Når et stadig drøyere og mer splittende ordskifte gjør samfunn og arbeidsliv mindre inkluderende, blir spørsmålet til slutt: Hvordan skal det merkes hva du selv står for?
Astrid Skaugseth
Daglig leder i SHE Conference (Social Human Equity)
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Andelen autoritære land blir flere, vi ser økt proteksjonisme, og ifølge The Economists demokratiindeks, en global nedgang i demokratiske verdier til sitt laveste nivå siden etableringen i 2006.
Mektig og høylytt har den nyvalgte presidenten i USA og hans kompanjonger inntatt verdensscenen. Som en cover charge til innsettelsens første rad har flere av de store tech-gigantene rullet tilbake sine DEI-programmer hvis hensikt var å ivareta selskapenes arbeid med mangfold, likestilling og inkludering. Senest gikk Trump langt i å antyde at inkludering og mangfold på helt uforklarlig og helt ubegrunnet vis var årsaken til flykollisjonen i Washington DC, enda før de omkomnes familier var informert.
Det er en ny, men likevel gjenkjennelig virkelighet der splittende budskap med et «oss» og et «dem» fremføres med stadig sterkere selvberettigelse, krassere språk – og større rekkevidde.
I møte med meninger som vi motsetter oss, har vi valget om å murre i det stille eller stå opp for det vi mener er rett – og rettferdig.
I alle tider, men særlig nå, er det viktig at ditt lederskap høres og merkes.
Forholdene er heldigvis bedre i Norge, men til tross for enighet, ambisjoner og forsterket lovgivning skjer det for lite endring også i norske virksomheter. Vi trenger mangfold og inkludering i arbeidslivet samtidig som mange holdes utenfor. 1 av 5 i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet, samtidig som vi roper etter arbeidskraft.
Vi kan ikke tåle så mye utenforskap, ei heller miste dømmekraften eller konkurransekraften som mangfoldet gir oss.
I bedre tider kunne vi kanskje tatt plass i baksetet og likevel endt på noenlunde rett sted. I dag er det tydelig at vi selv må ta styring for å komme dit vi vil, i samfunnet og arbeidslivet.
Tiden for å utvise lederskap er nå.
Les også
Derfor kan Norge havne i tollskvis
Det starter hos deg og hvordan du bruker din innflytelse, i form av din stemme og dine handlinger, til å gjøre arbeidslivet og samfunnet for øvrig mer inkluderende og rettferdig. Det igjen vil forme holdningene og verdivalgene til menneskene du setter i posisjon til å dra lasset sammen med deg.
Biskop Mariann Budde ga tro og inspirasjon til mange idet hun ba presidenten vise medfølelse overfor minoriteter som nå frykter for sin sikkerhet.
At hennes forenende budskap skulle falle presidenten så tungt for brystet, viser oss hva som i ytterste konsekvens kan stå på spill, nemlig forfallet av helt grunnleggende medmenneskelige verdier.
Det er enormt med kompetanse og verdifulle perspektiver i mennesker som ikke får sjansen fordi de oppleves som annerledes. Idet konkurransekraft og gode beslutninger blir stadig viktigere for norske virksomheter, er det både forretningsmessig og moralsk riktig at alle blir sett og får muligheten til å bidra.
Mangfold i ledelse er avgjørende for å fremme den innovasjonskraften verden og Norge trenger. Kanskje er det mangelen på dette, og forståelsen for ulike perspektiver som har bidratt til der vi er idag?
Vi får ta én utfordring om gangen og gjøre noe med det vi kan påvirke direkte.
Som leder i en virksomhet, offentlig eller privat, kan du bidra til at mennesker settes foran de forretningsmessige målene, nettopp for å skape bedre resultater. For bedriften din og samfunnet generelt.
Tiden påkaller ditt lederskap for å skape et mer mangfoldig, likeverdig og inkluderende arbeidsliv. Vi vet hva som er rett – og rettferdig.
Som forsvarssjef Eirik Kristoffersen sa om forsvarets arbeid med det samme; la oss vise det i praksis.