Det verst tenkelige scenarioet for amerikanske økonomi er nærmere enn før, ifølge SEB-økonom.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Markedene er urolige før Trumps nye tollsatser, som kan påvirke global økonomisk vekst og inflasjon negativt.
- SEB-økonom Robert Bergqvist frykter en eskalerende handelskrig og sier at risikoen for stagflasjon har økt.
- Arbeidsmarkedet i USA er foreløpig sterkt, men jobbkutt kan påvirke statistikken på sikt.
- Fredag publiseres amerikanske jobbtall som blir «mer spennende enn vanlig», ifølge Handelsbanken.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg vet ikke hvor mange ulike scenarioer jeg har sett. Ingen vet nøyaktig hva som skjer på onsdag, sier Robert Bergqvist, seniorøkonom i SEB, til E24.
Markedene er urolige før president Donald Trumps varslede skred av nye tollsatser onsdag 2. april. Mandag var det svært turbulent på Wall Street før indeksene til slutt endte i pluss. Samtidig har gullprisen dundret over 3.100 dollar per unse for første gang noensinne.
Les på E24+
Det er slik det starter
– Jeg har ingen aning
– StagflasjonsspøkelsetStagflasjonsspøkelsetStagflasjon er en situasjon der veksten i økonomien stagnerer, arbeidsledigheten øker og prisene stiger (inflasjon) rasler høyere med sablene, skrev Bergqvist i et notat mandag morgen.
Han sier at selv om økonomer sliter med å kvantifisere hvordan Trumps tolldag kan slå ut, er de enige om at den kommer til å være negativ for den økonomiske veksten i USA og resten av verden.
– De fleste tror også det vil innebære høyere inflasjon. Med tanke på at vekstutsiktene er på nedsiden, og inflasjonsutsiktene stiger, er dette det verste scenarioet man kan tenke seg, sier SEB-økonomen.
Bergqvist understreker at han ikke mener stagflasjon er noe hovedscenario, men at de store endringene i USAs handelspolitikk øker risikoen for en situasjon med lav vekst og stigende priser.
– Jeg er redd for at vi går inn i en situasjon der det viser seg at tollsatsene blir veldig høye og at mange land påvirkes. Dersom disse igjen reagerer med å øke sine tollsatser, har vi en klart eskalerende handelskrig.
– Venter du en eskalering?
– Det er så usikkert, så jeg har ingen aning. Det virker som om heller ikke Det hvite hus har noe klart bilde av hvilke tollsatser og hvor mange land som påvirkes, så vi må nok dessverre ventet og se.
– Tror ikke usikkerheten kommer til å forsvinne
Bergqvist tror imidlertid ikke at markedet får alle svar man ønsker seg allerede på onsdag.
– Det er mange spørsmål som vil forbli ubesvarte. Europa vil fortsatt sette seg ved forhandlingsbordet for å få en løsning på tollsatsene, så jeg tror ikke usikkerheten kommer til å forsvinne.
SEB-økonomen tror likevel den kan bli litt mindre etter hvert.
– Det er veldig åpenbart at Trumps toll- og handelspolitikk kommer med en økonomisk pris. Trump sier han kan akseptere en oppbremsing av den amerikanske økonomien, men ved et tidspunkt kommer den økonomiske prisen til å gå over i en politisk pris for det republikanske partiet.
Det kan potensielt føre til at flere og mer moderate stemmer komme på banen og får mer innflytelse, tror Bergqvist.
– Men jeg tror ikke vi skal gå ut fra at Trump blir mer forutsigbar. Men han kan kanskje bli litt mindre uforutsigbar.
– God sjanse for at BNP vil falle
Amerikanske inflasjonsforventninger har steget kraftig tre måneder på rad, ifølge et notat fra University of Michigan. Nå er de på nivåer med noen av de høyeste målingene etter pandemien.
Samtidig viser en fersk undersøkelse at den amerikanske økonomien ligger an til å vokse 0,3 prosent i først kvartal. Det vil i så fall være den svakeste veksten siden pandemien, ifølge CNBC, som baserer seg på gjennomsnittsprognoser fra 14 økonomer.
– Selv om vårt hovedscenario ikke viser en nedgang i reell BNPBNPBrutto nasjonalprodukt (BNP) er en vanlig indikator for økonomisk aktivitet, og måler summen av alle varer som produseres i et land i løpet av et år, er det en god sjanse for at BNP vil falle i første og andre kvartal i år, gitt den eskalerende globale handelskrigen og DOGE-kuttene i jobber og finansiering, sier sjeføkonom Mark Zandi i Moody’s Analytics til kanalen.
Han legger til at en resesjon er sannsynlig «hvis ikke presidenten går tilbake på tollsatsene innen tredje kvartal».
«Mer spennende enn vanlig»
«Det tohodede monsteret som forfølger økonomien har et navn: Stagflasjon», skrev Wall Street Journal i begynnelsen av mars.
Siden da har det blitt publisert en rekke artikler i internasjonale medier som alle refererer til «stagflasjonsfrykten» på Wall Street.
Et lyspunkt er likevel arbeidsmarkedet i USA, som foreløpig ser ut til å holde seg oppe. Fredag kommer en fersk jobbrapport fra USAs byrå for arbeidsmarkedsstatistikk.
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken skriver at denne «mer spennende enn vanlig» i en morgenrapport mandag. Spørsmålet er om den vil vise flere svakhetstegn for den amerikanske realøkonomien, eller om «tallene er gode nok til å roe litt av den umiddelbare uroen rundt de amerikanske vekstutsiktene».
– Fortsatt sterkt
Så lenge arbeidsmarkedet er sterkt, minsker risikoen for en resesjon eller lavkonjunktur i USA, påpeker Bergqvist.
– Det har mistet litt kraft, men er fortsatt sterkt. Foreløpig ligger arbeidsmarkedet godt an, noe som minsker risikoen for at USAs økonomi skrumper inn.
Siden Trump ble president, har imidlertid titusenvis av føderal ansatte måttet forlate sine stillinger.
– Jeg tror det vil ta et par til tre måneder, det vil ta tid før man ser effekten av jobbkuttene i statistikken, sier Bergqvist.
Det er også oppsummeringen i Handelsbankens morgenrapport.
– En del av disse nedskjæringene enda ikke er fullt ut reflektert i arbeidsmarkedstallene, ettersom en del av de som nå har forsvunnet ut, fortsatt vil stå på lønningslisten frem til høsten.