I Norge har det ikke blitt bygd færre boliger siden krigen.
Fredag 17. januar kl. 05:41Kortversjonen
- Boligbyggingen i Norge er på sitt laveste nivå siden andre verdenskrig.
- Lars Jacob Hiim fra Boligprodusentenes Forening og Trond Bentestuen i Maxbo advarer om boligkrise og økende boligpriser.
- Kommunalminister Erling Sande satser på Husbanken og nye tiltak i 2025 for å dempe krisen.
- Maxbo har permittert ansatte på grunn av tøffe tider i byggebransjen.
– Det går ikke. Noe må gjøres.
Det sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
VG møter ham og administrerende direktør i Maxbo, Trond Bentestuen, på Stabekk utenfor Oslo.
Duoen frykter Norge vil gjennomgå en krise om noen år hvis ikke boligbyggingen tar kraftig fart. Ikke siden andre verdenskrig har det blitt bygget så få boliger i Norge, ifølge tall fra Boligprodusentenes Forening.
– Tallene er jo helt drøye. Vi kan ikke ha det slik. Når man endelig reagerer, så har vi ikke tusenvis av boliger klare i morgen. Det tar minst to år før ting står ferdig. Vi har ingen rask løsning, og må ha mer balanse på boligbyggingen. Ellers går dette galt, sier Bentestuen.
Dette skjer
Bentestuen og Hiim forteller at konsekvensen blir prisstigning på boligprisene. Tidligere har E24 skrevet at boligprisene steg i desember, noe som er svært uvanlig.
Bentestuen og Hiim peker på spesielt to ting for å få en løsning på den potensielle boligkrisen:
- Kraftige tiltak på boligproduksjonen
- Rentenedganger for å få fart på byggingen
– Vi må holde tritt med utviklingen i samfunnet. Det blir flere og flere folk, men det bygges ikke nok boliger, sier Hiim.
De siste 12 månedene har det blitt solgt 14.774 nye boliger, mens det ble igangsatt 13 660. Det er henholdsvis 50 og 54 prosent under det årlige boligbehovet, som er beregnet til 29.450 enheter.
– Forskjellen mellom folk kommer til å øke. Min påstand er at dette er den største forskjellsklassemaskinen i Norge, sier Bentestuen.
Hiim skyter inn:
– Neste generasjon kommer ikke til å kunne være på boligmarkedet på den måten som nåværende generasjon og de foran har vært. Det er et klart skille, og vil bli større om ikke noe gjøres.
Bentestuen frykter flere år uten balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet.
– Sånn sett er skaden allerede skjedd, og hvis vi ikke får stoppet den negative utviklingen blir det bare verre. Dette er først og fremst noe som bør bekymre dagens unge.
Hiim mener boligutviklingen må styres bedre gjennom en tydelig bestilling om et ønsket nivå for boligbygging på lokalt, regionalt og nasjonal nivå.
– For å oppnå finansiering må det være tilstrekkelig økonomi i byggeprosjektene. Når salgbare arealer tas vekk forsvinner grunnlaget for finansiering og planlagte boliger blir ikke bygget.
Helt enig
Kommunal – og distriktsminister Erling Sande er enig i at dagens marked for boligbygging er krevende for byggebransjen. Han forteller at Senterpartiet og Arbeiderpartiet har gjort en rekke grep for å bidra til å øke byggeaktiviteten, med blant annet gjenreisningen av Husbanken.
– Satsingen på Husbanken gjennom flere startlån til etablerere, flere studentboliger, lån til boligkvalitet og de andre låneordningene bidrar til byggeaktiviteten og å holde hjulene i gang når den viktige byggenæringen sliter. Vi har økt lånerammen til husbanken med historiske 13 milliarder kroner siden vi overtok regjeringskontorene etter Høyre og Frp, sier Sande.
Han mener de to partiene har fått kontroll på prisveksten, og å jobber for at renteoppgang snur til rentenedgang.
– Det er det aller viktigste for både næringen, låntagere, boligeiere og boligkjøpere. Selv om nivået er svært lavt ser vi nå at salget av nye boliger ser ut til å ta seg noe opp. Det kan være et tegn på at folk tror regjeringen kommer til å lykkes i å gi folk bedre hverdagsøkonomi.
I 2025 setter regjeringen i gang flere tiltak for å bedre boligsituasjonen.
- En styrking av Direktoratet for byggkvalitets arbeid med digitalisering av plan- og byggesaksprosessene, slik at det blir billigere, enklere og raskere å få saken sin behandlet.
- Byggereglene skal være tilrettelagt for digital bruk og automatisk regelsjekking, i den grad det er mulig. Det vil gjøre det enklere å forstå hvilke regler som gjelder.
- Nye digitale løsninger, som gjør det enklere å ta i bruk klimagassregnskap og legger bedre til rette for ombruk av byggevarer.