Kortversjonen
- Fire elever ved Alta folkehøgskole omkom i et snøskred i de franske alper onsdag.
- Thomas T. Kleiven ble tatt av skred i samme området i februar 2016.
- Kleiven forteller om farene ved frikjøring og viktigheten av kunnskap om skred.
- Han har erfart at den lokale redningstjenesten er profesjonell, men at tid er kritisk når noen blir tatt av skred.
Det skjedde i samme dalen der fire nordmenn onsdag mistet livet, en februardag i 2016. Den gang løsnet snømassene midt i fjellsiden.
Den norske fotojournalisten lå fastlåst i 35 minutter, før redningsmannskapene gravde ham frem og fikk ham til sykehuset.
– Det blir veldig nært. Jeg blir først og fremst veldig trist og lei meg, sier Thomas T. Kleiven (39) til VG om dødsulykken onsdag.
Han tenker på dem som sitter igjen.
– Det er utrolig tragisk at en slik ulykke skjer og vondt å tenke på all smerten det fører til for andre mennesker.
Thomas T. Kleiven har brukt store deler av livet på journalistikk knyttet til skikjøring og friluftsliv og er godt kjent i Alpene.
Selv ble han tatt av et stort flakskred ved Bonneval-sur-Arc, bare et par mil nordøst for onsdagens ulykkessted i Val Cenis.
39-åringen forteller at begge vintersportsstedene ligger i dalen Maurienne, som har flere små skisentre i variert terreng, med høye fjell i flott natur.
– Frikjøring i løssnø er en naturopplevelse som skaper glede for veldig mange. Men leken har også en potensiell stor konsekvens, slik vi dessverre har sett nå.
Kleiven sier at alle som beveger seg i snødekt terreng som heller 30 grader eller mer, der de står eller ovenfor dem, utsetter seg for skredfare.
– Da kan du enten unngå å være i bratt terreng eller gjøre risikoen for å bli tatt av skred så liten at du aksepterer den.
Kleiven forklarer at det handler om å forholde seg til terrenget, til snødekket, til dine egne ønsker og til de andre i gruppen som du står på ski med.
– Det vanskeligste er å vurdere snøen. Du kan lære og øve, men uansett hvor godt du analyserer, får du ikke hundre prosent sikkert svar.
Han sier kunnskap er avgjørende for å minimere risiko.
– Likevel skjer det dessverre alvorlige ulykker, selv om man besitter den kunnskapen og har tenkt over hvor det er tryggest å ferdes.
Kleiven har personlig erfart at redningstjenesten i området er profesjonell.
– Men det tar tid for dem å komme frem. Etter 30 minutter er sannsynligheten liten for å finne overlevende i et snøskred, sier Kleiven.
Han forteller hva han tenkte, da skredet tok ham for ni år siden:
– Jeg skjønte med en gang at eneste måten å komme levende fra det, var å få hjelp veldig fort. Umiddelbart kjente jeg på en enorm dødsfrykt.
Før skredet stoppet helt opp, hadde han klart å grave frem et lite hull foran ansiktet, slik at han fikk en liten luftlomme.
– Men jeg kjente at jeg brukte opp luften og energien veldig fort, fordi jeg hadde panikk. Der og da kjente jeg på det å dø.
Han lå fastklemt i snøen og tenkte på kona og datteren på to år.
– Heldigvis klarte jeg å fokusere på det eneste jeg kunne kontrollere – pusten min. Da jeg fikk roet den ned, måtte jeg bare vente på hjelp.
– Hvilke feilvurderinger gjorde dere den gang?
– Vi som gruppe hadde ikke snakket ordentlig om risiko og tenkte oss ikke godt nok om. Vi antok at snødekket var trygt, uten å ta en grundig vurdering.
Etter ulykken er Kleiven blitt mer forsiktig. Han innser sine begrensninger som menneske i å ta vurderinger.
– En slik ulykke kan ikke skje meg igjen. Derfor er jeg ikke villig til å ta risikoen det innebærer å ferdes mye i bratt terreng.
Han kjenner godt til ski og skredkurset som Alta folkehøgskole tilbyr.
– Jeg synes det er veldig bra at det finnes læringsplasser der unge kan få kunnskap og opplevelser som gir dem et nært forhold til naturen, sier Kleiven.
Reisefølget fra skolen hadde i Alpene fått opplæring i skred- og snøvurdering, hvordan de kan unngå fare og hva de skal gjøre hvis skredet går.
– Vi er en skole i dyp sorg og har nå fokus på å ta vare på elever og alle ansatte som har en svært tung tid, sier rektor Andreas Granerud til Altaposten.
Her gikk dødsskredet som tok fire liv onsdag: