Store deler av Middelhavet forsvant for 6 millioner år siden. Nå vet forskerne mer om hva som skjedde

8 hours ago 3


Forskere har funnet det de mener er nye bevis på jordklodens aller største flom.

Slik så Middelhavet ut for seks millioner år siden. Det lille vannet som er igjen, er omringet av ørkenlandskap fylt med salt fra havet som en gang var der. (Foto: Wikimedia commons / CC BY-SA 3.0)

Historien om Middelhavet er dramatisk.

For nesten seks millioner år siden fordampet store deler av havet, og området ble forvandlet til en enorm slette av salt fra sjøen som en gang var der.

Årsaken var at Gibraltarstredet, som er forbindelsen mellom Atlanterhavet og Middelhavet, lukket seg – trolig på grunn av bevegelser i kontinentalplatene.

I nærmere 10.000 år var havet isolert.

Gigantflommen som endret alt

Men for omtrent 5,3 millioner år siden åpnet Gibraltarstredet seg igjen.

Da strømmet vann fra Atlanterhavet inn med en voldsom kraft.

Forskere mener at vannet flommet inn tusen ganger raskere enn det Amazonas-elven gjør i dag. Dermed fylte hele Middelhavet seg opp bare i løpet av noen få år.

Dette kalles Zanclean-flommen og ga Middelhavet den formen vi kjenner i dag.

Nye funn på Sicilia

Frem til nå har forskere bare funnet spor etter megaflommen i havet, blant annet fra analyser av dype kanaler på havbunnen.

Nå har de også funnet spor etter den på land, nærmere bestemt på toppen av noen karakteristiske åser i sørøstlige Sicilia. Det melder The Guardian.

Forskerne mener at funnene bekrefter at det må ha vært én eneste stor flomhendelse som varte alt fra to til 16 år. Det skriver forskerne selv i en artikkel i The Conversation.

Slik ser åsene ut i byen Licata på sørkysten av øya Sicilia i Italia. (Foto: Wikimedia commons / CC BY-SA 3.0)

Største flommen i historien

Åsene på Sicilia peker alle i samme retning, og analyser tyder på at steinene opprinnelig stammer fra langt dypere lag. Med datamodeller kunne forskerne regne ut at de ble formet av vannmasser opptil 40 meter dype, som raste innover landskapet i hastigheter på 115 kilometer i timen.

Forskere inspiserer sedimenter som ble deformert av megaflommen. (Foto: Daniel Garcia Castellanos)

– Denne flommen var et utrolig naturfenomen, med utslipp og strømningshastigheter som overgikk alle andre kjente flommer i jordklodens historie, sier Aaron Micallef, en av forskerne bak studien og ansatt ved Monterey Bay Aquarium Research Institute i California i en pressemelding.

Referanse:

Aaron Micallef m.fl: Land-to-sea indicators of the Zanclean megaflood. Communications Earth & Environment. Desember 2024.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Read Entire Article