Stor inflasjonsuke: – Tror markedet undervurderer presset

1 day ago 4


Inflasjonstall både her hjemme og i eurosonen, samt «månedens viktigste tall» fra USA vil prege økonomiuken.

Sara Midtgaard, senior makro- og valutastrateg i Nordea Markets. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Uke 2 vil by på en rekke nøkkeltall for økonomien.

Uken starter med boligtall for desember fra Eiendom Norge. Makrostrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets venter at tallene blir sterkere enn normalt.

– Vi ser at optimismen i boligmarkedet har tatt seg opp, på grunn av både forventninger til rentekutt og økte boligpriser, sier Midtgaard.

Kombinert med at det fra 1. januar er blitt lavere krav til egenkapital, tror Midtgaard det vil være flere som ønsker seg inn på boligmarkedet, og som vil bytte bolig.

Fra inflasjonsfrykt til vekstfrykt

Tirsdag legger den europeiske sentralbanken (ECB) frem inflasjonstall for eurosoneneurosonenEU-landene som har euro som valuta. .

Midtgaard tror inflasjonen i eurosonen vil holde seg uendret, med kjerneinflasjon på 2,7 prosent på årsbasis fra november til desember.

Hun påpeker at markedet har flyttet fokus fra inflasjons til vekstutsikter, spesielt fordi det er knyttet usikkerhet til hvilken handelspolitikk USAs påtroppende president Donald Trump vil føre.

– Vi vet at Trump vil innføre tollsatser. Det kan ramme eksport til USA, særlig tysk industri, som har gått tregt det siste året. Markedet ser at vekstutsiktene kan bli så dårlige at ECB må prioritere det over inflasjon, og må kutte til nøytral eller under nøytral rente, sier Midtgaard.

Hun mener markedet har en noe overdreven frykt for vekstutsiktene.

– Jeg tror ikke veksten blir sprek, men jeg tror ikke den vil være så lav som markedet tror, sier Midtgaard.

– Jeg tror også markedet undervurderer inflasjonspresset. Lønnsveksten tikker oppover, og tjenesteprisveksten er fortsatt høy. Får vi et nytt sjokk med prisvekst for varer, og eurosonen også setter på toll, da kan vi få nytt prispress, sier Midtgaard, og påpeker at det vil øke risikoen for at renten på opp igjen.

Norske inflasjonstall

Her hjemme legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem inflasjonstall for desember fredag.

Midtgaard tror veksten i kjerneinflasjonen blir 2,9 prosent, noe høyere enn Norges Banks anslag på 2,8 prosent.

– Jeg tror ikke det kommer til å endre Norges Banks planer. De har guidet tydelig mot rentekutt i mars, så jeg tror det skal veldig mye til for at de ikke gjør det. Da må enten kronen svekke seg betydelig fra dagens nivå, eller inflasjonen må overraske stort på oppsiden. Det tror jeg ikke skjer.

Tror markedet undervurderer Trump-politikk

De amerikanske arbeidsmarkedstallene «non-farm payrolls», ofte omtalt som «månedens viktigste tall», kommer også fredag.

Markedet forventer at antall nye jobber skal ned fra 227.000. Ifølge Bloomberg er konsensus nå at antall nye jobber ender på 160.000 i desember.

Samtidig er det forventet at arbeidsledigheten skal holde seg stabilt rundt 4,2 prosent.

Markedet fikk seg en kalddusj da den amerikanske sentralbanken (Fed) la frem rentebeslutningen i slutten av desember. Samtidig som de kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, signaliserte de at det ville komme færre kutt i 2025 enn markedet hadde ventet.

Fed venter nå å kutte renten to ganger i år.

Midtgaard mener man ikke kan utelukke at det blir færre – og kanskje ingen.

– Jeg tror ikke markedet har priset inn det Trump har lovet å gjennomføre av politikk, sier hun, og viser blant annet til tollmurer og utvising av ulovlige innvandrere.

– Det kan skape en ny inflasjonsbølge, som gjør det vanskeligere for Fed å kutte. Markedet priser nå inn at renten skal kuttes én og en halv gang til i 2025, og totalt to og en halv gang innen utgangen av 2026. Det tror jeg ikke blir realistisk dersom Trump gjennomfører den økonomiske politikken han har snakket om.

Read Entire Article