Kortversjonen
- Norge mangler arbeidskraft til å dekke det voksende behovet i helse- og omsorgssektoren i årene fremover, advarer finansminister Jens Stoltenberg.
- Kvinner, eldre, og innvandrere må inkluderes mer i arbeidsmarkedet, sier arbeidsminister Tonje Brenna.
- Pensjonsreformen har gjort det mer lønnsomt å jobbe lenger, men det at folk står lenger i jobb er ikke lenger nok til å fylle de økende behovene fremover.
Norge står overfor en alvorlig utfordring de kommende årene.
Mens veksten i antall personer i arbeid vil falle dramatisk, fortsetter behovet for arbeidskraft i helsesektoren å øke.
– De viktigste beslutningene vi tar kommer til å handle om hvor arbeidskraften vi har settes inn, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap) til VG.
Stoltenberg legger resolutt et ark på bordet. På det har han printet ut en graf som gjør både ham og arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) dypt bekymret.
– Vi får et skrikende behov for mer arbeidskraft. En for stor del av befolkningen i arbeidsfør alder står utenfor arbeidsmarkedet, sier hun.
Stoltenberg mener at tallene viser et urovekkende bilde:
– De siste ti årene, så vokste antall mennesker i arbeid med rundt 29.000 personer hvert år. Og av dem så gikk 5900 årlig inn i helse- og omsorg. Fordi vi trengte dem der.
Perspektivmeldingen og Arbeidsmarkedsmeldingen
Regjeringen la i fjor høst frem både ny perspektivmelding og arbeidsmarkedsmelding i Stortinget. I vår behandles begge i Stortinget.
Perspektivmeldingen gir en fremskriving av norsk økonomi frem mot 2060. Målet med meldingen, som lages av Finansdepartement hvert fjerde år, er å vise landets utfordringer fremover og peke på hvordan de kan møtes. Den ble behandlet i Stortinget 25. mars i år.
Arbeidsmarkedsmeldingen redegjør for arbeidsmarkedspolitikken og hvordan den påvirker den såkalte arbeidslinja. Den skal behandles 29. april.
De neste ti årene anslår Perspektivmeldingen at sysselsettingsveksten
vil være på rundt 4.400 personer årlig.Samtidig trengs det årlig 6100 personer i helse og omsorg fordi befolkningen blir eldre.
– Og alle ser at det regnestykket går ikke opp, advarer han.
Stoltenberg sier at arbeidskraften er Norges viktigste ressurs.
– Jeg tror ganske mange når de tenker på hva som gjør Norge rikt tenker på dette med olje og gass. Men det er befolkningens arbeidskraft som er den virkelige formuen i dette landet, sier han.
– Av nasjonalformuen
vår så utgjør arbeidskraften til befolkningen rundt 65 prosent. Finansformuen utgjør 15 prosent. Og det vi henter av inntekter fra naturressursene våre utgjør rundt fem prosent, forklarer finansministeren.Han trekker fram kvinners inntog i arbeidslivet som et eksempel på hvordan Norge tidligere har lykkes med å mobilisere arbeidskraft.
Norge har fått en halv million ekstra arbeidstagere siden 1972 fordi kvinner jobber mer enn de gjorde før.
Den gangen var 43 prosent av norske kvinner i jobb. Nå jobber 66,6 prosent.
– At kvinner har kommet til jobb det er viktigere enn oljen for både samfunnet og for økonomien, slår Stoltenberg fast.
Må bli bedre formuesforvaltere
Arbeidsminister Tonje Brenna mener løsningen er å bli bedre til å forvalte arbeidskraften.
– Svaret på alt det vi står overfor nå er egentlig at vi må bli bedre formuesforvaltere. Vi må klare å holde på damene i arbeidslivet, sier Brenna.
Regjeringen har nylig fått en rekke innspill fra Kvinnearbeidshelseutvalget.
De leverte sin rapport til regjeringen 1. april i år.Hun peker på at kvinner i dag er mer sykemeldte og oftere uføre enn menn.
– De slites i større grad ut gjennom et langt yrkesliv enn det menn gjør i dag. For 60 år siden var det motsatt. Da var det menn som jobbet i farlige jobber i industrien. I dag er det damene i velferdsyrkene som egentlig løper den største risikoen når de går på jobb, sier hun.
Flere løsninger
Brenna mener at det må gjøres mer for å få særlig innvandrere, eldre og folk med helserelaterte problemer til å jobbe mer:
– Det at folk står utenfor arbeidslivet, det er jo et tap både for de det gjelder og for Norge, sier hun.
Regjeringen har allerede innført en ungdomsgaranti, flere arbeidsmarkedstiltak og endringer i reglene for arbeidsforsøk for uføretrygdede
.Brennas liste
Regjeringens ønsker å få flere i arbeid ved å gjøre det lønnsomt å jobbe og ha mer aktive arbeidsmarkedstiltak.
