Kortversjonen
- Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot Frps oljepolitikk. Han sier den vil føre til en tidligere sluttdato for oljenæringen, som vil bli mindre konkurransedyktig når Frp ikke vil satse på ny, grønn teknologi.
- Sylvi Listhaug fra Frp svarer med at hun ser på begrepet som god markedsføring.
- Hun sier Frp ikke er mot ny teknologi, men at selskapene må velge hva de vil risikere å investere i selv, og at Frp heller vil legge til rette gjennom lavere skater og avgifter.
De siste dagene har de to flere ganger barket sammen i debatt om norsk oljenæring.
Listhaug har de siste månedene hatt størst oppslutning av partiene på høyresiden på målingene, med få unntak. Både mandag og tirsdag denne uken har hun og Støre vært i «statsministerduell».
Der har hun blant annet forsvart et utspill hun også kom med i VG om at Frp «vil pumpe olje i 100 år til» i Norge.
Men det er det hun og Frp som selv stiller seg i veien for, mener Støre.
– Det som er oppsiktsvekkende er at det er Sylvi Listhaug og Frp som nå setter en sluttdato for norsk olje- og gassindustri, sier han til VG.
Overfor VG bruker han også et begrep – «Sylvistopp» – som Ap har gjentatt flere ganger de siste dagene. Listhaug synes begrepet er så festlig at hun lar seg avbilde ved et stoppskilt utenfor Tex-burger i Drammensveien.
– Jeg liker det kjempegodt. Jeg synes det er fantastisk å få markedsføring fra andre partier – stå på, Støre! sier hun.
Les mer om hva hun svarer på kritikken fra Ap lenger ned.
Sluttdato med «Sylvistopp»
Støres argument er følgende:
- Arbeiderpartiet vil ikke sette en sluttdato for Norsk oljenæring.
- For at Norsk oljenæring skal være konkurransedyktig, trenger de ny teknologi, som for eksempel karbonfangst- og lagring . Dette sier Frp nei til.
- Dermed blir konsekvensen av Frps politikk en avvikling av norsk olje- og gassindustri.
– Sannheten er at Sylvi Listhaugs sluttdato vil være betydelig nærmere i tid enn den hun har snakket om de siste dagene. Frp sier blankt nei til ny teknologi som næringen selv sier de trenger for å være konkurransedyktige, sier Støre til VG.
Han sier Norge skal være en forutsigbar og trygg leverandør av olje og gass til Europa så lenge det er etterspørsel og det er lønnsomt – og at man da må satse på teknologi, så Norge kan levere med lavest utslipp.
– Det blir dyrere for produsentene å lete og utvinne uten å kutte klimagassutslipp. Derfor må utslippene ned, for at det fortsatt skal være lønnsomt å lete og utvinne. Frps politikk vil føre til det motsatte av det de selv sier, sier Støre.
Støre sier norsk olje- og gassnæring er et resultat av at man bruker det man kan fra før, til å utvikle ny industri og nye arbeidsplasser. Dette mener han Listhaug sier nei til, når hun sier nei til karbonfangst- og lagring.
– I tillegg sier Listhaug nei til landvind, havvind og hydrogen. Da blir det ingen ny kraft til å bygge landet for fremtiden. Og det betyr at arbeidsplasser kan gå tapt i norske lokalsamfunn, der industribedriften har investert i ny teknologi og ansatt folk for å jobbe med den.
Han nevner eksempler som Eramet Sauda, som satser på karbonfangst- og lagring, og Hydro i Høyanger som satser på grønt hydrogen.
– Vi ser at USA, Kina og EU satser tungt på grønn teknologi. Sylvistoppen parkerer norsk næringsliv på sidelinjen og svekker norsk konkurranseevne.
Listhaug: Må bruke egne penger
Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke opprørt over kritikken. Tvert imot: Hun takker Støre for den.
– Jeg synes jo det er fantastisk å få så god markedsføring fra Ap. Jeg har sett at de har kjørt kampanje i sosiale medier. Fortsett med det! Det «Sylvistoppen» handler om, er å stoppe sløsingen og begynne å prioritere kjerneoppgavene.
For begrepet «Sylvistopp» er ikke noe Støre bare har brukt i dette intervjuet. Tirsdag brukte han det i et facebook-innlegg med olje-kritikk mot Listhaug. Ap-nestleder Jan Cristhian Vestre brukte også begrepet i et intervju med VG.
Arbeiderpartiet har lagt ut følgende innlegg på LinkedIn.
Listhaug svarer Støre at hun ikke er imot karbonfangst- og lagring, men at Frp er imot at skattebetalerne skal subsidiere det.
– Vi mener at den investeringen må de ta selv hvis de mener det er lønnsomt. Ønsker de å satse på karbonfangst og lagring har de selvsagt muligheten til å ta den økonomiske risikoen. Dette er svære selskaper med enorme overskudd.
Hun peker også på at regjeringen vil satse på elektrifisering av sokkelen
, noe hun kaller dyr symbolpolitikk .– Man bruker gjerne sine egne penger mer forsiktig enn man bruker andres. Jeg tror det gjelder mye av det som går på det grønne skiftet. Selskapene må selv gjøre investeringer, men vi skal legge til rette gjennom lavere skatter og avgifter til alle bedrifter, så de får større økonomisk handlefrihet.
– Men klarer norsk oljenæring å være konkurransedyktig og leve i 100 år til uten disse tiltakene?
– Ja, fordi verden kommer til å trenge norsk olje og gass. Da må de ta stilling til om man ønsker at det er demokratisk styrte land som skal produsere det. Det er tre som produserer betydelige mengder, og det er USA, Norge og Canada. Så jeg tenker at det sier seg selv.
Hun tar begrepet «Sylvistopp» til sitt hjerte, og kommer med en lang liste over ting hun selv sier hun vil stoppe:
- Sløsingen
- Skattesjokk
- Skatteflukt
- Symbolske klimatiltak
- Svenske tilstander
- Sykehuskøene
- Subsidiefesten
- Og ikke minst – Støre.
Hun avviser at Frps politikk vil gi noen tidligere sluttdato for oljenæringen.
– Da vi sa at vi må planlegge for et 100-årsperspektiv, sa vi samtidig at det er etterspørselen som må styre om vi skal slutte om 100, 200 eller 300 år. Poenget er vi må tilrettelegge for at dette ikke er en solnedgangsnæring som alle andre partier snakker om det som, men en næring med gode fremtidsutsikter.
Det mener hun regjeringen burde gjøre ved å lyse ut flere nye leteområder – og anklager dem for å være de som egentlig skaper uforutsigbarhet for næringen, ved å samarbeide med SV i budsjettene, og ikke lyse ut nok.