Nabolandets valuta blir stadig dyrere for nordmenn. Valutaekspert kaller svenskekronens byks «en stor overraskelse».
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Den svenske kronen har styrket seg med nesten fire prosent mot den norske kronen den siste måneden, og handles nå for 1,06 norske kroner, det høyeste siden november 2020.
- Valutaeksperter beskriver oppgangen som uventet, spesielt gitt global usikkerhet og økonomisk volatilitet.
- Sjefstrateg Amanda Sundström mener europeisk militæropprustning og utenlandske investeringer i Sverige kan spille en rolle.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den svenske kronen har styrket seg med nesten fire prosent mot norske kroner den siste måneden.
Etter et hopp mandag handles en svensk krone for 1,06 norske kroner i markedet, det høyeste nivået siden november 2020.
Dermed fortsetter trenden siden i fjor høst. En kort stund i november var den norske kronen mer verdt enn den svenske, men deretter har utviklingen snudd.
Les på E24+
Dette bør du gjøre med fondene nå
– Rar bevegelse
Sjefstrateg i SEB, Amanda Sundström, mener det er flere mulige forklaringer. For den norske kronen sin del peker på hun på den siste tidens fall i oljeprisen.
– Men for den svenske kronen er det en veldig rar bevegelse som vi ser, med tanke på veldig høy usikkerhet og volatilitet.
De siste dagene har handelskrigen blitt trappet opp og storpolitikken har tatt dramatiske vendinger med USAs stans av all militærhjelp til Ukraina.
Amanda Sundström
Sjefstrateg i SEB
– Normalt sett vil vi ikke se denne typen utvikling for den svenske kronen i dette miljøet, sier Sundström.
Hun kaller størrelsen på bevegelsen i den svenske kronen «en stor overraskelse».
– Investorer som vil posisjonere seg
Sundström peker på noen mulige grunnleggende forklaringer.
– Hvis Europa skal ruste opp og øke forsvarsbudsjettene, så står Sverige godt rustet med gode statsfinanser og en relativt stor forsvarssektor.
– Der tror jeg det finnes utenlandske investorer som vil posisjonere seg mot en militær opprustning i Europa, og ser Sverige som et godt alternativ, sier hun.
Sundström tror den type valutaspekulasjon har støttet den svenske kronen.
– Og så har vi fått noen svakhetstegn fra amerikanske makrotall. Og det gir litt lavere amerikanske renter, hvilket i sin tur bidrar til at vi ser en kronestyrking.
Sundström mener likevel at markedet er vel optimistisk.
– Man har gjort en optimistisk tolkning på mange ulike fronter samtidig. Det er litt spesielt vil jeg mene. Vi hadde normalt sett kanskje ikke sett den utviklingen.
– Jeg tror det er ganske mye som er spekulativt i kronekursen, og man hopper på trenden som vi ser nå, sier hun.
Les på E24+
Venter nytt løft for børsvinner
Peker på forsvarsindustri
– Kronen klarer seg bra, men en annen krone gjør det enda bedre, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i en morgenrapport.
Også han omtaler kroneutviklingen.
Østnor mener svekkelsen i den norske kronen ikke er like kraftig som man har sett ved tidligere anledninger med markedsuro.
Han peker på utviklingen i finansmarkedene.
– Børsutviklingen i Europa er solid, selv om amerikanske børser faller. Men den svenske kronen har styrket seg betydelig, og har brutt igjennom 1.05, det høyeste nivået siden 2020.
– Vi tror det har å gjøre med at svensk industri er tett knyttet om mot den europeiske, og at trenden i den svenske kronen har vært sterk, skriver Østnor.