Sykefravær i helsesektoren: – På jobb til alle døgnets tider

2 hours ago 3


–⁠ Det er en utvikling vi må ta på største alvor, sier foretakstillitsvalgt for Sykepleierforbundet, Maiken Isachsen-Hagen.

Blant 4000 sykepleiere som jobber ved sykehuset i Trondheim, har fraværet samlet økt med 20 prosent på fem år, ifølge Norsk Sykepleierforbund.

Familieliv, med planlegging og koordinering av barn og foreldres hverdag, omtales ofte som «det tredje skiftet».

– Fra samfunnsforskning vet vi at kvinner i større grad har det tredje skiftet enn menn. Det er kanskje totaliteten i denne aldersgruppen som gjør at sykefraværet stiger, sier Isachsen-Hagen.

 Geir Otto Johansen / St. Olavs hospitalHelseminister Jan Christian Vestre under et besøk på St. Olavs hospital 17. juni 2024. Foto: Geir Otto Johansen / St. Olavs hospital

Mannlige sykepleiere i 30-årene har en økning i sykefravær på 14 prosent på sykehuset i Trondheim.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre sa i helsetalen han holdt onsdag, at man er nødt til å gjøre noe med det høye sykefraværet i sektoren.

– Dagens sykefravær i helse- og omsorgstjenesten er ikke bærekraftig. Det må vi gjøre noe med. Det sier tillitsvalgte jeg møter, ansatte og ledere. Og derfor gir vi helseforetakene nå et konkret oppdrag om å redusere sykefraværet tilbake til førpandemi-nivå i løpet av året, sier Vestre.

I snitt betyr det at helseforetakene må redusere sykefraværet med om lag 15 prosent, mener ministeren.

 Marthe StoksvikPÅ ST. OLAVS HOSPITAL: Spesialsykepleier og verneombud Unni Lundberg (til venstre) og foretakstillitsvalg Maiken Isachsen-Hagen. I mars i fjor avdekket Arbeidstilsynet over 100 brudd på arbeidsmiljøloven på akutten på sykehuset. Foto: Marthe Stoksvik

Skulle man klare en slik redusering av sykefraværet, vil det frigjøre 1500 årsverk eller én milliard kroner. Ifølge Vestre kan det brukes på bedre helsetjenester og bedre arbeidsvilkår for de ansatte.

– Dette kan vi få til gjennom bedre ledelse, gjennom å redusere kontroll- og lederspennet, gjennom å gi bedre faglig støtte og fleksibilitet.

Data om sykefravær i helsevesenet, viser at mye av kvinnelige ansattes fravær er relatert til svangerskap og ansvaret for syke småbarn.

– Alle med barnehagebarn vet jo at det er noen runder forkjølelsesvirus hele familien skal dele på i perioder, sier Isachsen-Hagen.

 Geir Otto Johansen / St. Olavs hospitalMINISTERBESØK: Helseminister Jan Christian Vestre besøkte St. Olavs hospital kort tid etter at han tiltrådte som minister. Der møtte han blant andre konserntillitsvalgte for Sykepleierforbundet Maiken Isachsen-Hagen (t.v.) Foto: Geir Otto Johansen / St. Olavs hospital

Tilbakemeldingene hun får fra avdelingene, handler også om tungt arbeid med svært syke pasienter, høyt arbeidspress og lite tid til kompetanseutvikling eller det «å hente seg inn».

– Mange jobber veldig tøffe turnuser. De er på jobb til alle døgnets tider. Mange jobber også ekstravakter for å dekke arbeidsgivers behov for kompetanse, sier Isachsen-Hagen.

Les også: Tilsyn hos St. Olavs hospital: – Flere jobber mye mer enn loven tillater

Hun mener at et stort lederspenn gjør oppfølging av ansatte vanskelig. Lederspenn er antallet ansatte en leder skal følge opp.

– I sykepleietjenesten er det kjempestort lederspenn. Det gjør det umulig å få fulgt opp ansatte og drive forebygging, samtidig som man skal ivareta andre lederoppgaver. Jeg er helt overbevist om at lavere lederspenn vil påvirke positivt på sykefraværet. Da kan lederne være tettere på de ansatte. Alle mennesker har et iboende behov for å bli sett, og kjenne på at det at akkurat jeg kommer på jobb betyr noe for andre, sier Isachsen-Hagen.

Hun viser til NAV-tall der den størst økning i diagnosen knyttet til sykefravær, er diagnosegruppen «psykiske lidelser».

– Kan det settes i sammenheng med psykologisk trygghet? Tilbakemeldinger fra våre gir meg et inntrykk av at mange av våre ferske sykepleiere føler de ikke har god nok opplæring på avdelingen, de savner oppfølging og kombinert med ugunstige turnuser og høyt arbeidspress i form av mange samtidighetskonflikter og ekstravakter, sier Isachsen-Hagen.

 Fredrik Solstad / VGVIL HA FLERE HENDER: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre mener vi trenger flere hender på jobb i sektoren og vil ha ned sykefraværet. Foto: Fredrik Solstad / VG

I Kinn kommune, med Florø som kommunesenter, jobber kommunalsjef helse og velferd Norunn Stavø med å planlegge og sikre god bemanning i helsetjenesten. Gruppen eldre med store omsorgsbehov øker kraftig.

– Kinn kommune hadde i Helse og velferdssektoren ca. 13 % sykefravær i snitt i 2024. Dette er svært kostnadskrevende for oss. Vi må nesten alltid ha inn vikarer både på institusjon, i hjemmetjenesten og miljøtjenesten. Det genererer igjen ofte overtid, og er selvsagt en belastning på de som må jobbe ekstra. Det er det legemeldte sykefraværet som er størst, sier Stavø.

 Line Møller / VGKommunalsjef Norunn Stavø i Kinn kommune. Foto: Line Møller / VG

Hun beskriver kommunehelsetjenesten som en arbeidsplass med mange kvinnelige ansatte. Stavø ser at mange gravide ansatte blir sykemeldt veldig tidlig i svangerskapet.

– Helse og velferd er en krevende arbeidsplass. Ansatte med kroniske sykdommer klarer ikke heller ikke tyngre arbeid over tid.

Stavø mener også at sykere pasienter i hjemmetjenesten, fører til økt arbeidspress og tøffere belastning på ansatte.

– Høyt sykefravær gir igjen manglende kompetanse på jobb. Lav sykepleierdekning fører til stor arbeidsbelastning på de ansatte som er på jobb. Det fører igjen til flere sykmeldinger.

Les også: Familien tok valget for Oddny (90)

Stavø opplever også forskjell på at terskelen for sykmeldinger varierer hos fastlegene.

– Vi har tett dialog med sykemeldte for å lage gode oppfølgingsplaner. Det jobbes også med ansatte i forkant legetime for å eventuelt tilrettelegge arbeidsoppgaver for en periode, slik at man unngår sykemelding.

Read Entire Article