Kortversjonen
- Januarsalg på pakkereiser gir gode kupp – og i mars i år kan prisene bli lavere enn vanlig.
- 450.000 vil utenlands i vinterferien. Klart mest populært er Kanariøyene.
- Norske husholdninger vil bruke over 50.000 kroner på ferier i år, men er prisbevisste.
- Økonomi påvirker reisevalg; all-inclusive og leilighetshoteller er etterspurt.
– Januar er beste måneden for kupp, uansett når du ønsker å reise, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge Anne Mørk-Løwengreen til VG.
Apollos pressekontakt Linn Granvoll forteller at de mest populære reisemålene og hotellene blir revet bort i rekordfart, også i år.
– Med stengte barnehager, snøkaos og biler som sklir sidelengs på glatte veier, er det ikke rart at vi drømmer oss bort til solsenger og paraplydrinker, sier Granvoll til VG.
Norgessjef i Ving Marie-Anne Zachrisson påpeker at årets påske først kommer midt i april, lenge etter skolenes vinterferier.
– Kan du reise i mars, er det mulig å gjøre bra kjøp, rett og slett fordi det er en lang vintermåned uten mange fridager i år, sier Ving-sjefen til VG.
Mens ekspertene mener at mange får bedre økonomi og økt kjøpekraft i 2025, forventer vanlige folk at de får mindre å rutte med.
Derfor er nordmenn prisbevisste i valg av ferie. Tre av ti mener at økte priser, svak kronekurs og høye renter vil påvirke reiseaktiviteten i 2025.
Det viser reisepuls-rapporten for 2025 fra Virke Reiseliv, som bygger på en representativ forbrukerundersøkelse gjennomført av Opinion/Norstat.
Nær halvparten svarer at det er viktig å prioritere ferien, selv om den er dyr. I snitt vil norske husholdninger bruke 53.150 kroner på ferier i år, ifølge Virke-undersøkelsen.
De aller fleste tilbringer vinter- og påskeferien i Norge, på hytta med familie og venner. Men det er ikke få som svarer at de søker seg til sydlige breddegrader:
- 450 000 planlegger vinterferie i utlandet i år. Hver tredje vil til Spania.
- 370 000 vil utenlands i påsken. Spania, Sverige, Danmark og Italia er de største reisemålene.
- 1,1 millioner nordmenn planlegger utenlandsreiser utenom skoleferiene i år.
Apollo opplyser at vinterreisene fra desember til april har økt med 15 prosent, sammenlignet med fjoråret.
– Det viser at reiselysten blant oss nordmenn fortsatt går hånd i hånd med behovet for D-vitamin og palmesus, sier selskapets pressekontakt Linn Granvoll.
Marie-Anne Zachrisson anslår at utenlandsreiser er blitt omkring 40 prosent dyrere enn før pandemien
. Både fordi kronen er svekket, men også fordi hoteller er blitt mye dyrere.– Du får veldig mye for pengene om du holder deg unna eurobaserte land. En destinasjon som Egypt har vært veldig populært i vinter, sier Ving-sjefen.
Likevel er det eurolandet Spania som trekker flest vinterstid.
– Gran Canaria er nordmenns absolutte favoritt om vinteren. Vi ønsker sol- og varmegaranti, med kortest mulig flytid, sier Anne Mørk-Løwengreen i TUI.
Hun mener økonomien påvirker måten vi reiser på.
– Nordmenn jakter gode reisetilbud. De velger enten all inclusive
for å få forutsigbar ferieøkonomi eller et leilighetshotell hvor de kan lage en del mat selv.Linn Granvoll i Apollo minner om at prisnivået styres av etterspørsel.
– Ettertraktede hoteller blir raskt fylt opp. Ser du etter store leiligheter med plass til fire eller flere, bør du være tidlig ute. Disse er ofte blant de første som går, sier Granvoll.
Etterspørselen etter reiser til varme strøk er størst i skoleferiene. Zachrissons tips til barnefamilier er å se etter i leiligheter med ekstraseng-rabatter.
– Kan du sette deg på sydenflyet utenom høysesong og skoleferier og planlegge i god tid, er det ganske mange tusenlapper å spare på samme reise, sier Ving-sjefen.
Hun råder de som er fleksible til å følge med på tilbudene i operatørenes nyhetsbrev – og fremholder at det også er håp for de mer impulsive:
– Du kan finne spesifiserte hoteller til en god pris tett på avreise. Fordelen er at du vet hvor du bor, ulempen at utvalget blir litt smalt, sier Zachrisson.
Linn Granvoll i Apollo sier at de fleksible kan gjøre gode kupp på restplasser, typisk innen tre måneder før avreise.
– Men husk at restplasser er nettopp det – det som er igjen av ledige reiser.
Zachrisson minner også om at charterselskapene også tilbyr flyreiser uten hotell, for dem som har tilgang til leilighet eller finner annen overnatting.
– Du kan fly veldig rimelig med oss, direkte uten mellomlandinger.
Også Mørk-Løwengreen fremholder mars i år som en god måned å gjøre reisekupp.
– Med vinterferie i februar og påske i april, er mars en mellomperiode med lavere etterspørsel og dermed også lavere pris, sier kommunikasjonssjefen i TUI.
Hun mener at TUIs nye destinasjoner av året, som Marokko, Tunisia og Egypt, gir mer eventyrlystne nordmenn mye igjen for hver feriekrone.
For Apollo seiler Hurghada i Egypt opp som familienes vinterfavoritt, etter Kanariøyene.
– Og ingen annen reiseform øker raskere i popularitet enn treningsreiser, sier Granvoll.
Ving trekker frem Kapp Verde – midt mellom Karibia og Afrika – som vinterens suksess for deres vedkommende. Det er også stor interesse for å møte våren i en europeisk storby.
- Les også: Dette er reisetrendene for 2025