– Som å komme med kniv mot pistol

1 month ago 19


Kortversjonen

  • Norge og Sverige dominerte VM i langrenn, og tok alle gullene.
  • Det skulle kanskje bare mangle, når man ser på nasjonenes smørebudsjetter.
  • Mika Vermeulen illustrerer det slik: «Det er som å komme med kniv mot pistol».
  • Franske Pierre Mignerey advarer kraftig mot at for mye penger til smøring, er en stor fare for sporten.

– Jeg skulle ønske at alle stilte til start med like ski – som på rulleski om sommeren. Det hadde vært digg for oss løpere, men smøring er også en del av skisporten. En ekstra dimensjon, sier britiske Andrew Musgrave.

Det er få idretter hvor utstyret betyr mer for resultatet enn i langrenn.

 Bjørn S. Delebekk / VGDen norske smørertraileren under VM i Trondheim. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Norge tok alle gullene på herresiden og Sverige alle på kvinnesiden i Trondheim. Sammen tok de 78 prosent av medaljene.

Mens i verdenscupen vant Norge (42 seirer) og Sverige (14 seirer) til sammen 81 prosent av de 69 rennene.

Tall VG har fått fra de ulike nasjonene viser at det er gigantiske forskjeller i nasjonenes budsjett til smøreteamet:

Norge ville en periode ikke offentliggjøre sitt budsjett, men snudde etter hvert. USA vil ikke kommentere sitt budsjett.

VG har ikke lyktes med å få tall fra Finland, Sveits og Tyskland. VG har heller ikke fullstendig oversikt over hvilke utgifter nasjonene eventuelt har inkludert eller ekskludert i deres svar om smørebudsjett. Uansett gir tallene et bilde.

Østerrike og Frankrike opplyser at deres totalbudsjett for hele A-landslaget i langrenn er på størrelse med det Norge og Sverige har til smøring: Et sted rundt 10 millioner kroner.

Spørsmål/svar om smøring

* Hvorfor er smøring viktig?

I langrenn betyr skiene og smøringen mye for hvor fort man kan gå. Jo bedre glid, jo lettere er det å gå raskt. I klassisk må man også treffe på å få feste til motbakkene. Det handler også om å velge riktig type ski til ulike typer snø.

* Hva er forskjellen på budsjettene?

Norge og Sverige bruker mye mer penger på smøring av ski enn andre land. Det gir dem en fordel i konkurranser.

* Hva sier utøverne?

Noen langrennsløpere fra mindre nasjoner synes det er urettferdig at noen land har langt større ressurser.

* Hva gjør Norge?

Norge sier de deler sin kunnskap om smøring med andre land og jobber for at konkurransene skal bli mer rettferdige.

* Hva er problemet?

Noen mener at for mye penger brukes på smøring, og det kan skade langrennssportens fremtid fordi færre land har råd til å konkurrere.

Norges elitesatsing, altså det sportslige opplegget, har et budsjett på totalt 36 millioner (inkludert 10 millioner til smørebudsjettet). Sverige opplyser at budsjettet for landslagsorganisasjonen er på vel 53 millioner kroner, ekskludert markeds- og kommunikasjonsavdelingen.

– Det er vanskelig. Norge har de beste løperne fra før, så har de også en fordel på skiene med de beste ressursene, sier Musgrave.

Norge samarbeider nå om smøring med Team Aker Dæhlie, som Musgrave er en del av.

– Det er mulig å få det til for andre nasjoner også, men jevnt over har Norge mest penger og ressurser, så det er vanskelig å gi dem kamp. Vi må bare trene, sier Musgrave.

 Bjørn S. Delebekk / VGMens Norge, Sverige og Østerrike hadde sine smøretrailere helt inntil stadion, var de fleste andre et hakk lenger unna i Granåsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Østerrikske Mika Vermeulen er en av få utlendinger som har gitt de norske gutta litt kamp på distanse de siste årene. Han skulle ønske man konkurrerte under likere forutsetninger.

– Det er som å komme med kniv mot pistol, er Vermeulens dom.

Han sliter med å finne konkrete løsninger:

– Jeg synes at mer regulering rundt smøring kunne bidratt til å gjøre det mer rettferdig. Det er lett å klage, men vanskelig å finne løsninger, sier Vermeulen.

Harald Østberg Amundsen er klar over hvilket privilegium det er å ha Norges midler i ryggen, les under skiene.

– Helt klart. Det vil aldri være slik at alle har like bra ski, men jeg mener selvfølgelig at man skal jobbe for at konkurransen blir så rettferdig som mulig, sier Amundsen.

 Bjørn S. Delebekk / VGNorske skitestere på jobb under ski-VM. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Om du drar på et skirenn, kan du få en illustrasjon på hvordan styrkeforholdet er. Noen nasjoner har store trailere parkert i nærheten av løypa, mens andre nasjoner går inn i en liten bod eller brakke.

Sverige fikk en splitter ny smørebuss før denne sesongen. Italia kjøpte da opp den gamle fra 2012, mens svenskenes smørebuss fra 2008 ruller fortsatt Canada rundt med.

 JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅNSjåføren Jan Eriksson, smøresjef Anders Svanebo og langrennssjef Lars Öberg poserer foran den nye smøretraileren. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Den svenske langrennseksperten Torbjørn Nordvall kalte i 2023 langrenn for «verdens mest urettferdige idrett» i Nettavisen.

– Det er en viss sannhet i det. Langrenn har alltid vært en form for materialsport, selv i treskiens tid. Det ligger i sportens DNA. Men det kan oppleves urettferdig at de større nasjonene har mer ressurser. Det er vanskelig å komme utenom, men det er bra om vi kan jobbe sammen med FIS mot at det blir så likt som mulig, svarer Öberg.

 Bjørn S. Delebekk / VGSvenske Ebba Andersson ble VM-dronning med to individuell, i tillegg til stafetten. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Pierre Mignerey er sportssjef i det franske skiforbundet. Før det var han renndirektør for langrenn i FIS. Han anslår at 30 prosent av de mellomstore nasjonenes økonomi går til smøremidler.

De siste årene har flere nasjoner – som Frankrike, Storbritannia, Finland og selv Norge – hatt det tøft økonomisk og måtte kutte i tilbudet. Mignerey tror smørejaget gjør det enda verre for sporten.

– Jeg er overbevist om at de tunge ressursene som brukes på smøring, er en fare for langrenns fremtid. Ikke fordi det er urettferdig, men fordi stadig færre nasjoner har råd til å delta i verdenscup-konkurranser med full tropp gjennom en hel sesong, sier Mignerey.

Frankrike, Sveits og Italia har stått over verdenscuphelger for å spare penger i år og i fjor.

– For mye midler til smøring, betyr mindre penger til idrettsutøvere som trener og konkurrerer, og mindre penger til utvikling. Jeg har ingen magisk løsning, men jeg vil alltid være for at alle nasjoner sammen tenker på nytt om hvilke områder pengene i langrenn skal gå til.

Han påpeker også at Norge i lang tid har jobbet veldig godt på smørebiten, og at det bare er toppen av kransekaken. Mignerey tror først og fremst Norges suksess i sport, ikke bare i langrenn, skyldes historien og kulturen.

Bilde av Pierre MignereyPierre Mignerey

Sportssjef i Frankrike

NRK-ekspertene Martin Johnsrud Sundby og Fredrik Aukland uttrykte begge bekymring for Norges storeslem for sportens del underveis i VM.

Dette sier Norges Skiforbund

Cathrine Instebø, daglig leder for langrenn i Skiforbundet, sier ambisjonen er å ha verdens beste smøreteam og at de jobber hele tiden med å effektivisere ressursbruken optimalt.

På spørsmål om hvordan Norge jobber for å hjelpe mindre nasjoner, svarer hun:

– I Skiforbundet har vi vært opptatt av å dele vår kunnskap om skismøring med andre nasjoner. Vårt smøreteam består av dyktige og dedikerte fagfolk som gjerne deler sin ekspertise. Vi tror samarbeid og kunnskapsdeling på tvers av nasjoner gir bedre resultater for alle. Samtidig jobber FIS aktivt med ulike tiltak for å jevne ut ressursforskjellene mellom nasjoner på dette området. Dette er et viktig initiativ som vi støtter fullt ut og bidrar aktivt til, sier Instebø.

Sundby ga uttrykk for at han tror fluorforbudet som kom før 2023/24-sesongen, vil gi Norge enda større forsprang i fremtiden.

– Jeg tror ikke man kan godta det i all evighet at vi seiler fra på det materielle. Vi kan være bedre fysisk, og vi kan gjøre en bedre treningsjobb, men hvis vi også seiler fra materielt, tror jeg at det for langrenssportens fremtid er viktig å gjøre en grundig vurdering av hvordan man kan jevne ut dette, sa Sundby.

Bilde av Martin Johnsrud SundbyMartin Johnsrud Sundby

NRK-ekspert, tidligere VM- og OL-mester

Alvar Johannes Alev fra Estland får ofte hjelp av Østerrike eller Finland, men noen ganger har han ikke en smører til å hjelpe ham.

Da Norge tok seksdobbelt i Engadin på strålende ski i januar, måtte Alev klare seg selv.

– Jeg hadde ingen smører, jeg måtte bare ta et par ski. Mens Norge hadde sikkert flere smørere som testet skiene. Det er veldig store forskjeller, sier Alev.

Amerikaneren Ben Ogden mener ulikhetene er sportens store minus.

– Jeg forstår ikke hvorfor forskjellene er nødvendig. De store nasjonene bruker mer penger, men jeg vet ikke hva det gir dem. Dette er ikke min favorittdel med sport. Jeg liker konkurransen i løypa, jeg liker ikke «hvem kan vinne et løp i smørebua», sier Ogden.

Bilde av Ben OgdenBen Ogden

Amerikansk langrennsutøver.

– Er det frustrerende å være fra en mindre langrennsnasjon?

– Uansett hva slags ressurser du har, kan du plutselig knekke koden. Iblant frustrerer forskjellene meg, men jeg prøver å ikke tenke på det.

Til sprinten i Tallinn var det felles smøreopplegg før løpene for alle utøverne:

Read Entire Article