Statsministeren frykter først og fremst at Norge blir rammet av EUs mottiltak, etter at Donald Trump mandag kveld varslet toll på import av stål og aluminium til USA.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Saken oppdateres ...
– At USA nå vil øke tollsatsene, skaper uro og usikkerhet. For et land som har åpen økonomi og er så avhengig av handel og eksport som Norge, så er det dårlige nyheter. Det er også dårlig for verdensøkonomien, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
At Norge eventuelt blir rammet av EUs mottiltak, er det Støre er mest redd for.
– Det må vi gjøre alt vi kan for å unngå. Dersom Europa innfører tollsatser på all import til Europa, vil det være alvorlig for norsk eksport, dersom EU ikke unntar oss fra mottiltakene.
– Ikke en opplagt rettighet
Statsministeren fremhever at Norge ikke er med i EU, og ikke med i EUs tollunion.
– Det er ikke en opplagt rettighet vi har gjennom EØS-avtalen, sier han.
– I dag går over 80 prosent av Norges eksport til EU og Storbritannia. Økte tollsatser vil også ha betydning for Norges eksport direkte til USA. Vi jobber for å få klarhet i spesifikt hva dette betyr for Norge.
Støre sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har snakket med LO, NHO og Hydro de siste dagene, og har løpende kontakt med norske bedrifter.
– Vi bruker våre kontakter inn mot EU og den amerikanske administrasjonen. Dette er også en viktig grunn til at jeg har bedt Jens Stoltenberg, Espen Barth Eide og Tore O. Sandvik (finansminister, utenriksminister og forsvarsminister, journ.anm.) om å reise til München-konferansen mot slutten av denne uka.
«Uten unntak»
Donald Trump signerte mandag kveld en presidentordre om 25 prosent toll på import av stål og aluminium til USA.
De nye tollsatsene skal tre i kraft 12. mars, og vil være «uten unntak», ifølge presidenten, som også advarte om at tollene «kan bli høyere».
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen varslet tirsdag formiddag at EU vil svare på Trump-tollen.
– Grunnløse tollsatser mot EU vil ikke forbli ubesvart – de vil utløse faste og forholdsmessige mottiltak, skrev von der Leyen.