Den svenske økonomien befinner seg i en bølgedal. Nå ligger det an til en opptur i 2025.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Svensk økonomi er i en mild lavkonjunktur, men det ventes at situasjonen vil snu i 2025.
- Styringsrenten i Sverige blir trolig kuttet til 2,25 prosent på torsdag.
- Dersom Sverige får et nytt rentekutt i januar, vil landet trolig ha halvert rentenivå i forhold til Norge de første månedene av 2025.
- Svenskene ligger an til å få bedre kjøpekraft neste år. Samtidig har boligprisene steget, og Stockholm-børsen er i pluss.
- Kjerneinflasjonen gjorde et lite hopp i november og svenskekronen har svekket seg noe i løpet av høsten, men vil foreløpig ikke påvirke Riksbankens rentesetting, sier økonom.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Styringsrenten i Norges naboland ligger på 2,75 prosent etter at Riksbanken kom med et dobbelt rentekutt i november.
Denne uken får svenskene trolig sitt femte rentekutt i år.
Nå venter 17 av 18 økonomer17 av 18 økonomerden siste venter at renten blir stående på 2,75 prosent at renten skal ned med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet førstkommende torsdag, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.
Les på E24+
Hva du kan lære av franske karrieremødre
– 100 prosent sikkert
– Det er 100 prosent sikkert at Riksbanken setter ned renten med 0,25 prosentpoeng på torsdag, sier seniorøkonom Robert Bergqvist i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) til E24.
Den svenske sentralbanken har signalisert at styringsrenten kan kappes til 2,25 prosent, sier han.
– Det er også det nivået Riksbanken anser som den nøytrale renten.
Hvis neste svenske rentekuttet kommer allerede i januar, er det stor sannsynlighet for at Sverige de første månedene av 2025 får et halvert rentenivå sammenlignet med Norge.
Norges Bank har også rentemøte torsdag. Styringsrenten er ventet å bli liggende i ro på 4,5 prosent, men flere økonomer mener sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil være tydeligere på at det første kuttet her hjemme trolig kommer i mars.
– Ikke mye å skryte av
Et nytt rentekutt fra Riksbanken til 2,5 prosent, vil gi Sverige en pengepolitikk som ikke er for innstrammende, ifølge Bergqvist.
Den svenske økonomien befinner seg i en «mild lavkonjunktur» og det er få tydelige tegn til at den hentet seg inn, skrev Riksbanken i en mindre oppdatering ved rentemøtet i november.
– De svenske tallene for realøkonomienrealøkonomienproduksjon og forbruk av varer og tjenester (som ikke er knyttet til finanssektoren) har ikke vært mye å skryte av i det siste, påpekte Handelsbanken i en morgenrapport mandag.
Økonomene Marius Gonsholt Hov og Nils Kristian Knudsen viste til at den siste BNP-indikatoren (for oktober), som hadde et fall på 0,4 prosent på årsbasis.
Torsdagens rentemøte i Sverige er et såkalt hovedmøte. Da kommer Riksbanken med en fyldigere pengepolitisk rapport, den fjerde og siste for året.
Stigende boligpriser og bedre kjøpekraft
SEBs prognose er at styringsrenten i Sverige kommer ned til 2 prosent.
– Blir 2025 et år med bedre kjøpekraft for svenskene?
– Absolutt. I tillegg har boligprisene steget og Stockholm-børsen er i pluss, sier Bergqvist.
Han mener det store spørsmålet nå, er om husholdningene vil øke beholdningen i sparegrisen fremfor forbruket.
– Det ser vi i for eksempel euroområdet. Dette kan føre til at oppgangen blir forsinket for svensk økonomi, sier SEB-økonomen.
– Risikofaktor
Myndighetene har allerede erklært seier over inflasjonen. Men da det nylig kom ferske prisveksttall, viste de at kjerneinflasjonen kjerneinflasjonen KPIF, et mål på prisveksten som i Sverige ser bort fra renteutgifter. Det er også Riksbankens måte å måle inflasjonen på. gjorde et lite hopp i november.
– Oppgangen er midlertidig og selskapenes prisplaner indikerer at inflasjonen i fremtiden vil holde seg nær 2 prosent, sier Bergqvist.
Det er også bakgrunnen for at han mener syklusen med rentekutt vil fortsette. Svekkelsen av svenskekronen er heller ikke stor nok til kunne påvirke Riksbankens rentesetting med det første, ifølge økonomen.
– Nei. Den svake kronen er en risikofaktor for høyere inflasjon, men siden bedriftene foreløpig ikke signaliserer endring i pris- og lønnsnivået og svekkelsen fremfor alt skyldes dollarens dominans, står ikke den svake kronen i veien for torsdagens rentekutt, sier han.