Slik vil Støre få ned sykefraværet

1 day ago 3


Kortversjonen

  • Forholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere er svært anstrengt, med LO som varsler mulig gigastreik.
  • Arbeiderpartiet lanserer nå ny plan for å få ned sykefraværet, inkludert styrking av fastlegenes rolle og holdningskampanjer.
  • Planen er en del av Aps nye partiprogram som skal vedtas på landsmøtet.

– Vi må rett og slett skjerpe oss litt, alle sammen, sier Ap-nestleder og arbeidsminister Tonje Brenna til VG.

Sjelden har forholdet mellom arbeidstagere og arbeidsgivere vært så kaldt som det er nå på Brenna og Støres vakt.

LO varsler mulig gigastreik i 2026 og skal demonstrere utenfor NHOs tradisjonsrike årskonferanse.

Stridens kjerne?

  • Sykelønnsordningen og det økende sykefraværet.

I snøværet utenfor regjeringens strategikonferanse legger statsminister Jonas Gahr Støre og Brenna nå frem partiets nye plan for å få ned det økende sykefraværet, uten å kutte i sykelønnen.

 Helge Mikalsen / VGMOT ELEMENTENE: Tonje Brenna og Jonas Gahr Støre møter VG i en pause i regjeringens strategikonferanse. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre følger dermed etter Høyre-leder Erna Solberg som ga en garanti mot å kutte i sykelønnen i VG før jul.

Støre peker da på at både Venstre og Frp har åpnet for ulike kutt i sykelønnen.

Bilde av Erna SolbergErna Solberg

Høyre-leder

Aps nye plan skal også sikre at dagens regler følges bedre, styrke fastlegenes rolle og sette i gang en ny holdningskampanje.

– Det er en hardt tilkjempet rettighet i vårt arbeidsliv som vi slår ring rundt, sier Støre.

Arbeiderpartiet foreslår også en holdningskampanje som ett av de syv punktene i planen for å få ned sykefraværet.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Hvordan skal det hjelpe med å få ned sykefraværet?

– Jeg tror diskusjonene som utspiller seg nå påvirker folk. Folk i Norge er både opptatt av trygghet for inntektene hvis du blir syk, men det frustrerer også ganske mange at kollegaene ofte er borte. Det tror jeg vi skal anerkjenne, sier Brenna og fortsetter:

– Det er jo like mange oppgaver igjen å løse for de kollegaene som møter på jobb. Det må være mulig å være opptatt av både trygghet og å redusere fraværet på samme tid, sier Brenna.

– Grunnleggende trygghet

Da forrige avtale for et inkluderende arbeidsliv ble inngått i 2018 var målet å få ned sykefraværet med 10 prosent. Det har isteden gått opp med 17,5 prosent, ifølge NHO.

– I løpet av en stortingsperiode må en rekke spørsmål alltid vurderes opp mot hverandre. Hvorfor gir dere en garanti akkurat mot sykelønnskutt allerede nå?

– Fordi sykelønnen er en grunnleggende del av tryggheten for norske arbeidstagere. Vi har hatt den ordningen vi har i dag siden slutten av 70-tallet og fraværet har gått opp og ned, sier Brenna.

Her er Aps syv punkt

Garantere for at sykelønnen ikke kuttes.
Forsterke den forebyggende arbeidsmiljøsatsingen
Bedre sykefraværsoppfølgingen, blant annet gjennom økt etterlevelse av pliktene i regelverket for både arbeidsgiver og arbeidstaker, sykemelder og Nav og gjøre dialogen lettere med nye digitale løsninger.
Bidra til at tillitsvalgte, sammen med verneombud og arbeidsmiljøutvalg, deltar aktivt i utviklingen av rutiner for sykefraværsoppfølging på arbeidsplassen.
Behovsrette sykefraværsoppfølgingen fra Nav, gjennom tidligere dialog mellom aktørene, individuell veiledning og bruk av arbeidsmarkedstiltak.
Igangsette en holdningskampanje for å bevisstgjøre befolkningen om blant annet vilkårene for sykepenger, pliktene og rettighetene ved sykefravær.
Styrke rollen til sykmelder for å vurdere arbeidsevne og bidra til raskere friskmeldinger.

– NHO sier bare at de vil hente inn ny kunnskap. Er dere sikre på at kutt i sykelønna ikke kan få ned sykefraværet?

– Arbeiderpartiet er for kunnskap om hvordan både sykelønnsordningen fungerer, og hvordan de ulike tiltakene vi har for å jobbe med fravær fungerer. Men dette er et politisk valg og vi sier at det viktigste er tryggheten for arbeidsfolk, sier Støre.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Har dere et måltall for hvor mye dere tror dere kan kutte sykefraværet?

– Nei, det har vi ikke, sier han.

– Erna Solberg har jo sagt at hun garanterer at hun ikke skal kutte i sykelønnen. Da blir det ikke kuttet?

– Det er det Erna Solberg sier. Så går det to dager og så kommer det største fylkespartiet deres, Oslo Høyre, og sier at dette er de ikke enige om. Det vil de ta på landsmøtet. Det betyr at det i beste fall er uavklart, sier han.

– Sosialt skjevt

Støre sier at de både er bekymret for fraværets konsekvenser for enkeltmennesker og de økte kostnadene for samfunnet over tid.

– Hvilke konkrete nye grep er det dere her kommer med som kommer til å få ned sykefraværet?

– Det viktigste handler om å tydeliggjøre pliktene og rettighetene i forbindelse med fravær for alle som har et ansvar. Både arbeidsgivers plikt til å følge tett opp og legge til rette, men også arbeidstagers plikt til å bidra til den tilretteleggingen, sier Brenna.

 Helge Mikalsen / VGJULESTEMNING: Sundvolden Hotel har fremdeles lys på grantrærne utenfor resepsjonen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre mener at folk i større grad må få graderte sykmeldinger, tilpassede arbeidsoppgaver og kompetansehevende tiltak enn i dag, slik at de kan jobbe litt selv om de er syke.

Støre og Brenna mener også at fastlegene trenger mer støtte.

– Jeg tror alle i Norge har vært i en samtale med noen de kjenner som sier at de «går og sykmelder seg». Det er feil. Du skal sykmeldes fordi det er legens faglige vurdering at det er riktig for deg, sier Brenna.

– Vi må respektere at noen ganger skal fastlegene si «nei, du skal ikke sykmeldes», sier hun.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Så det er for lite strengt i dag?

– Jeg mener at pliktene våre i lovverket vårt er god, men de pliktene må overholdes på en strengere måte, sier hun.

– Et eksempel på et område hvor pliktene med fordel kan tydeliggjøres og etterleves bedre, det er hvor tidlig i en sykemelding du skal ha en samtale med jobb for å høre hvordan det går og hva som skal til for at du kan komme tilbake, sier hun.

Read Entire Article