Norge må være forberedt på tollmurer, advarer Jens Stoltenberg. Ett scenario kan bli «virkelig alvorlig».
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Jens Stoltenberg advarer om potensielle tollmurer som kan påvirke norsk økonomi negativt.
- Høyres Ine Eriksen Søreide uttrykker også bekymring for Norges sårbarhet utenfor EUs tollunion.
- Både Stoltenberg og Søreide peker på nødvendigheten av diplomatiske forbindelser for å avverge økonomisk skadelig handelskrig.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det er mye uro i verdensøkonomien. Det er fare for ny handelskrig. Da er det viktig å bruke alle de plattformene, kanaler og kontakter vi har, for å unngå at Norge rammes. Og blir det tolltiltak, så i hvert fall at vi begrenser skadevirkningene så mye som mulig.
Det sier finansminister Jens Stoltenberg til programleder Sindre Heyerdahl, i en kommende episode av E24-podden. Den tidligere Nato-sjefen deltar på sikkerhetskonferansen i München denne helgen.
Les på E24+
Filosofene bak Trumps trone
– Det du har møtt i München, gir det håp eller frykt for tollmurene som kan reises?
– Vi må være forberedt på at det blir tollmurer, eller tolltiltak, økte tollsatser i det minste for norske varer som skal eksporteres inn i USA.
Stoltenberg sier at det ikke er endelig bestemt, at tollsatser fortsatt kan unngås og at det var en av de tingene han tok opp i samtale med USAs visepresident.
– Men det som er utfordringen for Norge, er at vi kan oppleve en tredobbel skvis. Først kan vi risikere at USA iverksetter tolltiltak. Det rammer noen norske bedrifter, og er alvorlig nok for dem.
– Men virkelig alvorlig blir det hvis da EU iverksetter mottiltak, og så faller vi mellom de to stolene, de to handelsblokkene.
Stoltenberg peker på «den tredje skvisen».
– Det er at blir det en tollkrig, blir det omfattende bruk av toll og mottiltak, så kan det påvirke veksten i verdensøkonomien. Prisstigning og renter. Og det vil også virke inn på Norge.
– Så det er mange nivåer, mange grader av problemet for Norge. Men får vi alle tre virkningene på én gang, så vil det bety potensielt mye for norsk økonomi og norske arbeidsplasser.
– Vi kan rammes
Fra München jobber også Høyres Ine Eriksen Søreide, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, med å hindre at Norge kastes inn i en økonomiskadelig handelskrig.
– Det er mange som er bekymret for de store skadene som kan skje på den globale økonomien hvis det innføres høye tollsatser på alle kanter.
Hun sier at Norge står i en «veldig sårbar og utsatt situasjon». Søreide påpeker at Norge står utenfor EUs tollunion.
– Vi er ikke med i handelspolitikken, og vi kan komme til å rammes dobbelt ved at vi både får toll på varer som skal selges til USA. Det er rett nok cirka tre prosent av eksporten vår, men det betyr likevel mye, og vi kan risikere å rammes av EUs beskyttelsestiltak.
– Og det er en enda større utfordring for oss, for vi eksporterer cirka 70 prosent til EU.
Kontakten med EU «må ha topprioritet nå», mener Søreide, som peker på tollmurene som ble reist under Trumps første presidentperiode.
– Da vi ble rammet av stål- og aluminiumstoll fra USA i 2018, så var det jo veldig klart at EØS-avtalen ikke var noe automatisk beskyttelse. Den ga oss en mulighet til å diskutere, men vi måtte jo være avhengige av den politiske godviljen fra EU for at vi da ikke skulle komme inn under EUs beskyttelsestiltak.
– Frihet er viktigere enn frihandel
Fredag ettermiddag hadde Stoltenberg et kort møte med USAs visepresident J.D. Vance. Finansministeren sier han la stor vekt på toll.
– Jeg la vekt på at én ting er å iverksette handelsrestriksjoner mot autoritære land, Russland og Kina. Selv er jeg en varm tilhenger av frihandel. Jeg tror det har tjent Norge og verdensøkonomien veldig over mange, mange år.
– Men frihet er viktigere enn frihandel. Og derfor må vi ta politisk hensyn når vi handler med et land som Russland.
Han peker på sårbarheten overfor russisk gass.
– Det kan være forretningsmessig smart å kjøpe billig russisk gass, men det er politisk og sikkerhetsmessig uklokt og farlig.
Han peker på en tilsvarende risiko for å gjøre seg for avhengig av Kina.
– Det er et sikkerhetspolitisk spørsmål som politikerne må mene noe om og bedriftene må ta hensyn til. Jeg tror på frihandel, men jo mer man begrenser handelen med autoritære regimer av politiske grunner, jo mer må man være for åpen og fri handel mellom allierte og venner som Nato, sier han.
– Noe vi alle vil tape på
Donald Trump har i sine første uker som USAs president kommet med en rekke tolltrusler. Stoltenberg trekker frem at Trump-administrasjonen har stor tro på tollsatser.
– Derfor er det viktig å ta opp med dem på alle nivåer, at det er noe vi alle vil tape på. Det vil føre til økte kostnader, redusert kvalitet. Og mindre innovasjon og internasjonal arbeidsdeling.
– Frihandel har tjent hele verden vel, og ikke minst et lite land med en liten, åpen økonomi som Norge, veldig godt over mange år.
Men rettferdig fordeling av gevinstene ved handel er viktig, mener Stoltenberg.
– Og er det noe jeg tror mange land har forsømt, så er det at globaliseringen, den økende verdenshandelen, har gjort at den store verdenskaken har blitt større, men den interne fordelingen i mange land har blitt veldig skjev, og det har jo bidratt til mye motstand, og også politiske beslutninger som nå undergraver globalisering og handel.