Stoltenberg svarte leserne: – Dette er noe Trump virkelig tror på

1 month ago 18
 Fredrik Solstad / VGMERKES: Uroen mellom USA og Kina fører til dramatiske dager. Foto: Fredrik Solstad / VG

Toll, toll og atter toll. Slik mener finansministeren at Norge skal navigere seg gjennom kaoset.

Onsdag 9. april kl. 21:49

Kortversjonen

  • Trumps nye tollsatser ble innført onsdag morgen.
  • USA har innført toll på 104 prosent på varer fra Kina. Kina svarer med høyere toll på amerikanske varer, Norge vil ikke følge samme strategi.
  • Finansminister Jens Stoltenberg kaller mener Norge må holde seg rolige.
  • Han møtte VG for å svare på dine spørsmål.
  • Onsdag morgen trådte Donald Trumps tollsatser i kraft, noe som skapte panikk på børsene. USA innførte først 104 prosent toll på kinesiske varer, samt økt toll på varer fra EU og Norge.
  • Så ble ting snudd på hodet – igjen: Onsdag kveld ble det klart at over 75 land får en 90-dagers pause med lavere tollsatser. Bare ikke Kina – for der økes satsen til 125 prosent.

Tidligere på dagen kom Norges finansminister Jens Stoltenberg til VG-redaksjonen i Akersgata.

Her svarte han på lesernes spørsmål om kaoset.

Spørsmål som: Hvordan kan vi sikre norsk økonomi og næringsliv? Vil det bli dyrere å leve? Og hva tenker han om Kinas strategi?

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

Slik svarte den tidligere NATO-sjefen:

1 Hvordan kan vi sikre norsk økonomi og næringsliv?

Stoltenberg understreker først at det viktigste vi kan gjøre nå, er å sørge for at vi holder orden i norsk økonomi.

– Og norske bedrifter blir mer konkurransedyktige hvis vi lykkes med å gjøre det vi er godt i gang med, nemlig å redusere prisstigningen i Norge.

– Bare for to år siden var den oppe i 7 prosent. Nå er den godt under 4 prosent, og vi regner med at den skal fortsette å gå ned.

Han peker også på flere andre faktorer han mener er viktig for norske bedrifter nå, blant annet: god arbeidskraft, satsing på utdanning og investering i forskning.

Vanskelig å henge med? Dette er tidslinjen:

  • 4. mars: USA innfører 25 prosents toll på import fra nabolandene Canada og Mexico, samt 10 prosent på kraftimport fra Canada. USA satte tollsatsen på kinesiske varer, deriblant plast, tekstiler og datakomponenter, til 20 prosent etter først å ha varslet 10 prosent.
  • 6. mars: Trump trekker tilbake toll på en del produkter fra Mexico og Canada som omfattes av en frihandelsavtale.
  • 12. mars: USA innfører 25 prosents toll på stål og aluminium fra alle land. Målet er å beskytte USAs stålindustri mot økt konkurranse utenfra, spesielt fra Asia, samt øke produksjonen i USA. USA importerer i dag halvparten av stålet og aluminiumen som brukes i amerikansk industri, spesielt fra Canada, Brasil og EU.
  • 3. april: USA innfører 25 prosents toll på bilimport fra alle land. Fra 3. mai skal tollsatsen også gjelde for bildeler. Målet er å få bilprodusenter til å flytte produksjonen til USA.
  • 5. april: USA innfører 10 prosents toll på import fra alle land, med unntak av Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea, fordi de allerede er rammet av sanksjoner som har gjort handelen med USA minimal.
  • 9. april: USA øker tollsatsene ytterligere for om lag 60 av verdens land som han hevder har oppført seg spesielt dårlig mot USA. EU ender med 20 prosent, Norge med 15 prosent. Spesielt asiatiske land og enkelte fattige afrikanske land blir hardt rammet. Kina får en tollsats på 104 prosent.
  • Senere samme dag kunngjør Trump at all gjengjeldelsestoll settes på pause i 90 dag. Eneste unntak er toll på varer fra Kina, som økes til 125 prosent.

2 Vil det bli enda dyrere å leve i Norge nå?

Stoltenberg minner om at Norge kjøper varer fra utlandet. Med økt toll er det derfor en fare for at priser presses opp.

– Og det er også en fare at når valutakursen eller kronekursen faller, som et resultatet av det som nå skjer ute i verden, så blir også utenlandske varer dyrere i Norge.

– Da må vi bruke flere kroner for å kjøpe den samme bilen eller den samme iPhonen fra utlandet.

Han trekker imidlertid inn at prisstigningen omtrent har vært på seks prosent de siste to årene. Samtidig har lønnsveksten vært på omtrent 10 prosent.

– Det betyr ikke at alle har fått god råd. Men det betyr at etter mange vanskelige år, så har folk nå begynt å få økt kjøpekraft, fordi lønningene vokser mer enn prisene.

Er du bekymret for økonomien din?aJa, jeg har blitt mer bekymret nåbNei, jeg beholder roencAlltid vært bekymret for økonomien min

3 Hva tenker han om Kinas strategi?

Kina har valgt å gjengjelde den økte tollen ved å øke tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent. Det er ikke en strategi Norge kommer til å følge, sier Stoltenberg.

– Norge har ingen planer om å gjøre det, fordi vi er en veldig liten økonomi. Og hvis vi gjorde det, så tror jeg ikke det hadde hatt noe effekt i Washington i USA.

– Varer vi kjøper fra USA, mobiler, klær eller hva det måtte være, ville da blitt dyrere. Det ville bare gjort vondt verre for oss i Norge, understreker Stoltenberg.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

4 Er dette verre enn Dotcom, Asia- og finanskrisen?

Stoltenberg var statsminister under alle de ovennevnte krisene.

– Når vi står midt oppi en krise, så føler vi at den er helt enestående og det verste vi noen ganger har vørt med på. Så det er litt vanskelig å sammenligne.

Men én ting er spesielt denne gangen, ifølge finansministeren:

– Det gjør noe med hele grunnlaget for sånn som verdensøkonomien har vært organisert, at det er frihandel. At du kan handle over landegrenser. Og igjen, Norge har tjent veldig på det.

– At det er alvor, er sikkert. Hvor alvorlig det er, vet vi ikke.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

5 Når vil børsene stabilisere seg igjen?

Det er det ingen som vet, gjør finansministeren klart.

– Men det jeg er opptatt av som finansminister, er jo den store sparebingen vi har i Pensjonsfondet, hvor vi nå har 18.000 milliarder kroner. Og der har vi bestemt oss for at vi ikke skal begynne å selge når kursene går ned.

– Vi skal være rolige, vi skal sitte gjennom det. Og erfaringen for eksempel fra finanskrisen, hvor vi også opplevde store fall i børsverdiene, altså i 2008–2009. Det er at hvis du ikke selger, men blir sittende med aksjene, så tjener vi på det.

6 Hva ønsker Trump å oppnå?

Stoltenberg tror ikke den amerikanske presidenten har handlet impulsivt.

– Jeg tror at dette er noe Trump virkelig tror på. Han har trodd på det siden 80-tallet. Han har snakket om viktigheten av høyere toll i USA lenge.

Presidenten har også snakket om toll i en rekke valgtaler.

– Akkurat utformingen og størrelsen på satsene, det kan nok være mer på et litt mer kortsiktig grunnlag. Men dette er noe han vil. Han tror at økt toll tjener USA.

Vil du se hele spørsmålsseansen? Se her:

Publisert: 09.04.25 kl. 21:49Oppdatert: 09.04.25 kl. 21:49
Read Entire Article