Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren. Besvart: 12.05.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

18 hours ago 5


Astri Aas-Hansen: Opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner er en viktig byggestein i regjeringens helhetlige arbeid for å forebygge og bekjempe vold og overgrep og i ytterste konsekvens drap.

Opptrappingsplanen ble behandlet i Stortinget i mai 2024, og det er lagt opp til årlig rapportering på fremdrift. En rapport med oversikt over status på tiltakene i planen vil derfor offentliggjøres på regjeringens hjemmeside i løpet av juni 2025. Det er også lagt opp til at planen skal evalueres med oppstart i høst.

Opptrappingsplanen inneholder 120 tiltak og det lar seg derfor ikke gjøre å beskrive status for hvert enkelt tiltak innenfor rammen av dette svaret. Overordnet kan jeg imidlertid opplyse at et flertall av tiltakene i planen er under gjennomføring.

Av konkrete tiltak kan nevnes at det er opprettet en egen arbeidsgruppe på direktoratsnivå for bedre tverrsektorielt samarbeid og samordning av innsatsen mot vold og overgrep og det arbeides med andre strukturelle grep som etableringen av en overvåkningsmekanisme for implementeringen av Istanbulkonvensjonen og etableringen av en undersøkelsesordning for saker som gjelder vold, overgrep eller grov omsorgssvikt mot barn og ungdom i regi av Helsetilsynet.

Når det gjelder Statens barnehus er retningslinjene for barnehusene under revisjon og to nye underavdelinger skal etableres i løpet av året, i henholdsvis Kristiansund og Harstad i 2025. Fra 2024 er målgruppen for barnehusene utvidet og mindreårige mistenkte i saker om seksuallovbrudd avhøres nå på barnehusene.

Et svært sentralt tiltak i Opptrappingsplanen er etableringen av RISK (Risikoanalyse og kriminalitetsforebygging av vold i nære relasjoner) i alle politidistrikt. RISK spres nå i første omgang til Nordland, Sør-Øst og Sør-Vest politidistrikter. Regjeringen har også levert på tiltaket om å øke bruken av omvendt voldsalarm. Etter lovendringen i april 2024 har bruken av alarmer økt med nesten 900 prosent.

Ut over dette arbeides det med oppfølgingen av en rekke andre tiltak blant annet innen justissektoren, helsesektoren, arbeids- og sosialsektoren, barne- og familievernet og skole- og utdanningssektoren.

Når det gjelder finansieringen av opptrappingsplanen, har regjeringen bevilget midler til gjennomføring av tiltak både for budsjettårene 2024 og 2025. Til sammen er det bevilget i underkant av 250 millioner kroner for de to årene, fordelt mellom de berørte departementers budsjettkapitler.

I 2025 bevilget Justis- og beredskapsdepartementet alene 86 millioner, hvorav 20 millioner til etablering av underavdelinger av Statens barnehus, 20 millioner til spredning av RISK og 46 millioner til økt bruk av omvendt voldsalarm. Over Barne- og familiedepartementets budsjett er det blant annet bevilget 10 millioner til etablering av undersøkelsesordning for saker som gjelder vold og overgrep mot barn og 10 millioner kroner til styrking av tilskudd til kommunene til foreldrestøttende tiltak. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har bevilget rundt 13 millioner til tiltak for å forbygge og bekjempe æresrelatert vold.

Read Entire Article