Med andreboken viser Liz Moore (41) hvorfor hun er en av de beste og mest interessante krimforfatterne for øyeblikket.
Fredag 23. mai kl. 09:55«Guden over skogene» ble en stor suksess i USA etter utgivelsen i fjor, og er allerede på vei til å bli TV-serie – akkurat som Moores imponerende debutroman «Lang Lysende elv» som fikk terningkast 6 av undertegnede.
Nå følger hun opp den fantastisk debuten med en historie som er så mangfoldig og intrikat at det krever et stort krimforfattertalent for å turnere den.
Handlingen har form som en psykologisk thriller og spenner over femogtyve år.
I 1961 forsvinner åtte år gamle Bear, sønn og arving i en rik familie. Antagelsen er at han har gått seg vill i skogen nær hjemmet, men det finnes også de som mistenker at Bear har blitt drept av en seriemorder.
Fjorten år senere forsvinner søsteren, tretten år gamle Barbara, mens hun deltar på sommerleiren familien eier – også den i nærheten av familiens hjem.
BOKANMELDELSE
«Guden over skogene»
Forfatter: Liz Moore
Sjanger: Thriller
Forlag: Aschehoug
Oversatt av: Eli-Ann Tandberg
Sideantall: 511
Pris: 449 kr
Den seksogtyve år gamle etterforskeren Judyta blir engasjert i letingen etter Barbara, og mens hun kjemper for å bli tatt på alvor i et mannsdominert miljø sirkler hun inn en sak med dype forgreninger i lokalmiljøet.
Historien fortelles gjennom mange fortellerstemmer.
Det er ofte et risikabelt valg i en krimroman, men her fungerer det utmerket. Den mest interessante stemmen er Alice, moren til Barbara og Bear. Hennes narrativ hjemsøker leseren på ulike vis. Også leirlederen Louise og Judyta har interessante stemmer.
Moore er en utpreget feministisk forfatter. Hun skildrer sexisme, maktovergrep, undertrykking, fysisk og psykisk vold og håpløshet troverdig og gripende.
Historien utforsker dessuten klasse og fattigdom, tematikk som Moore også tok for seg i debutromanen, men aller best er hun når hun skildrer hvordan de ulike kvinnene i boken håndterer og gjør opprør mot sperrene samfunn og enkeltpersoner setter på dem.
«Guden over skogene» kan også klassifiseres som en coming of age-historie hvor gryende seksualitet, legning, forelskelse og vennskap blir rørende og godt skildret.
Dette er en thriller som kan appellere sterkt til ungdom og unge voksne.
Flere steder grenser boken mot romansjangeren. Symbolikken er dyp, språket effektivt og godt, og karakterene har dybde og fremstår levende. Som krimforfatter opptrer Moore slik guden Pan skildres i boken: Hun lurer leseren, forvirrer og villeder til vi mister retningssansen. Krimplottet er smart, selv om avslutningen gir blandede følelser.
Boken kunne vært strammet noe inn. Men bevares, det skal godt gjøres å skrive en så interessant og mangfoldig thriller, hvor tematikken er hjemsøkende og karakterene så gode at de blir værende hos leseren etter at boken er ferdiglest.
Det hele flyter svært godt i norsk språkdrakt takket være Eli-Ann Tandbergs gode oversettelse som får frem kvaliteten i Moores tekst.