Søppelskandalen på Eide: Full opprydning kan koste 129 millioner

6 hours ago 6


Tonnevis med søppel og farlig avfall lå så godt som urørt i 12 år hos avfallsbedriften Miljøservice Eide på Nord-Vestlandet. Bedriften fikk beskjed om å rydde i en årrekke, uten at det ble gjort.

Søppelskandalen har blitt omtalt som landets verste av sitt slag, og den tidligere daglige lederen er nå blant annet tiltalt for alvorlig miljøkriminalitet og økonomisk rot.

Myndighetene har nå tatt over ansvaret for søppelfyllinga, og har tidligere regnet ut at oppryddingen kan komme til å koste 50 millioner. Nå viser det seg at sluttregninga kan bli nesten tre ganger så høy.

– Avfallet er så sammensatt og komplisert at vi må sortere det. Da må man også doble prisen på per tonn avfall, sier Christian Dahl hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

I en ny søknad om finansiering til opprydning sendt til Miljødirektoratet, anslår Statsforvalteren at prisen for en full opprydning kan bli minst 128.780.000 kroner.

En mann sitter i en stol på et kontor, bak han er det et vindu. Han har på seg en rutete skjorte.

Christian Dahl hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal har jobbet med saken på Eide i flere år.

Foto: Remi Sagen / NRK

Funnet nedgravd avfall

Oppryddingsarbeidet har avdekket at det er nedgravd avfall flere steder på tomten der det store avfallsanlegget låg i mange år.

Statsforvalteren tror ikke det er usannsynlig at det vil være avfall i grunnen etter at alt synlig avfall er fjernet.

Det kommer fram i søknaden som Statsforvalteren i Møre og Romsdal har sendt til Miljødirektoratet. Der ber de om pengestøtte.

– Det er vanskelig å definere hva som er en full opprydning, man vet ikke omfanget før man har fått ryddet mer, sier Dahl.

Opprydningsarbeidet på eiendommen har pågått siden 2022, og det er nå Statsforvalteren i Møre og Romsdal som leder arbeidet.

Men Statsforvalteren mener uansett at en full opprydning er urealistisk og har derfor søkt Miljødirektoratet om et tilskudd på 26,3 millioner for en delvis opprydning.

Disse pengene vil eventuelt komme i tillegg til rundt 15 millioner kroner som allerede er brukt.

Eide Miljøservice etter at ryddingen har kommet i gang.
Eide Miljøservice før ryddinga tok til.

Mye av søplet er allerede fjernet, men fortsatt ligger mye igjen.

Eirik Haukenes/NRK Luftfoto

Håper det finnes penger

Kommunepolitikere i Hustadvika har vært kritiske til at det ikke er planer om full opprydning.

Iver Bertil Kjørsvik i Hustadvika Høyre er en av dem. Til tross for at summen for en full opprydning vil bli stor, mener han at det må til.

– Dette er tross alt en så stor miljøkatastrofe. Vi må innse det og rydde opp.

– Tror du det kommer til å skje?

– Jeg har jobbet for det hele tiden og vil fortsette med det. Jeg håper det kan finnes penger i vårt rike land.

Miljøservice Eide AS

Da Miljøservice Eide gikk konkurs i 2020 lå det også bilvrak der.

Foto: Trine Jørgensen Aandahl / NRK

Måtte hatt stor samfunnsnytte

Myndighetene sin plan er å la noe avfall bli liggende på ett av områdene av eiendommen, men at det skal sikres og tildekkes.

– Planen er at 70 prosent av eiendommen skal kunne brukes til industriområde, da er det tillatt med noe mer forurensing i grunnen enn det er ved et boligområde, sier Dahl.

Han mener det vil være en god løsning for alle parter dersom de får midler til en delvis opprydning.

– Differansen på planen vi har lagt med en delvis opprydning og på en full opprydning er 100 millioner. Vi mener at det må være en meget god samfunnsnytte om man skal investere 100 millioner ekstra i et sånt prosjekt.

Miljødirektoratet, som har gitt midler til arbeidet på eiendommen flere ganger tidligere, skriver i en e-post til NRK at de nylig har mottatt søknaden og at de skal vurdere den over nyttår.

Bildet viser et fjell av søppel. I bakgrunnen ser du faktiske fjelltopper. Bildet er tatt på eiendommen til Miljøservice Eide AS.

Foto: Trine Jørgensen Aandahl / NRK

Hei!

Har du innspill til andre saker vi bør se på i forbindelse med denne saken? Send oss gjerne en e-post! 

Publisert 23.12.2024, kl. 11.21

Read Entire Article