Dokument nr. 15:2673 (2024-2025)
Innlevert: 27.06.2025
Sendt: 30.06.2025
Besvart: 04.07.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen
Spørsmål
Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Mener statsråden at rekruteringen av ansatte til bedragerienheten på Gjøvik ble vellykket, og om så, er det muligheter for å legge enda mer av Økokrims framtidige aktivitet i tilknytning til den nye bedragerienheten på Gjøvik?
Begrunnelse
Senterpartiet er opptatt av at statlige arbeidsplasser må spres i hele Norge, ikke bare legges til Oslo. I mai opplyste Økokrim i en pressemelding at de utvider virksomheten til større deler av landet og skal etablere seg blant annet i Tromsø, Trondheim og Bergen.
For ganske nøyaktig to år siden valgte Senterpartiet og Ap å legge Økokrims nye bedragerienhet til Gjøvik. Gjøvik har over tid utviklet et internasjonalt miljø innenfor teknologi, datasikkerhet og beredskap, særlig knyttet til arbeidet som skjer på NTNU i byen. For Senterpartiet som er opptatt av å ta hele Norge i bruk, og spre statlige arbeidsplasser i hele landet, var Gjøvik med sitt unike miljø rundt datasikkerhet et naturlig valg for plassering av bedragerienheten.
Samtidig var det ikke alle som så slik på lokaliseringsspørsmålet. Både i forkant av avgjørelsen og etter at det ble offentlig at regjeringen og daværende justisminister Emilie Enger Mehl ville peke på Gjøvik var det flere som mente det ville bli utfordrende å rekruttere ansatte til Gjøvik.
Den nye bedragerienheten på Gjøvik ble åpnet i oktober i fjor med 22 ansatte i flotte lokaler midt i Gjøvik sentrum. Enhetsleder Tone Udahl opplyste da at de etter planen skulle bli 26 ansatte totalt på Gjøvik. Da enheten vinteren 2023-2024 lyste ut 11 stillinger fikk de hele 399 søkere. Den store interessen for stillingene tyder på at Gjøvik er en attraktiv lokasjon for personer som er aktuelle for å jobbe i Økokrim. Noe av målet med å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo er at videre vekst i de statlige etatene kan skje utenfor hovedstaden. Det er derfor viktig at regjeringen hele veien ser etter muligheter for å bygge videre på kompetansemiljøet på Gjøvik.
Svar
Astri Aas-Hansen: Å bekjempe og begrense økonomisk kriminalitet er både et spørsmål om å verne våre felles verdier og å beskytte enkeltindivider mot økonomisk tap.
Det store antallet bedragerier, og de gevinstene dette gir for de kriminelle, er en særskilt utfordring. Den nye bedragerienheten skal identifisere bedragerilovbrudd som rammer innbyggere på tvers av politidistrikt, eller har internasjonale forgreininger, for å få i stand en mer effektiv og strukturert bedrageribekjempelse.
Enheten skal først og fremst jobbe forebyggende. Sammen med private og offentlige etater skal den jobbe for å hindre at folk og bedrifter utsettes for digitale bedragerier. Ifølge Politidirektoratet er erfaringene så langt at bedragerienheten bidrar til at politiet evner å se sammenhenger og iverksette forebyggende tiltak i samarbeid med private aktører i større utstrekning enn tidligere.
Bedragerienheten har bare vært i drift i litt over et halvt år, og det er derfor for tidlig å konkludere med hvilke eventuelle konsekvenser etableringen vil ha for Økokrims samlede virksomhet.