Strengere regler i Eurovision: – Patetisk

1 week ago 14


Fjorårets ESC i Malmö var en så kaotisk affære at arrangør EBU i etterkant så seg nødt til å sette igang en uavhengig granskning av alle de uheldige opptrinnene som oppsto i det artistene kaller «bobla» bak scenen, altså der de til enhver tid oppholder seg i forbindelse med prøver og opptredener.

Dette er bare noen av episodene:

  • Diskvalifikasjonen av Nederlands Joost Klein.
  • Flere nasjoner som avsto å møte til prøver og flaggparader.
  • Eurovision-sjefen Martin Österdahl ble buet ut, det samme ble Israels deltaker.
  • Flere krisemøter helt opp til sendestart på finaledagen.
  • Filming av hverandres delegasjoner i «bobla» uten tillatelse som skapte ubehag, spesielt reagerte flere land på medlemer fra den israelske delegasjonen. Låtskriver Keren Peles var for eksempel aktiv med kamera.
  • Et stort oppbud av bevæpnede sikkerhetsvakter som forsterket artistenes ubehag både bak scenen og i bybildet.

Dette til tross: Toppsjefen i ESC, Martin Greene, konkluderte på EBUs egne hjemmesider at Malmö 2024 var en «enorm suksess».

Med tanke på at Israel fremdeles er i aktiv krig, er det flere som frykter at kaldfrontene mellom de ulike delegasjonene vil gjenta seg i Basel i mai.

– Så absolutt. Selv om jeg ikke forventer at det blir på samme nivå. Likevel, om det skulle bli på det samme nivået, tror jeg vi kommer til reagere annerledes. Nå er vi forberedt, sier den israelske journalisten Yaniv Dornbush til VG.

Han legger til at han har dekket ESC for Walla!, eid av Jerusalem Post, i ti år, men aldri opplevd slikt hat som i Malmö.

– Ikke mot Israel, ikke engang mot Russland da de fremdeles var med, ikke mot noen. Buing? Javisst, det er fair nok, men nivået av fiendtlighet direkte fra de andre delegasjonene? Det var uventet, og en totalt grunnleggende mangel på mennskelig anstendighet, mener Dornbush.

 PrivatDen israelske journalisten Yaniv Dornbush Foto: Privat

De viktigste endringene i EBUS regelverk - Code of Conduct - er disse:

  • Våpenforbud
  • Ingen filming av andre delegasjoner/artister bak scenen
  • EBU oppfordrer til anstendighet rundt antrekk og innhold i sangene med tanke på at ESC er et familieprogram
  • Pressen får ikke lov til å filme eller ta bilder under generalprøvene

NRK tolker det nye våpenforbudet til å gjelde både blant publikum og bak scenen, men ser ikke bort fra at det vil oppstå spenning også i Basel.

Les også: Det ukjente dramaet: Sekunder fra Eurovision-skandale

Tror du det blir bråk rundt den israelske delegasjonen på grunn av Gaza-krigen også i år?aDessverre ja - det er ikke mye som er forandret siden ESC i Malmö i fjor.bDet håper jeg virkelig ikke - ESC skal være et arrangement for glede!cDet kommer helt an på om det er våpenhvile eller ikke når ESC arrangeres.

– Ingen ønsker seg en reprise av Malmø. Det er iverksatt en rekke tiltak som trolig vil gjøre situasjonen bedre inne på arrangementet, som fravær av våpen og soner med fotoforbud. Vi er opptatt av at Eurovision Song Contest skal være ikke-politisk, men det er nok ikke utenkelig at vi ser meningsytringer rundt ESC også i år, sier NRKs delegasjonsleder, Mads Tørklep.

Israelsk Yaniv Dornbush sier han ikke har kunnskap om hva et våpenforbud vil ha å si for det israelske sikkerhetsopplegget, men rister på hodet av forbudet mot filming i artistsonen.

 Celina Øier / NRKMads Tørklep, NRKs delegasjonsleder til ESC. Foto: Celina Øier / NRK

– Det er latterlig, det er patetisk, sier Dornbush, som i fjor selv kom i søkelyset i norske medier da han filmet Gåte og hevdet at de nektet å snakke med israelsk presse.

– La meg sammenligne med olympiske utøvere; utøvere som trener hele livet for en konkurranse som varer noen sekunder. De filmes før konkurransen, under oppvarmingen og umiddelbart etterpå når de stormer til familie og presse på enorme skjermer. Det er deres Beyoncé-øyeblikk! Men Eurovision-artister? De er for skjøre til å bli sett eller tilsnakket den ene uka da folk faktisk bryr seg om dem, mener Dornbush.

Les også: Israel i Eurovision: Gjemte seg under likhaug

VG har søkt både NRK og EBU om innsyn i samtaledokumentene som danner grunnlaget for årets nye regler, men har fått avslag.

– Intervjuer med EBUs medlemmer for rapporten som ble bestilt etter ESC 2024 ble utført i konfidensialitet, skriver overhodet for europeiske allmenkringkastere EBU i en epost.

Den israelske kringkasteren KAN har ikke besvart flere henvendelser om hvordan de nye reglene vil påvirke sikkerhetsopplegget rundt årets israelske artist i Basel, Yuval Raphael, som selv var nær ved å bli et offer under massakren da Hamas åpnet krigshandlingene den 7. oktober i 2023.

– Vi har kommet med en rekke innspill til arbeidet med nye regler, særlig på forhold som har vært av spesiell betydning for oss. Vi føler vil blir hørt av EBU, sier Mads Tørklep.

NRK var blant kringkasterne som reagerte sterkest i fjor, ikke minst da Gåte ble kalt anti-semitter av israelsk media.

En av Skandinavias fremste eksperter på ESC, Aftonbladets Tobbe Ek, mener at et våpenforbud også i artistsonen kan gi en tryggere atmosfære enn i fjor.

– Hvis EBU nekter sikkerhetspersonalet rundt den israelske delegasjonen å bære våpen, så kommer de med størst sannsynlighet til å oppleve at sikkerheten rundt dem blir mindre, og da er det en risiko for at de vil føle seg utrygge og usikre. Samtidig vil kanskje miljøet for de øvrige delegasjonene oppleves roligere når ikke en av de medvirkende artistene er omgitt av bevæpnede vakter, tror Ek.

Det var nettopp det voldsomme oppbudet av bevæpnede vakter, både rundt arenaen i Malmö og ellers i bybildet som Tobbe Ek reagerte mest på i fjor.

– Det var en veldig merkelig stemning i Malmö, sier han.

President i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, påpeker at årets israelske artist har en svært spesiell bakgrunn.

– Det spesielle i år er at den israelske deltageren selv er ett terroroffer og hvis hun blir «dårlig» behandlet av de andre vil det nok vekke ekstra sterke reaksjoner, vil jeg tro. Utfordringen blir jo å klare å ha sympati for henne uten at det dermed kan tolkes som om man støtter Israel på noen måte i denne konflikten. Det er nok av dem som gjerne vil ta dem som tar «feil» standpunkt i denne konflikten sett med deres øyne, sier Thomassen.

Read Entire Article