SV om plastutslipp: – Eksempel på at oppdrettsnæringen ikke tar ansvar

7 hours ago 5


Griegs Seafoods håndtering av millioner av plastkuler på avveie er «svært lite tillitsvekkende», sier SVs Kaski, som ønsker tøffere krav til næringen.

SV ØNSKER at oppdrettsnæringen tar større ansvar for den belastningen de utgjør for miljøet rundt seg, sier Kari Elisabeth Kaski. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Rundt 35 millioner plastkuler har lekket fra Grieg Seafoods anlegg ved laksefjorden i Finnmark. Det er fortsatt ikke ryddet opp.

– Dette er nok et eksempel på at oppdrettsnæringen ikke tar ansvar for den belastningen de utgjør for miljøet rundt seg, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).

Grieg har beklaget utslippet og innrømmet flere feil i saken.

– Vi skulle varslet Statsforvalteren tidligere, gjort mer for å finne feil i anlegget tidligere og ryddet opp tidligere, skriver mediekontakt Roger Pedersen på vegne av regiondirektør Vidar Nikolaisen.

Les på E24+

Analytikere om «radikalt» lakseforslag: – Totalt uansvarlig

Grieg varslet ikke om utslipp før sommeren 2024. Siden april 2023 hadde selskapet registrert at det manglet plastkuler og at disse hadde vært sett i miljøet.

Plastkulene stammer fra et filter ved Griegs settefiskanleggsettefiskanleggEt settefiskanlegg er et anlegg der man klekker og oppdretter ungfisk før den settes ut i sjøen for videre vekst., og skal ifølge selskapet ha sluppet ut på grunn av en sprekk i en titanplate.

– Når vi ser selskaper som i tillegg ikke melder ifra om miljøskader er det svært lite tillitvekkende, sier Kaski.

Grieg understreker at de har iverksatt omfattende tiltak for å unngå lignende utslipp i fremtiden, og at de «selvsagt vil rydde opp så snart tilstanden i fjæra tillater det».

– Vi må være mye tøffere

Nylig la regjeringen frem en stortingsmelding med forslag om nye rammebetingelser for oppdrettsnæringen. Der er det blant annet foreslått å bruke avgifter for å få selskapene til å ta mer miljøhensyn.

– Det kan være vel og bra, men vi må være mye tøffere i møte med næringen, og kreve at de tar mer ansvar. Det er i alle sin interesse at næringens miljøbelastning reduseres, sier Kaski.

Grieg har fått et gebyr på 450.000 kroner for brudd på forurensningsloven. Selskapet er blant landets største oppdrettere av laks, med 7,5 milliarder kroner i inntekter i fjor.

Grieg forpliktet seg første til å rydde opp i løpet av høsten i fjor, men fikk det ikke til.

Nå har de fått en ny frist fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark som løper ut i oktober i år. Bryter de den, er det varslet en tvangsmulkt på 750.000 kroner.

– Vi er fullstendig klar over vår plikt til å rydde opp, og det har hos oss aldri vært tvil om at vi skulle gjøre det. Vi må bare beklage at det har tatt lengre tid enn det burde, skriver Grieg.

PERMANENT MILJØSKADE sier Statsforvalteren om plastutslippet, som er godt synlig ved strender langs Laksefjorden. Foto: Griegs rapport om strandrydding 2024

– Forstyrrer økosystemet

Det er selskapets klare mål er å få ryddet opp innen den nye fristen, men at dette må skje på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.

– Når vi har fått testet utstyret i oppryddingsvinduet før hekketiden så vil vi få en pekepinn på hvor fort det går, skriver Grieg.

Statsforvalteren anser imidlertid at skaden på miljøet nå er permanent, og at det vil være mulig å få ryddet opp alt. Årsaken til det er at plastkulene er spredd til store områder.

«Små plastkuler kan gi fysisk skade på dyr. Plast har lang nedbrytningstid og forstyrrer økosystemet», skriver Statsforvalteren i vedtaket om gebyret.

Read Entire Article