme på campus og Trump-leiren mener universitetet må legge ned programmer for mangfold, likestilling og inkludering.

Trump har også nektet universitetet å ta inn internasjonale studenter.

– Det er viktig at institusjoner som Harvard står opp mot denne typen autoritære angrep på våre demokratiske institusjoner. USA – og verden – har stort utbytte av forskningen og utviklingen som skjer ved Harvard og lignende universiteter.

Fredsprisvinner Barack Obama og hans kone Michelle (med ryggen til) ble i 2009 ønsket velkommen til Oslo av bl.a. utenriksminister Jonas Gahr Støre og USA sin ambassadør i Norge, Barry White. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det finnes ingenting positivt ved å holde tilbake slike midler. Når det er sagt, er jeg glad for at Harvards president har tatt grep for å sikre at alle studenter og ansatte føler seg trygge og respektert, sier White.

Trump-administrasjonen har i tillegg bedt Harvard om å overvåke internasjonale studenter som kan være «fiendtlige mot amerikanske verdier».

Harvard har på sin side slått tilbake med at slike krav er et forsøk på å gripe inn i universitetets faglige uavhengighet og akademiske frihet.

– Jeg håper verden fortsatt vil se på USA som et fantastisk sted å studere – med åpne, frie og fremragende universiteter, sier White.

Obama tilbake i Oslo

Samtidig som konflikten mellom akademia og Det hvite hus eskalerer, var USAs tidligere president Barack Obama nylig tilbake i Oslo. Den tidligere presidenten holdt foredrag i Oslo Spektrum og møtte blant annet kong Harald, statsminister Jonas Gahr Støre og oljefondssjef Nicolai Tangen.

White husker godt øyeblikket da han fikk beskjed om at Obama hadde blitt tildelt Nobels fredspris i 2009.

– Det var utrolig spennende og en av de første tingene jeg måtte håndtere i rollen som ambassadør. Basert på Trumps mange referanser til Obamas pris og uttalelser om at han selv burde få fredsprisen, tror jeg Trump misunner Obama for den, sier White.

Kong Harald og kronprinsesse Mette-Marit tok i forrige uke imot Barack Obama og statsminister Jonas Gahr Støre til lunsj på kongsgården på Bygdøy. Foto: Det kongelige hoff, Ola Vatn / Handout / NTB

E24 og flere andre norske medier ble i slutten av april invitert inn i Det hvite hus i forbindelse med statsminister Støres møte med president Trump. Under besøket fikk den amerikanske presidenten et direkte spørsmål om hvorvidt han burde tildeles Nobels fredspris.

På spørsmål om Trump burde vurderes for fredsprisen, svarer White:

– Det er opp til Nobelkomiteen, men jeg ville blitt svært overrasket om president Trump fikk den. Komiteen vurderer vanligvis helheten i en persons eller organisasjons bidrag til fredsarbeid, demokrati og menneskerettigheter over tid, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre og president Donald Trump i samtale i Det ovale kontor. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Norge er en svært viktig partner

White mener Norge har en viktig rolle internasjonalt, og beskriver oss som en av USAs mest pålitelige allierte.

– Norge er en svært viktig partner for USA. Vi deler verdier, interesser og et sterkt engasjement for demokrati, rettsstaten og internasjonalt samarbeid, sier han.

Han mener også at det nylige møtet mellom Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i Washington DC var viktig.

White besøkte Norge kort tid før det amerikanske valget i fjor.

– Mitt klare inntrykk den gangen var at mange nordmenn håpet Kamala Harris skulle vinne. Nordmenn er generelt ikke i MAGA-Trump-leiren, sier han.

I 2012 ble den amerikasnke ambassadens pris «Ambassasdor's Award» delt ut til Kjell Inge Røkke på den amerikanske residensen i Oslo. Til venstre står Barry White. Foto: Lise Åserud / NTB

Elon Musk-møte i Oslo

White mener USA har mye å lære av Norge. Særlig når det gjelder politisk åpenhet, lengden på valgkampene og finansieringen av dem.

– Jeg beundrer Norge. Jeg pleier å fremheve hvor korte valgkampene deres er, hvordan dere regulerer reklame og hvor åpne og transparente finansieringen er. I USA har pengebruken og mangelen på åpenhet, kombinert med at man ikke kan stoppe åpenbare løgner i kampanjer, gått altfor langt. Norge har et mer rettferdig og gjennomsiktig system, sier han.

Ambassadørperioden bød også på spesielle opplevelser. I 2013 fikk White besøk av Tesla-sjef Elon Musk i Oslo. Allerede da var Norge en storimportør av Teslaer.

– Det var åpenbart for meg at han var et geni. Men noen av ideene hans var «way out there», og de har blitt enda mer ekstreme med årene, sier han.

Han påpeker at meningsmålinger nå viser at både Musk og Trump har mistet mye av sin popularitet i både USA og Europa.

Kong Harald tok imot USAs ambassadør Barry White på Slottet. Foto: Lise Åserud / NTB

White trekker også frem to andre minner fra ambassadørtiden – et sveip langs norskekysten i passasjersetet på et norsk F-16-jagerfly, og å hoppe i fallskjerm etter en utfordring fra Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Det tok en hel time å få meg inn i drakten. Kona sa: «Hvis det tar så lang tid bare å kle på deg, bør du kanskje revurdere dette», ler han.

Barry White ble utnevnt til ambassadør i 2009 av president Obama. Før det var han managing partner i advokatfirmaet Foley Hoag LLP i Boston. I 2013 ble han tildelt storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sin innsats for å styrke norsk-amerikanske relasjoner.

Read Entire Article