Sykepleier Mari sa opp: – Har følt meg dratt i alle retninger

4 hours ago 5


Kortversjonen

  • Etter 18 år som sykepleier, sa Mari Lund Oslandsbotten (40) opp for å prioritere familien.
  • Turnusarbeid kombinert med familieliv førte til mye stress og dårlig samvittighet.
  • Mange sykepleiere vurderer å bytte yrke på grunn av høy arbeidsbelastning.

Hun har elsket jobben sin. Men to barn og familieliv kombinert med turnusliv er tøft. I 18 år har hun jobbet som sykepleier på samme sted. Mandag denne uken var første dag Mari Lund Oslandsbotten ikke møtte på jobb. Hun valgte å si opp den faste stillingen, for å få mer tid til familien og mer ro i hverdagen.

– Jeg hadde kjent på det i flere år og har levd med mye stress rundt logistikken, det å gå mye i turnus og det å ha små barn hjemme. Vi får aldri hverdagene til å gå opp og jeg har hatt mye dårlig samvittighet. Jeg har følt meg dratt i alle retninger. Følelsen av å ikke strekke til hundre prosent hverken hjemme eller på jobb, har vært tøff.

Det var under juleferien på Gran Canaria med mannen Einar og de to barna, at brikkene falt på plass, forteller hun.

– Vi hadde det så fint på ferie. Så sa mannen min at dette burde vi gjøre neste år også. Da svarte jeg at det kanskje er ti år til neste gang jeg har mulighet til å ta fri i julen. Det var egentlig da vi bestemte oss, forteller 40-åringen.

 PrivatMari Lun Oslandsbotten og ektemannen Einar Steen. Foto: Privat

Hun har jobbet hver tredje helg, en til to senkvelder i uken, jul, helligdager, 17. mai og på bursdagene til barna.

Med en mann som reiser mye, har det vært vanskelig å få kabalen til å gå opp, forteller Oslandsbotten.

– Det gikk ganske greit da ungene var små, men nå begynner de i tredje og første klasse og det er mye aktiviteter på kveldstid. Det er de små tingene i hverdagen, som å gå glipp av håndballcuper.

– Hvordan løser dere dette økonomisk?

– Jeg skal ta ekstravakter når det passer oss. Jobbe nattevakter og ugunstige tidspunkter. Nå prøver vi ut dette, så får vi se.

Er turnusarbeid forenlig med familieliv?aJa, det går fintbNei, det er for krevendecKommer an på situasjonen

Nylig fortalte hun på Instagram om valget hun har tatt:

«18 år som sykepleier i fast stilling. Kvelder, helg, 17. mai og julaften. Det har vært en flott og viktig del av livet. Jeg har fått mange venner, og møtt uendelig med vikarer, studenter og leger i spesialisering. Og selvfølgelig alle pasientene som man blir så glad i.»

– Jeg har fått ekstremt mange positive tilbakemeldinger, fra andre som har gjort det samme som meg og som er i småbarnsfasen.

Oslandsbotten sier at hun har hatt en fantastisk arbeidsplass ved Østmarka psykiatriske sykehus i Trondheim.

– Det å jobbe i turnus var helt topp, helt til jeg fikk familie. Å jobbe som sykepleier er givende, og jeg vet at jeg kommer til å savne å være «en av gjengen» på jobb. Men akkurat nå føles det veldig riktig å ta dette valget.

Sammen med en kollega fra Østmarka, har Mari startet bloggen matklubbentrondheim, men Mari ser ikke for seg å være influencer på heltid. Men å slutte i jobben åpner for å kunne bruke mer tid på dette.

– Dette er vårt lille fristed, en liten egotripp ved siden av småbarnsliv og helseyrket.

 Matklubben Trondheim / Matklubben TrondheimSammen med kollega og venninne Karina Danielsen startet Mari Lund Oslandsbotten (t.h) en instagram-konto der de har nesten 70 000 følgere. Foto: Matklubben Trondheim / Matklubben Trondheim

Om hun angrer seg, vet hun at mulighetene for å få fast jobb som sykepleier er stor.

– Fordelen med dette yrket er at det alltid vil være behov for oss. Jeg er ganske sikker på at jeg vil få meg fast jobb, om jeg skulle ønke det på sikt.

Nå blir det fullt fokus på familietid fremover, i tillegg til noen vakter innimellom.

– Ungene er veldig glade, spesielt for at jeg skal være hjemme i helgene. Og dette gjør det lettere for mannen min også.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, har forståelse for Maris valg og kjenner seg godt igjen i dilemmaet mange sykepleiere står overfor: De elsker jobben sin, men når man stifter familie, blir hverdagen for vanskelig å håndtere.

– Arbeidsbelastningen er så tøff at mange ikke har sjans til å jobbe 100 prosent når de får barn. Noen blir syke og andre slutter. Det er verdens fineste yrke, men også veldig krevende, både fysisk, psykisk og sosialt, sier hun.

Bilde av  Lill Sverresdatter Larsen Lill Sverresdatter Larsen

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund

Medlemsundersøkelsen fra Sykepleierforbundet fra i fjor viser at 18,4 prosent av medlemmene vurderer å bytte yrke. I tilsvarende undersøkelse fra 2019 svarte 15 prosent det samme.

– Vi vet at mange sykepleiere ikke ønsker å slutte i yrket, men ønsker å bytte avdeling. De ønsker å utøve yrket de er glad i, men med en litt lettere arbeidsbelastning. Med andre ord; mange forsvinner ikke ut av yrket, men det er stor turnover på avdelingene.

Forbundslederen er glad for å se at søkertallene til sykepleierutdanningene øker med 40 prosent. Samtidig advarer hun mot å snakke om «varme hender», som om sykepleierne regnes som hender eller nummer i rekken.

– Vi trenger arbeidsgivere som ser den emosjonelle belastningen sykepleierne står overfor. I dag har en leder mellom 60 og 130 ansatte. Når du er nyutdannet sykepleier på 22 år, underledet og står i mange etiske dilemmaer hver dag, trenger du tett og god ledelse.

Read Entire Article