Kortversjonen
- Synne «Vo» Vorkinn (26) har ny suksess med singelen «Her vil e vær» som har fått stor spredning på TikTok.
- Hun fikk alt fra toppkarakter til slakt for første del av albumet sitt – og sier at hun forstår deler av kritikken.
- Hun er rørt over hva en låt hun har vært med på å skrive betyr for Syver i «Team Pølsa».
- Synne fikk nylig Dialektprisen fra Norsk Målungdom.
- 24. april kan nok en sang hun har vært med på å lage få Spellemann for «årets låt».
De siste ukene har Synne «Vo» Vorkinn (26) nytt ny suksess, med singelen «Her vil e vær».
Den har for lengst passert sin første million avspillinger på Spotify. Den slags er artisten forsåvidt vant til.
Nytt for henne er imidlertid låtens spredning på TikTok.
– Jeg har et litt ambivalent forhold til TikTok og måten det endrer musikkgamet på, sier hun.
– Men jeg må si at det har vært skikkelig stas å se hvordan folk har tatt låten og brukt den til å lydsette videoer av sine liv og sine «safe spaces».
«Her vil e vær» skiller seg ut i Synne Vo-katalogen, mener hun selv.
– Jeg har skrevet veldig mange låter om kjærlighet i romantiske forhold, men dette er første gangen jeg har klart å skrive om oppsiden av slike relasjoner.
Toppkarakterer og slakt
Singelen er opptakten til Synnes albumutgivelse 25. april. Da slipper hun «PS. Kanskje det går» – del to av hennes debutalbum.
Del én, «Kanskje det går te helvete», kom i fjor høst og fikk blandet mottagelse.
Full pott og terningkast 6 i Aftenposten og Dagsavisen. En firer fra P3. Og tilnærmet slakt i Klassekampen, som klinket til med overskriften «Synne, No!».
Artisten selv virker ikke voldsomt berørt verken i den ene eller andre retningen.
– Det er popmusikk. Folk kommer til å oppfatte det med veldig forskjellige ører og øyne. Jeg vet jo at album ikke er noe min generasjon er veldig flinke til å høre på. Jeg er ikke det selv. Så jeg synes bare det er veldig hyggelig at det finnes noen der som har satt seg inn i det og virkelig prøvd å forstå det.
Synne trår like godt til med selvkritikk:
– Hvis man hadde oversatt låtene mine til engelsk, og hatt noen med litt mer power i stemmen, hadde det bare vært helt vanlige poplåter. Så jeg skjønner kritikken albumet har fått, at det er litt sånn kjent og trygt. Det kan jeg forstå. Men jeg prøver ikke å gjøre noe annet, egentlig.
Hun erklærer seg veldig klar over at hun ikke forteller noen unik historie.
– Men jeg tror jeg forteller historier for mange, eller som mange kan relatere til. Om det er småbarnsforeldre, eller jenter som ikke helt vet hva de vil i tjueårene, eller folk som har kjærlighetssorg.
Dypt rørt
Synne er selv blitt del av en historie som de siste ukene har grepet Norge dypt.
Via NRK-serien «Team Pølsa» har seerne blitt kjent med 13 år gamle Syver Blindheim, som har diagnosen barnedemens.
Hans favorittsang er Chris Holstens «Slå hjerte, slå» – som Synne har vært med på å skrive. Den tre år gamle hiten har returnert til toppsjiktet av den norske Spotify-listen etter TV-suksessen.
– Av og til kan jeg lure på hvor «viktig» det er å jobbe med musikk. Det er veldig altoppslukende og mye sentrerer seg jo rundt en selv, sier Synne.
– Men når slike øyeblikk som i «Team Pølsa «oppstår, hvor man virkelig får innblikk i hvor viktig musikk kan være i noens liv, blir jeg veldig i trygg i hvorfor jeg skal holde på med dette.
Hun forteller at hun er blitt dypt rørt av måten sangen har fått et nytt liv på.
– Spesielt på grunn av Syvers historie og det at denne låten jo handler om å ta for seg av livets goder og leve mens man kan. Vakkert!
Sorg
Synne var også med på å skrive Chris Holstens «Smilet i ditt eget speil», kåret til «årets låt» ved Spellemannprisen tre år tilbake.
24. april er det Spellemann igjen – og denne gang er låtskriver-Synne representert med Delaras «Siste dans», også den nominert til «årets låt».
Synne krysser fingrene, og har ekstra håp fordi denne kategorien delvis avgjøres ved stemmer fra publikum.
– Jeg fikk følelsen av at dette var en låt mange trengte, og som traff folk på et veldig emosjonelt sted ettersom den handler om sorg – noe det ikke skrives altfor mye om.
26-åringen fra Lesja har flere Spellemann- og P3 Gull-nominasjoner som artist bak seg.
To år tilbake vant hun to utmerkelser ved Musikkforleggerprisen – og i starten av april fikk hun Dialektprisen av Norsk Målungdom, etter å ha fått mye ros for å synge på «gudbrandsdøl» gjennom karrieren.
Juryen viste til at artisten kombinerer «det bygdenostalgiske og hjemmekjære, med opplevelsen av å være ung og sulten på livet».
– Hvordan feiret du den?
– Jeg tok meg en tur til Drammen og besøkte Norsk Målungdoms landsmøte, tok imot prisen og holdt en dialektquiz!
Der første del av albumet hennes handlet om alt Synne synes har føltes vanskelig og kaotisk ved å være i tjueårene, er det annerledes på halvparten som kommer nå, forteller hun.
– Den består av låter som dreier seg mer om følelsen av å lande, det å akseptere at livet skal være litt kaos, og at det er fint.