Tenåring­sjente, sliten og slapp? Dette kan være årsaken, mener forskere

4 hours ago 5


Ideen til denne studien er basert på en av forskernes egne erfaringer. Det hele startet nemlig med at datteren i familien sleit med tretthet, dårlig humør og lite utholdenhet.

Først antok de at stress eller overdreven skjermtid kunne være grunnen til problemene. Men etter noen måneder oppsøkte familien legen.

Da avslørte blodprøver den virkelige årsaken: jernmangel!

– Erfaringen fikk oss til å lure på hvor utbredt dette problemet egentlig er. Og dermed ble det et samarbeid på tvers av fagfelt, skriver de i en pressemelding.

Og resultatene fra studien viste at jernmangel blant tenåringsjenter forekommer ganske ofte.

  • Lenger ned i saken finner du gode tips for å få i deg nok jern

Spisevaner og syklus

Studien er basert på selvrapportering og blodprøver fra i underkant av 500 svenske tenåringsjenter. Disse går på skole i Lund og i Malmö.

Generelt viste studien at 38 prosent av deltagerne hadde mangel av jern i kroppen. Forskerne fant også at både kosthold og menstruasjonssyklus hadde stor betydning.

Jenter som sa de blødde mye og spiste lite kjøtt, hadde den høyeste risikoen, skriver forskerne.

– Vi fant at nesten 70 prosent av veganere og vegetarianere hadde jernmangel.

Dette gir grunn til bekymring, mener de.

Like mye jern som en spiker

Stadig flere unge ønsker å ha et bærekraftig kosthold. For mange betyr det å kutte eller redusere i kjøttforbruket. Det betyr igjen at denne tilstanden kan bli enda mer vanlig fram i tid, tror ekspertene.

Kroppen vår inneholder omtrent like mye jern som en normalt stor spiker. Rundt to tredjedeler av dette brukes i røde blodceller. De frakter blant annet oksygen fra lungene til resten av kroppen.

Røde blodceller

Bildet illustrerer hvordan røde blodceller ser ut.

Foto: Colourbox.com

Dette er grunnen til at mangel på næringsstoffet kan forårsake tretthet, blek hud og kortpustethet.

Forskerne mener det derfor er viktig at tenåringer er godt informert om hva jernmangel kan føre til, og hva man kan gjøre for å unngå å havne i en slik situasjon.

– Kjempeskummelt

Per Morten Fredriksen er professor ved Universitetet i innlandet. Han har fysiologi som spesialfelt, og har selv forsket på jernmangel hos norske barn.

Han synes den nye studien er interessant.

Ja, dette synes jeg er spennende. Og 38 prosent er et kjempehøyt tall, sier han om de svenske funnene.

I sin forskning fant den norske professoren at åtte av 100 norske barn mellom 6 og 12 år hadde jernmangel. Denne studien ble publisert i 2021.

Per Morten Fredriksen

Per Morten Fredriksen liker ikke utviklingen. Han tror mange ikke er klar over at de mangler det livsviktige næringsstoffet.

Foto: Solveig Dysvik

Fredriksen mener utviklingen er farlig. Og han tror ikke alle er klar over at de har lave jernlagre.

– Det er kjempeskummelt. Det handler om utviklingen av både hjernen og nervesystemet. Jernmangel over lang tid kan være farlig.

Han sier det egentlig ikke skal særlig mye til for å ha tilstrekkelig med jern i systemet.

Slik får du jern i kroppen

Så hva kan man gjøre for å sørge for å ha nok jern i kroppen?

Forskerne har listet opp noen tips:

  • Gjør jern til en del av din daglige rutine. Fullkorn, belgfrukter og bladgrønt (som spinat og grønnkål) er gode plantebaserte kilder til jern.
  • Hjelp kroppen å absorbere næringsstoffet. Plantebasert jern er ofte tett bundet til fytinsyre og trenger hjelp for å frigjøres. Så det er viktig å kombinere jernrike måltider med forsterkere som vitamin C eller naturlige syrer.
  • Du kan også bruke gjæring til din fordel. Matvarer som for eksempel surdeigsbrød har gått gjennom prosesser som reduserer fytinsyren, noe som gjør jern mer tilgjengelig.
  • Unngå jernblokkere. Det vil si at du bør hoppe over te eller kaffe til måltidene. Tanninene de inneholder kan redusere jernopptaket betydelig.

Grønnkål i kasse

Grønnkål er rikt på jern. Om du ikke spiser så mye kjøtt, kan denne grønnsaken bidra i riktig retning.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Stemmer på tvers av land

Med riktig kunnskap kan unge spise både bærekraftig og sunt – og unngå jernmangel og de konsekvensene dette kan medføre.

Selv om studien er svensk, mener forskerne at resultatene er gjeldende på tvers av land.

De nevner blant annet en europeisk, skolebasert studie fra 2006–2007. Der fant man jernmangel hos 26 prosent av jentene i alderen 12 til 17 år. Data fra USA viser også at rundt 17 prosent av jenter i samme alder har lave jernlagre.

Studiemetoder kan variere, men trenden er konsistent: Ungdomsjenter på tvers av land er i fare for jernmangel – ofte uten å vite det selv.

Publisert 29.04.2025, kl. 22.12

Read Entire Article