Kortversjonen
- Karl-Petter Løken i NFF er overbevist om at VAR blir bedre i norsk fotball 2025 enn i 2024.
- Forbedringer er allerede på plass, og ytterligere forbedringer vil komme fremover, sier han.
- Debatten om VAR splitter norsk fotball, og avgjørelsen ventes på fotballtinget i mars.
- Varigheten på VAR-beslutninger, teknologi og stadionopplevelse står sentralt i diskusjonen.
Det sier generalsekretæren i Norges Fotballforbund (NFF) i dette intervjuet med VG.
– Det har blitt bedre allerede, og jeg mener absolutt at folk vil merke en ytterligere forbedring kommende sesong. Det er skapt et inntrykk av at det vil koste en formue, men det er ikke riktig, sier han.
Vi skal komme tilbake til akkurat det.
Det pågår en opphetet debatt over hele landet om fremtiden til VAR i norsk fotball: Kritikerne mener videodømming fjerner sjarmen og det spontane i fotballen. Tilhengerne mener Norge går baklengs inn i fremtiden om VAR skrotes.
Avgjørelsen faller i løpet av noen få uker: På fotballtinget tidlig i mars skal norsk fotball bestemme seg.
Karl-Petter Løken påpeker hvordan VAR er i endring, og trekker frem flere punkter der det vil komme forbedringer fremover:
Tidsbruk:
En eliteseriekamp mellom Odd og Vålerenga i 2023 trekkes frem som skrekkeksempelet: Da ventet spillere og tilskuere i syv lange minutter på én VAR-avgjørelse.
– Vi kan ikke ha det sånn at du bruker en uendelighet av tid for å vurdere offside. Der har vi sett en forbedring allerede: Før den 17. serierunden i fjor ble det gjort en justering som sier at dersom offsiden er marginal og det ikke er mye mer å plukke på, så støtter man dommerens avgjørelse. Da gikk gjennomsnittstiden på slike vurderinger ned fra 81 til 43 sekunder. Det er ganske radikalt, mener NFF-toppen.
– Vi vil fortsatt ha fokus på tidsbruken. Den skal ned, legger han til.
Teknologi:
Løken mener selskapet som leverer VAR-teknologi til NFF vil komme med forbedringer foran kommende sesong. Dette er elementer som ligger inne i den eksisterende avtalen.
– Det handler blant annet om brukergrensesnitt og om raskere linjetegning ved offside. Og det vil ikke koste noe som helst. Det er viktig, sier han.
Teknologiske forbedringer før 2025:
- Leverandør av det norske VAR-systemet (EVS) vil åpne for raskere linjetegning ved offside. Det skal redusere tiden på offsidevurderinger. Dette er gratis og vil benyttes i 2025.
- «Skeleton detection» er en teknologi som bruker høyoppløselige kameraer og 3D-modellering for å registrere spillernes kroppsposisjoner i sanntid. Teknologien kan identifisere kroppsdeler som skuldre, knær og føtter og generere virtuelle offsidelinjer med høy presisjon. Teknologien er ifølge NFF spesielt nyttig for marginale avgjørelser og kontaktvurderinger, som for eksempel hands eller taklinger. Pris: 320.000 kroner i året.
- Høsten 2024 innførte norsk fotball «mål-knapp», som gjør at publikum på stadion og TV-seerne ikke må vente på bekreftelse ved mål, vel og merke dersom noe ikke må sjekkes.
- Grafikk på storskjermen og TV-en er utbedret slik at tilskuerne alltid får vite hva som sjekkes og hva som konklusjonen ble etter en sjekk.
Stadionopplevelse:
NFF-toppen erkjenner at dette punktet har hatt svakheter.
– Det har ikke vært godt nok. På dette området synes jeg vi har hatt veldig mye å gå på, sammen med klubbene, hele tiden.
Løken snakker likevel om hvordan man innførte en «målknapp» i fjor høst. Da kommer det opp en bekreftelse på skjermen om at det ikke er noe mer å sjekke: At scoringen blir stående.
– Her skal vi bli enda bedre. Det handler både om tempo, men også om hva som vises av grafikk til publikum på storskjermene. Her har vi et ansvar for at klubbene også tar i bruk det som er tilrettelagt for dem, sier Karl-Petter Løken.
Dommerutvikling:
Norske toppdommere er generelt tilhengere av VAR-teknologien.
Karl-Petter Løken påpeker hvordan forbedring av VAR ikke bare er knyttet til teknologi, men også erfaring. NFF-toppen mener erfaring fra utlandet viser hvordan det tar to sesonger før VAR «setter seg».
– Dommerne i de ulike VAR-teamene kommer til å bli bedre og bedre. Det å satse på kompetanse og gi dommerne gode rammebetingelser blir veldig viktig.
– Dette vil heller ikke koste ekstremt mye penger, sier Løken.
Likestilling:
Løken mener at VAR-senteret har vist seg å være en viktig møteplass for dommere som er gravide eller som er på vei tilbake igjen etter fødsel.
Nå åpner han for å innføre VAR i Toppserien på sikt. Det pågår allerede diskusjoner om finansiering. På kvinnesiden har VAR bare blitt brukt i cupfinalen de to siste årene.
– Vi må starte med de stadionene som allerede har implementert teknologi gjennom Eliteserien. Det trenger ikke å koste en formue, sier NFF-toppen.
– Blir det ikke feil å ha VAR på noen arenaer i Toppserien, men ikke samtlige?
– Det er noe av det som vil bli vurdert før en eventuelt tar det i bruk. Men det er jo brukt i cupfinalen de siste to årene, og det er jo ikke helt feil det heller.
Møte-bonanza
Sarpsborg holder årsmøte i kveld, for å avgjøre hvordan klubben vil stille seg til VAR i norsk fotball i fremtiden. I morgen er det Odd, Haugesund og Viking sin tur til å samle sine medlemmer.
Meningene har vist seg å være svært delte: I VAR-rapporten, som er utarbeidet av et utvalg ledet av Raymond Johansen, vises det til en omfattende spørreundersøkelse.
24 prosent av de som svarte sa at de er tilhengere av dagens VAR. 35 prosent svarte at VAR må forbedres før de kan ta stilling til spørsmålet. Og 18 prosent oppga at de er VAR-motstandere.
Av disse igjen, sier derimot mer enn halvparten at de er åpne for VAR dersom det kommer forbedringer.
Dagens VAR-løsning koster rundt 17 millioner kroner i året.
– Tror du forbedringene du trekker frem nå er nok til å stilne kritikken?
Karl-Petter Løken innleder med å si at debattklimaet har blitt altfor hardt i VAR-saken. Han kaller det «unødvendig».
– Denne saken burde vi klart å diskutere på en annen måte. Det har blitt unødig spisst. Frontene har blitt veldig sterke, i stedet for å handle om noe større: Hva er best for toppfotballen i Norge på kort og lang sikt? Vi er alle tjent med å lene oss litt tilbake og tenke på hva som best.
Generalsekretæren fortsetter:
– Samtidig er fotball følelser, sånn at det er en balansegang.
– Tar du og NFF selvkritikk på noe?
– Absolutt. Det handler blant annet om tidsbruk og stadionopplevelse. Der burde vi vært bedre fra dag én, mener Karl-Petter Løken.