Kortversjonen
- Maksprisen blir på 10,53 kroner mellom klokken 17 og 18 torsdag.
- Hytteeier og styreleder i Norges Hytteforbund Trond G. Hagen bruker hytta mye mindre enn før på grunn av prisene.
- Hagen mener staten bør sette en makspris på strøm til 50 øre per kilowattime.
Torsdag lå snittprisen på 4,087 kroner per kilowattime i Sørvest-Norge. Maksprisen lå på 10,53 kroner mellom klokken 17 og 18 – men dette var før avgifter, strømstøtte og andre faktorer.
Strømstøtten gjelder kun boligen din, og ikke hytter og fritidsboliger, med noen unntak
.– Jeg brukte hytta nesten 100 dager i året før. Nå er jeg der 20 dager i året i beste fall, sier styreleder i Norges Hytteforbund, Trond G. Hagen, til VG.
– Familien har frem til 2021 reist på hytta i romjulen og vært der til over nyttår. Siden 2021 har vi ikke vært på hytta hverken i jul- eller nyttårshelgen, forteller han.
Energiminister Terje Aasland (Ap) mener derimot at strømordningen er rettferdig.
– Alle i Norge får strømstøtte hjemme, også de som bor fast på hytta. Vi har prioritert å gi en trygg og god strømstøtte til alle i Norge der de bor, sier Aasland til VG.
Han mener at det riktige er å prioritere strømstøtte til husholdninger, inkludert fastboende på en fritidsbolig, men ikke dem som er i Hagens situasjon.
Hagen er en ivrig fiskeentusiast, og trives godt i området, men på grunn av strømprisene bruker han hytta stort sett kun om sommeren.
– Da er strømprisene ganske lave. I 2022 betalte jeg 6000 kroner i måneden bare for strøm på hytta, og den er 60 kvadratmeter.
Hytta ligger i Ringebu – en av de største hyttekommunene i landet, med 4516 hytter i 2024.
– Det er flere hytter enn innbyggere. Lokalt næringsliv vil lide siden hytteeierne ikke er til stede.
– Jeg føler med alle våre hytteeiere i fjellet som har så høye strømpriser nå om dagen, sier ordfører Kai Ove Berg (H) til VG.
Han påpeker derimot at de har ingen indikasjoner på at hyttene brukes mindre på grunn av strømprisen.
– Vårt inntrykk fra tidligere perioder med høye strømpriser, er at hytteeierne tilpasser seg og prioriterer i hverdagen ellers, slik at fjellet og hyttelivet kan nytes, sier Berg.
Hytteeier Hagen mener det bør være en makspris på 50 øre per kilowattime, og peker på at staten sitter igjen med et overskudd på 23,1 milliarder på strømmen etter en utbetaling av strømstøtte på 7,2 milliarder, ifølge EnergiWatch.
– Vi har fulle vannmagasiner og det er fremdeles krig i Ukraina, hvilken unnskyldning har de nå? Det er helt på trynet å være egenprodusent av kraft og så måtte betale så mye. Det er ikke noe kraftkrise i Norge, bare en priskrise, mener Hagen.
– Det som har skjedd de siste årene med strømmen viser at myndighetene ikke har kontroll.
Energiminister Aasland poengterer at de i løpet av perioden 2022 til 2024, forventer å ha utbetalt til sammen 50 milliarder kroner i strømstøtte.
– Regjeringen har forlenget priskorreksjonen ut hele 2025. Vi har også lagt om fra månedsbasert til timebasert strømstøtte, slik at strømstøtten slår inn hver eneste time prisen er over 73 øre/kWh, sier Aasland.
Han forklarer at timebasert strømstøtte i realiteten er et tak på hvor mye strømmen kan koste for en husholdning.
– Det viktigste er at strømprisene kommer ned mot normale nivåer. Så langt i år er snittprisen i sørvest-Norge (NO2) 58 øre/kWh. Det er rett i overkant av gjennomsnittet siden 2010, sier Aasland og fortsetter:
– De prisene vi har i disse timene og dagene er helt hinsides, men i det store bildet har prisene kommet ned mot normale nivåer.