Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at USAs tollmur mot Canada, Kina og Mexico vil få indirekte virkning for norsk økonomi.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
– Trump mener alvor. Nå gjennomfører han ideer som ble lansert og diskutert i valgkampen. Men det er ikke mindre alvorlig for det, sier Støre til VG.
– Hvordan slår tirsdagens tollmurer mot de tre landene ut for norsk næringsliv?
– Dette får i utgangspunktet ingen direkte konsekvens for norsk næringsliv, ut over at tollsatsene som innføres, er negative for verdensøkonomien. Dermed er det heller ikke positivt for norsk økonomi og norske bedrifter. Det virker negativt på handel og vareflyt, og kan påvirke fastsettingen av priser. Verdikjeder kan påvirker, varer kan bli dyrere, og det kan påvirke norsk økonomi, sier Støre.
VG reiser med statsministeren på Helgeland denne uken. Tirsdag har han møtt industribedriften Momek, som eksporterer en god del av sin produksjon til EU.
Tirsdag morgen bekreftet Trump-administrasjonen at straffetollen mot Mexico, Canada og Kina nå trer i kraft.
Samlet eksport for Momek og de andre bedriftene i Mo Industripark eksporterer for nærmere 10 milliarder kroner i året.
– Det første du får høre på nesten alle bedrifter, er en uro for at Europa skal rammes.
Fordi 70 prosent av norsk eksport går til EU. Momek har også stor eksport til EU. Så det vil være vanskelig.
– Men der er viktig for meg å si at vi per i dag ikke har noen varsel om amerikansk toll mot Norge. Og vi har heller ikke sett hva USA vil pålegge EU av toll, og hva slags reaksjon EU vil komme med.
– Er det noe nytt fra forhandlingene med EU om å komme på innsiden av deres beskyttelse mot toll?
– Dialogen er god, Helt til topps i EU-kommisjonen er man klar over dette. Det er ingen i EU som ønsker å legge toll mot Norge. En tollmur for å beskytte EU mot mulig import utenfra vil kunne treffe oss. Det mener vi bør kunne håndteres innenfor EØS-avtalen, sier statsministeren.
Også næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) diskuterte mulige beskyttelsestiltak fra EU, da hun møtte den danske næringsministeren Morten Bødskov tirsdag.
– Våres forventninger er klare, at Norge ikke skal omfattes av dem, fordi vi har EØS-avtalen som sier veldig tydelig at vi skal ha lik tilgang til det indre markedet. Det er våres forventning, som vi tar opp i alle møter.
– Hvordan ble disse forventningene tatt imot?
– Han vet våres budskap veldig godt. Det er vanskelig å si hvordan ting blir. Vi vet ikke hva som kommer fra USA og hva EU sitt svar eventuelt blir. Det er viktig å ikke spekulere for mye, men heller styrke samarbeidet med de partene vi kjenner godt.
Hun var i Danmark for å diskutere forsvarsindustri og handelskrigen mellom USA og EU.
Næringsministeren hadde også en telefonsamtale med Storbritannias næringsminister, Jonathan Reynolds tirsdag kveld.
– Jobber vi sammen med Storbritannia, opp mot EU, om mulige tollmurer?
– Vi har to ulike utgangspunkt. Vi er inne i det indre markedet, det er ikke Storbritannia. Men norsk-britisk samarbeid er viktig.
Næringsministeren sier hun opplever at næringslivet er opptatt av å ha is i magen og forholde seg til realitetene.
– Det er selvfølgelig bekymring når situasjonen er så urolig som nå, i europa og i verden.
– Jeg har god tro på norsk næringsliv, og vi skal gjøre det vi kan for å sikre norske interesser, men det er en uoversiktlig situasjon, som vi tar på største alvor.