– Det at en utvalgsleder får en godtgjørelse som tilsvarer nesten en tredjedel av årsinntektene til en småbruker, er vanskelig å stå for. Det synes vi er feil måte å bruke innbyggernes skattepenger på, og kan ødelegge tryggheten mellom folk og folkevalgte.
Det sa leder i Rødt Harstad, Hannah Parchat, da kommunestyret nylig behandlet budsjett- og økonomiplanen for 2025 til 2028.
For om lag 100 dager siden stemte hun nei til kutt i egen godtgjørelse.
Nå varsler Parchat, og partikollega Stine Jensine Nordnes, at de gir 50 prosent av sin godtgjørelse som utvalgsledere til veldedighet.
Måten hun gjorde det på vekker sterke reaksjoner fra samarbeidspartner SV.
Stemte mot kutt i godtgjørelse
Vi skrur tiden tilbake til 29. august i år.
I kommunestyresalen i Harstad stemmer politikerne over forslag om kutt i godtgjørelsen til utvalgslederne. En godtgjørelse som er høyere enn i sammenlignbare kommuner, ifølge NRKs gjennomgang.
Selv stemmer Rødts to representanter mot forslaget, som ville betydd et kutt på cirka 50.000 kroner i deres godtgjørelse.
– Vi sitter i et samarbeid, og da har vi å forholde oss til det samarbeidet. Vi har vært tydelige på at vi ønsker å gjøre noe med det, men har ikke fått gjennomslag for det, og da måtte vi bare leve med det, sier Parchat.
– Det er ingen hemmelighet at det er mange diskusjoner i flertallet, sier Nordnes.
Om lag 100 dager senere går Parchat frem til talerstolen.
Der langer hun ut mot dagens politiske godtgjørelser, og varsler at hun og partikollega Nordnes vil gi 50 prosent av sine godtgjørelser som utvalgsledere til Blåhuset og Frelsesarmeen.
Samlet om lag 100.000 kroner.
Møter motstand
For de andre utvalgslederne er det ikke aktuelt å følge etter.
– Vi i SV gir også av de pengene vi får i godtgjørelse, blant annet til partiet vårt. Dette er noe som mange ikke vet, men det er ikke noe jeg tar opp i dette møtet. Det er ikke sånn at de godtgjørelsene vi får, går i våre egne lommer, sier utvalgsleder for oppvekst og kultur, Edvin Eriksen (SV).
– Jeg forholder meg til det nivået for godtgjøring kommunestyret har vedtatt, hvor man også har vurdert den utvidet arbeidsbelastningen det medfører å være utvalgsleder, sier utvalgsleder for økonomi, klima og miljø, Hanne Linaker (Ap).
Eriksen mener man ikke trenger å fortelle til «alle andre» at man gir til veldedighet.
– Jeg synes at det, å stå på talerstolen og fortelle hva du gir, det er litt ... Jeg ville ikke gjort det, sier han, før han fortsetter:
– Det å stille seg på talerstolen for å skryte av hva du gjør for å hjelpe andre, synes jeg er litt på kanten. Jeg håper at alle gir i en rekke slike sammenhenger, men vi trenger ikke å annonsere det i avisene.
– Matkøene øker
Parchat er ikke i tvil om at organisasjonene trenger hjelp, slik at de skal kunne hjelpe de svakeste i samfunnet.
– Man ser at matkøene øker, og at det er en økning i antall folk som mottar sosialhjelp, sier hun.
Venstres Even Aronsen betegner bidraget som raust, og er enig i at lønnsnivået er for høyt.
– Godtgjørelsene til utvalgslederne i Harstad kan jeg, jevnt over, være enig i at er for høy, sett opp mot antall møter, som nå skal reduseres, og arbeidsmengden det innebærer.
– Alvorlig økonomisk situasjon
Presserådgiver i Frelsesarmeen, Håkon Løtveit, er takknemlig for støtten de mottar fra Hannah, Stine og andre.
– Alle gaver kommer godt med for oss. Vi har gjennom dyrtiden hjulpet stadig flere som har kommet i alvorlig økonomisk situasjon og det hadde ikke vært mulig uten økonomisk støtte.
Løtveit forteller at organisasjonen må betale stadig mer for å yte hjelp, og at mer mat nå betales på egen regning.
– Det utfordrer også Frelsesarmeens økonomi betydelig og vi er mer avhengig av at folk støtter oss for å kunne fortsette å hjelpe.
På Blåhuset i Harstad kom nyheten som en stor overraskelse.
– Det er rett og slett fantastisk og veldig stort av dem å gi det til de som trenger det aller mest, sier faglig leder Anita Andreassen.
Hun er ikke i tvil om at bidraget vil komme godt med.
– For en organisasjon som oss, og den brukergruppen vi har, så er det fantastisk. Det betyr at vi i hele 2025 kan ha varme måltider.
Publisert 18.12.2024, kl. 07.48