Etter fem kutt i fjor, ligger det an til enda et før sommeren.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Renten i Sverige er nede i 2,5 prosent, etter at Riksbanken satt den ned hele fem ganger i løpet av 2024.
Da det seneste kuttet kom i desember, varslet samtidig sentralbanken at styringsrenten kan bli satt ned enda en gang i løpet av første halvår i 2025.
Det trenger ikke å ta lang tid før det kutt kommer, om sentralbanktopp Aino Bugne får det som hun vil.
– Som jeg resonnerte ved det pengepolitiske møtet i desember, vurderer jeg at det er bedre å gjøre det snart enn å vente, sier Bugne i en tale Riksbanken har publisert.
Les på E24+
Rentene skyggelegger aksjer
Hun er en av de fem Riksbanken-medlemmene som setter renten i Sverige.
Den neste rentebeslutningen i Sverige kommer om to uker, onsdag 29. januar. Markedsaktører priser inn nesten 80 prosent sjanse for at det kommer et kutt da, mens det er priset helt inn at kuttet kommer senest i mars.
– Fortsatt svakere enn normalt
Lavere prisvekst, svakere økonomisk utvikling og høyere arbeidsledighet er blant grunnene til at Sverige har satt ned renten mye, mens renten har ligget i ro i Norge.
– Vi trenger å få i gang forbruket for å styrke konjunkturenkonjunkturenKonjunktur er enkelt sagt økonomisk aktivitet, eller hvordan det står til i økonomien. Høykonjunktur er oppgang, mens lavkonjunktur er tilbakegang.. Det er viktig i seg selv, men også en forutsetning for at inflasjonen selv på sikt skal stabilisere seg nærme målet, sier Bugne.
Prisveksten var helt nede i 0,8 prosent på årsbasis i desember, det laveste siden 2020. Riksbanken har, som Norges Bank, et mål om to prosent inflasjon.
Bugne mener det er veldig positivt at prisveksten har sunket. Hun understreker videre at Sverige befinner seg i en lavkonjunktur, men at økonomien ventes å bedre seg i løpet av 2025.
– De rentesensitive delene av økonomien er fortsatt svakere enn normalt, men vi ser tegn til at vi er nær at det snur. Omsetningen i boligmarkedet har økt og boligbyggingen har sluttet å falle. Dessuten ventes husholdningenes forbruk å øke i takt med at reallønningenereallønningeneReallønnsvekst er lønnsveksten når man tar høyde for prisveksten. Det avgjøre om folk faktisk får mer og rutte med eller ikke. stiger, rentene synker og finanspolitikkenfinanspolitikkenFinanspolitikken, som handler om offentlig pengebruk, skatter og avgifter, er ekspansiv når den stimulerer til mer aktivitet i økonomien. blir mer ekspansiv, sier Bugne.
Usikkerhet
Selv om sentralbanktoppen argumenterer for at neste rentekutt heller kommer sent enn tidlig, understreker hun at det er viktig å ta hensyn til ny informasjon som kommer inn og usikkerheten rundt utviklingen fremover.
Hun trekker frem flere usikkerhetsmomenter for utsiktene til prisveksten og økonomien.
– Det handler om risikoer knyttet til utviklingen i omverden og geopolitikken, men også til gjeninnhentingen for den svenske økonomien og kronens vekslingskurs.
Den svenske kronen har, akkurat som den norske, svekket seg mot dollaren det siste halvåret. Utviklingen mot euroen har gått mer sidelengs.