SV krever at innkjøpsordningen for sakprosa blir like god som for skjønnlitteratur, etter at Kulturrådet avslo å kjøpe inn Dag Solstads siste bok.
Mandag 28. april kl. 17:57Kortversjonen
- SV krever at innkjøpsordningen for sakprosa blir like god som for skjønnlitteratur etter avslag på Dag Solstads siste bok.
- Partiet har sendt et spørsmål til kulturministeren og ber om endringer i ordningen.
- Kathy Lie mener at strengere økonomiske rammer svekker mangfoldet i norske bibliotek.
Etter VGs omtale av at Dag Solstads siste bok «En sann svir!» ikke ble kjøpt inn av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa – og dermed ikke blir kjøpt inn til norske bibliotek - reagerer SV kraftig.
Les saken her: Fikk avslag tre dager etter sin død - vraket av kulturrådet
Partiet har sendt et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og ber om endringer i innkjøpsordningen for sakprosa.
– Når en så omtalt bok som Solstad sin, som rådet jo mener har høy nok kvalitet, ikke blir innkjøpt, er det et stort tap, sier Kathy Lie (SV), medlem av familie- og kulturkomiteen, til VG.
Lie mener det er på høy tid å gjøre innkjøpsordningen for sakprosa automatisk, på lik linje med skjønnlitteratur:
– SV har løftet denne ordningen tidligere og forhandlet fram en betydelig bedre økonomi. Men jeg er overrasket over at regjeringen ikke selv har tatt initiativ til å likestille skjønnlitteratur og sakprosa, sier Lie.
Hun har stilt følgende spørsmål til statsråden:
«Vil statsråden vurdere å gjøre innkjøpsordningen for sakprosa automatisk, og med det like god som innkjøpsordningen for skjønnlitteratur der alle bøker som er regnet som gode nok blir kjøpt inn?»
VG har kontaktet Kultur- og likestillingsdepartementet som bekrefter at de har mottatt spørsmålet, men opplyser at de vil svare Stortinget før de uttaler seg i media.
Dag Solstad regnes som en av vår tids aller mest betydningsfulle forfattere, og boken «En sann svir!» ble hyllet av en lang rekke norske kritikere:
Den fikk terningkast 6 i både NRK og Nettavisen – og Aftenpostens anmelder mente boken «gir et gledelig gjensyn med forfatterens eiendommelige signatur».
Boken kom ut 7. februar – og i den forbindelse trykket VG det som skulle bli det siste, store intervjuet med forfatteren. For 14. mars døde Solstad.
Tre dager senere sendte Kulturrådet avslagsbrev til Solstads forlag om at Vurderingsutvalget i et møte 11. mars hadde fattet følgende vedtak:
«Utgivelsen er ikke prioritert innkjøpt innenfor ordningens økonomiske ramme. Med en tilstrekkelig utvidet ramme ville den blitt innkjøpt.»
SVs Kathy Lie advarer om at stramme økonomiske rammer svekker mangfoldet i norske bibliotek:
– I en tid der kampen om oppmerksomhet er stor, er det ekstra viktig at bibliotekene kan låne ut et mangfold av sakprosabøker. Når så mange bøker får avslag, når vi heller ikke ut med bøkene folk vil lese, sier Lie.
SV krever nå at regjeringen øker potten til sakprosa slik at flere bøker kan kjøpes inn automatisk.
For mens innkjøpsordningen for skjønnlitteratur er såkalt automatisk, er innkjøpsordningen for sakprosa i dag en selektiv ordning
– der budsjettet avgjør hvor mange sakprosabøker som kjøpes inn årlig. Siden 2020 har sakprosaordningen fått en økning på til sammen 15 millioner kroner – og de kan kjøpe inn cirka 35 prosent av bøkene som meldes inn til innkjøpsordningen.– Potten må bli større enn den er i dag, slik at en har mulighet til å likestille skjønnlitteratur og sakprosa.
Hva er innkjøpsordningen for sakprosa for voksne?
- Forvaltes av Kulturrådet – med midler fra Norsk kulturfond.
- Ordningen er selektiv. Budsjettet avgjør hvor mange sakprosabøker som kjøpes inn årlig. I motsetning til innkjøpsordningen for skjønnlitteratur hvor alle bøker med tilstrekkelig kvalitet blir innkjøpt.
- Budsjettet er økt med 15 millioner kroner siden 2020 – og i dag kjøpes rundt 30–35 prosent av de påmeldte titlene inn.
- Vedtakene fattes av vurderingsutvalget for sakprosa, som består av 5–7 personer med ulik kompetanse knyttet til sakprosa.
- Samtlige folkebibliotek over hele landet får minst ett eksemplar av hver innkjøpte
sakprosabok. - Hver bok kjøpes inn i 773 eksemplar (623 trykte bøker og 150 e-bøker).