Mer stabil bruk av arbeidsmarkedstiltak: Regjeringen vil ha en høy og mer stabil bruk av
tiltak.
Ungdomsprogram: Regjeringen har lansert et nytt ungdomsprogram som starter til høsten. Unge som deltar i programmet, får økonomisk støtte uten å måtte ha en diagnose.
Ungdomsgaranti: I 2023 innførte regjeringen en ungdomsgaranti som skal sikre at unge
under 30 år får tidlig, tett og tilpasset oppfølging helt frem til arbeid
Mer opplæring: Regjeringen vil øke bruken av Navs opplæringstiltak. Opplæringstilbudet
skal bli mer fleksibelt slik at flere får mulighet til å delta og skaffe seg formell
kompetanse. Opplæringen bør i større grad skje på arbeidsplassen.
Mer bruk av lønnstilskudd: Regjeringen legger til rette for økt bruk av lønnstilskudd til
arbeidsgivere som gir folk en sjanse. De jobber også med et forsøk med fireårig
lønnstilskudd for utsatte unge.
Ungdomsløft: Arbeiderpartiregjeringen vil garantere at alle under 30år gis tilbud om
jobberfaring, oppfølging eller utdanning og inviterer til et «Ungdomsløft»
Kilde: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
– Det betyr at du som uføretrygdet kan prøve deg i arbeidslivet i flere omganger uten at du får urimelige krav om tilbakebetaling av uføretrygd, sier Brenna.
Hun sier at det viktigste er å styrke innsatsen før folk blir uføre og peker på det nye ungdomsprogrammet som innføres til høsten.
– Det skal få flere unge i jobb, sier hun.
Men det er ikke nok:
– Jeg er helt sikker på at det kommer til å være behov for flere regelendringer i arbeidslivet fremover.
Stoltenberg legger til at pensjonsreformen har gjort det mer lønnsomt å stå lenger i jobb.
– En av de viktigste kildene nå til økt arbeidskraft er at folk over 62 år jobber mer. Og det er klart vi skal prøve å få til mer av det, sier han.
Britisk statsminister fra det konservative partiet
Norge har gjennom EØS-avtalen fått tilgang til et europeisk arbeidsmarked. Arbeidsinnvandrere kommer ofte med utdanning og ferdigheter som et annet land har betalt for allerede.
– Margaret Thatcher
snakket mye om å gjøre kaken større. Hva med å åpne opp for mer innvandring?– Veksten i antall sysselsatte til nå inkluderer innvandrere. Men innvandring fører også med seg andre problemer. De blir også eldre og får pleiebehov. I tillegg har mange av dem lavere yrkesdeltagelse, sier Stoltenberg.
Er mer innvandring løsningen på arbeidskraftmangel?aJabNeicKanskjedUsikkerHan peker på yrkesdeltagelsen blant en del innvandrergrupper er lav, særlig blant kvinner. Men han mener at det største potensialet i absolutte tall for å hente inn folk til arbeidslivet er blant de med ulike helserelaterte ytelser
.Brenna understreker at folk er på uføretrygd fordi de er syke.
– Men hvis du får til løsninger der de kan være noe mer i jobb enn de er i dag, så er nok antallet der det største, sier Stoltenberg.
– Strålende politiker
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sto i vinter i en av sine tøffeste politiske kamper. Ifølge VGs opplysninger var det laget en plan for å få Støre til å trekke seg som partileder og statsministerkandidat før valget.
En av de sentrale gruppene som ville fjerne Støre jobbet samtidig aktivt for at Tonje Brenna skulle bli partileder isteden, ifølge VGs opplysninger.
På det tidspunktet hadde Stoltenberg nylig gått av som Nato-sjef, men han hadde ikke vært i norsk politikk på ti år.
VG spør derfor Stoltenberg:
– Du var ikke i norsk politikk i vinter. Da var det en liten diskusjon her knyttet til Arbeiderpartiets ledelse. Synes du at Tonje Brenna kan være en god neste leder i Arbeiderpartiet?
– Tonje kan være en god nestleder i Arbeiderpartiet, skyter Brenna selv raskt inn før Stoltenberg svarer.
– Tonje er veldig flink. Jeg har hatt gleden av å jobbe med Tonje. Både da hun var generalsekretær i AUF. Så begynte hun å jobbe med meg på Statsministerens kontor i 2012. Hun skrev blant annet et godt brukt sitat i en tale jeg holdt om hvor viktig kvinner er i forhold til oljen og norsk økonomi, sier Stoltenberg og utdyper:
– Tonje er strålende politiker, enormt talent, veldig flink. Men jeg kommer ikke til å bli en del av en diskusjon om fremtidig ledelse i Arbeiderpartiet, sier han.