– Det har vært smertefullt å være vitne til hvordan erfarne demokratiske ledere har forsøkt å kile Trumps ego, samtidig som de har gjort seg selv til små gutter, skriver svensk redaktør.
Søndag 27. april kl. 20:03Kortversjonen
- Svenske redaktøren Peter Wolodarski kritiserer Jonas Gahr Støres møte med Trump
- Wolodarski mener Støres uttalelser om Ukraina-Russland-krigen sidestiller partene feilaktig
- Statssekretær Kristoffer Thoner avviser kritikken, og understreker Norges støtte til Ukraina
- Wolodarski mener Norge burde holdt avstand fra Trump og bidra mer til Ukraina
Statsminister Jonas Gahr Støres og finansminister Jens Stoltenbergs møte med Trump, faller ikke i god jord hos söta bror.
I en kommentar på lederplass hudfletter redaktør Peter Wolodarski i svenske Dagens Nyheter norgesbesøket i Det hvite hus.
– Skam dere, Norge, skriver han.
Han er spesielt rystet over Støres uttalelser i forbindelse med krigen i Ukraina.
– Det som jeg syntes var virkelig oppsiktsvekkende, er at Støre pratet om at «begge parter» må levere og kjenne press på seg, sier Wolodarski til VG.
Les også: Ekspert om Støres Trump-plan: – Kan ha lyktes
Det var under pressetreffet i Det ovale kontor under besøket tidligere denne uken, at Støre ifølge NRK sa følgende:
– Det viktige nå er at begge parter må vite at de må levere, og de må føle presset for å levere. Ukraina er under angrep.
Wolodarski sier til VG at det er ingen likestilling mellom Ukraina og Russland i denne krigen.
– Det er en part som startet dette og en part som kan avslutte det, og det er Russland. Ukraina vil ikke ha krig og slåss for selvstendighet og frihet. Vi kan ikke late som om det er på noen annen måte, legger han til.
VG har lagt frem kritikken for Statsministerens kontor og Støre. Det er statssekretær Kristoffer Thoner som svarer på hans vegne:
– Dette er feilslått kritikk fra Peter Wolodarski. Statsministeren sidestiller på ingen måte Ukraina og Russland. Han var tvert imot klar på at presset mot Russland må økes, og at USA må bidra til dette. Det er Russland som har gått til angrep på Ukraina. Statsministeren var også fast i Norges støtte til Ukraina. Bare i år gir Norge 85 milliarder kroner til Ukraina. Målet er en varig og rettferdig fred i Ukraina, heter det fra Thoner.
– Helt sinnssykt
Redaktøren mener det er helt absurd om man sammenligner med Grønland – eller norske Svalbard.
– Tenk om USA eller Russland skulle vise interesse for å ta Svalbard. Hva sier Norge da? Dersom omverdenen begynner å prate om at «begge parter» er ansvarlige, er jo det helt sinnssykt. Svalbard er norsk, Grønland er dansk og Ukraina er Ukraina. Punktum.
Statssekretær Thoner sier på Støres vegne at statsministeren også var tydelig overfor Trump i saker der Norge og presidenten er uenige.
– Det gjaldt for eksempel både i spørsmålet om toll, og om Grønland, som begge ble diskutert i møtet. Statsministeren gjorde det klart at Grønland er en del av Kongeriket Danmark, skriver han.
Til VG sa Støre selv etter møtet:
– Vi hadde ganske klare innspill til USA om at de må legge større press på Russland.
Les også: Støre og Stoltenberg møtte Trump i Det hvite hus – overøst med komplimenter
– Hvordan mener du statsministeren burde oppført seg?
– Det første spørsmålet er jo om man burde inviteres til Trump i det hele tatt. Hvis man da sier ja, må man jo spørre seg hvilken interesse Trump har i dette. Min spekulasjon er at Trump ønsker seg fredsprisen, svarer Wolodarski.
Statssekretær Thoner skriver til VG at statsministeren har vært helt tydelig på at det er riktig å ta møtet med Trump.
– Alternativet ville vært å ikke snakke med presidenten i landet som er Norges viktigste allierte.
Vil ikke være på hans radar
Wolodarski mener at jo mindre Trump tenker på de skandinaviske landene, jo bedre.
– Hvis jeg var nordmann, ville jeg ikke at Trump skulle tenke på Norge. Man vil ikke være på hans radar. Det samme gjelder Sverige og Danmark, med Grønland.
– Jeg har stor respekt for Norge og vil at de nordiske landene skal holde sammen i linjen mot Trump. Et lite land som Norge er, lever farlig i den verdenen som har vokst frem, mener Wolodarski, og fortsetter:
– Vi må være på vakt for demokratiet og menneskerettighetene og sørge for at dette ikke tas for gitt. Å sitte med Trump utgjør en risiko. Det finnes en grunn til at han har valgt å invitere Norge og det er fordi han vil ha noe.
Andre eksperter om Trump-møtet:
Wolodarski er ikke den første til å komme med kritikk etter norgesbesøket hos Trump. Fredsforsker Iver B. Neumann har også kritisert møtet og sagt det gjør ham bekymret for demokratiet.
Neumann mente Støre ikke fikk god nok tid med den amerikanske presidenten.
– Man må ha tid til å sette seg ned og snakke bak lukkede dører. Det USA legger opp til nå er at diplomati først og fremst skal være et medieshow, sa Neumann til NRK tidligere denne uken.
Når det kommer til sikkerhetssamarbeidet mellom USA og Norge, har flere pekt på at Støre lykkes.
– Det er begrenset hvor mye man kan stole på Trump, men det er bedre å få bekreftelse og anerkjennelse for et godt og viktig samarbeid. Jeg tror at de kan ha lyktes med å få USA til å føle en forpliktelse i sitt samarbeid med Norge, sa USA-ekspert Erik Løkke til VG etter møtet.
Mener Norge bør gi mer
Den svenske redaktøren har tidligere kritisert Norge for manglende, økonomisk støtte til Ukraina. Det har også redaktøren av den danske storavisen Politiken.
Nylig gikk de to redaktørene sammen om kritikken i en kommentar i Aftenposten.
Dette poenget gjentar Wolodarski i sin nye kommentar.
– Norge kan hjelpe Ukraina mer hvis de vil, sier han.