– Vi studenter har ikke så mye penger å rutte med i utgangspunktet, så det merkes det, sier Mathilde Wessmann Bogen som studerer ved NTNU.
Mathilde og to andre medstudenter, Anna Skogseth og Molly Prestholdt Gibson, er enige: Billettprisene er for høye.
NRK har undersøkt prisene for 30-dagersbillett i de 20 største norske byene. Vi har sett på både pris for studenter og voksne.
Trondheim har den dyreste billetten for studenter. Den koster 555 kroner for 30 dager. Tromsø er billigst med 320 kroner.
Studenten Giovanni Fiorentin flyttet til Trondheim i januar. Han ble overrasket da han så bussprisene.
– Når Trondheim er en stor studentby med mange studenter, så synes jeg det skal være litt mer oppmerksomhet på denne gruppen.
Trondheim har også den dyreste billetten for voksne.
Den koster 924 kroner for 30 dager.
Billigst er Porsgrunn/Skien med 460 kroner. 466 kroner skiller altså disse to.
Forskjell på sonene
– Jeg skulle ønske vi hadde hatt den billigste, selvfølgelig, sier Pål Sæther Eiden (H).
Han er fylkesvaraordfører i Trøndelag fylkeskommune, som har ansvar for det lokale kollektivtilbudet.
Sæther Eiden forklarer prisene i Trøndelag med at sone 1 er stor sammenlignet med andre byer.
En tur fra Stjørdal til Brekstad koster like mye som å reise innad i Trondheim.
– Men hvis du tar buss fra Sandvika til Oslo, så er det over to soner, og da er månedskortet betydelig dyrere enn i Trondheim, sier Sæther Eiden.
Mindre sone = billigere?
Sone 1 omfatter alle de seks kommunene som er en del av miljøpakken. Billetten kan bli billigere ved å gjøre sona mindre.
Sæther Eiden sier at det da må være enighet mellom kommunene i Miljøpakken.
– Det betyr at det blir dyrere for de omliggende kommunene å ta buss, så det kan være en krevende diskusjon, sier Sæther Eiden.
Periodebilletten inkluderer tog innad i sona, bysykkel og to timer gratis leiebil. Fjernes dette blir prisen mindre.
– Men hvis det blir veldig billig å kjøre veldig korte reiser, så risikerer du at folk slutter å gå og slutter å sykle. Det var erfaringa de gjorde seg i Stavanger da de satte prisen til null.
NRK har nettopp skrevet om at storbyene har fått 1,6 milliarder kroner de ikke har greid å bruke opp. Dette er penger som skulle gått til å få nullvekst i biltrafikken:
– En litt mager trøst
En som synes at kollektivprisene i Trondheim er for høye er Jonas Ali Ghanizadeh (MDG). Ghanizadeh representerer MDG i Trøndelag fylkeskommune.
Han forteller at de har jobba intensivt for å få ned kollektivprisene.
– Men da det så skulle behandles i Miljøpakken, så opplevde vi at staten var en ordentlig brems for å sette ned prisene, sier Ghanizadeh, og forklarer at staten ikke ville gjøre kraftfulle grep med prisen.
På samme måte som Eiden forklarer han at du kan reise lenger med en billett her, enn for eksempel i Oslo.
– Jeg tror kanskje også at det er en litt mager trøst for veldig mange av de folka som skal bare rundt i Stjørdal, rundt i Trondheim, at billetten er så dyr, sier han og fortsetter:
– Det er ikke så ofte at du trenger å reise halve fylket på tvers.
60 millioner for å redusere billettpris
På spørsmål om staten har opptrådt som en brems, svarer statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet dette:
– I byvekstavtalen brukes betydelige statlige midler til drift av kollektivtrafikken.
Årlig gis 310 millioner til å dette. I tillegg gis et tilskudd på 60 millioner kroner for å senke billettprisene.
Kalsås sier at statens vilkår for midlene er at de skal bidra til nullvekst i biltrafikken og forbedre kollektivtilbudet.
– I byvekstavtalene arbeider partene sammen for å nå målet om nullvekst i persontransport med bil. For å få til dette trenger man bedre tilrettelegging for å reise kollektivt, sykle, og gå, slik at dette blir et godt alternativ til å bruke bil, sier han og fortsetter:
– For å nå målet og samtidig bruke de tilgjengelige midlene i avtalene på en effektiv måte er det nødvendig å ta i bruk mange ulike virkemidler.
Her nevner han prisen på kollektivtransporten og utvikling av et hyppig og effektiv tilbud som viktig.
Han sier at all bruk av midler i byvekstavtalen for Trondheims-området bestemmes gjennom enighet i styringsgruppen.
Du kan lese hele svaret fra Kalsås nederst i saka.
Vil ha nasjonalt månedskort
Ghanizadeh sier at når staten ikke vil gjøre noe med prisene, så er det ikke så mye poeng i å prioritere dette i lokale forhandlinger.
– Derfor er stortingsvalget såpass viktig. Der har vi lagt av penger i MDGs alternative statsbudsjett på at man skal følge modellen fra Tyskland og ha norgesbillett for 499 kroner i måneden, sier han og fortsetter:
– Så kan man reise så mye man vil med kollektivtransport i hele landet, ferdig snakka, enkelt, oversiktlig og greit og halv pris for de gruppene som skal ha rabatt.
Statssekretær Kalsås (Ap) forteller at Jernbanedirektoratet har sett på mulighetene for et nasjonalt reisekort i en rapport.
– Av Jernbanedirektoratet vurderes tiltaket som både teknisk/administrativt krevende og prinsipielt utfordrende med tanke på organiseringen av sektoren.
Publisert 14.01.2025, kl. 16.12