Dokument nr. 15:2082 (2024-2025)
Innlevert: 01.05.2025
Sendt: 02.05.2025
Besvart: 12.05.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at saksbehandlingstiden i utlendingsdirektoratet er akseptabel for norsk næringsliv og ikke er ødeleggende for sesongbaserte næringer?

Begrunnelse

Landbruket er veldig sesongbetont og dermed stor variasjon i behovet for arbeidskraft. Nå står innhøsting for tur og flere bedrifter søker om oppholdstillatelse for arbeidere i landbruket.
Slike saker skal behandles «uten ugrunnet opphold», og det opplyses på utlendingsdirektoratets sider at saker kan ta opptil 4 måneder. Jeg har fått fremlagt søknader som har gått langt over en slik saksbehandlingstid.
Dette er søknader som ble levert inn i høst og hvor arbeidstakere skulle vært i arbeid fra 1 mars i år. Dette lager nå store problemer for innhøstingen, og kan true gartneriet videre eksistens.
Dette vil selvfølgelig være svært uheldig for norsk matproduksjon, da både grossister og kunder forventer norske varer i butikken på denne tiden. Dette er varer som nå må erstattes av importerte grønnsaker, hvor flere produkter vil få store tollsatser, med økte priser som konsekvens.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Jeg viser til tidligere justis- og beredskapsministers svar på spørsmål nr. 472 om det pågående arbeidet for å få ned saksbehandlingstiden i utlendingsforvaltningen.
Pandemien og andre ekstraordinære hendelser de senere årene, herunder også det høye antallet fordrevne fra Ukraina som har kommet til Norge, har satt utlendingsforvaltningen under press over tid. Dette har ført til høyere restanser og lengre saksbehandlingstid enn det som er ønskelig i en del saker.
Når det gjelder søknader om oppholdstillatelse for sesongarbeid, viser Utlendingsdirektoratet (UDI) til at ventetiden for tiden er lang blant annet som følge av at de har mottatt et stort antall søknader. UDI opplyser at de har behandlet like mange søknader som på samme tid som i fjor, men at det har kommet mange flere søknader. I år har UDI også måtte følge opp en stor mengde søknader med falske arbeidstilbud. Det vil si søknader fra utlendinger som har fremlagt et arbeidstilbud fra virksomheter som aldri har gitt et arbeidstilbud til den aktuelle søkeren. Dette fører til mer administrasjon og økt behov for kontroll.
UDI prioriterer søknader for sesongarbeidere, ut fra når behovet for dette oppstår gjennom året.
Jeg har tillit til at UDI jobber for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling samlet sett, innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet. Justis- og beredskapsdepartementet fortsetter å følge opp saksbehandlingstider i den styringsdialogen vi har med UDI.