Skremmende! Bokanmeldelse: Ali Smith: «Gliff»

16 hours ago 9


 Vianney Le Caer / AP / NTBAli Smith har gjort stor suksess med sin årstidskvartett. Nå er hun ute med første bok i et tobindsverk: «Gliff» er ute nå. «Glyff» kommer neste år. Foto: Vianney Le Caer / AP / NTB

Ali Smiths fremtidsfabel er skremmende, og skrevet i et nesten svevende, drømmeaktig språk.

Onsdag 7. mai kl. 14:51

Forfatteren makter å gjøre en dystopisk fortelling til en nær og berørende historie.

Med sin sitrende humanisme, kreative originalitet og dikteriske kvaliteter er «Gliff» en ny kraftfull leseropplevelse fra denne glimrende britiske forfatteren. 62 år gamle Ali Smith er oversatt til mer enn 40 språk, og har mottatt en rekke litterære priser.

«Gliff» er første bok i det som blir et tobindsverk - og her møter vi to unge søsken blir nektet kontakt med moren sin, og er på flukt fra en autoritær stat. En stat som bokstavelig talt eliminerer alle som på en eller annen måte setter seg opp mot systemet.

«Gliff»

Forfatter: Ali Smith

Oversatt av: Merete Alfsen

Forlag: Oktober

Sjanger: Roman

Sider: 248

Pris: 429

Til å gjøre dette har myndighetene liminatormaskiner, som lager røde streker rundt alt og alle som skal ryddes vekk. Liminererne er overalt, som stadige trusler mot dem som ikke innordner seg.

Søsknene Briar og Rose gjemmer seg i et tomt hus med boksemat nok for et antall dager. 

Men naturlig nok blir de lokket ut igjen, og her opplever de to avgjørende møter. Det ene med en hest, som de velger å kalle Gliff. Hesten er et velkjent frihetssymbol i litteraturen.

 Sarah WoodAli Smith er født i Inverness og bor i Cambridge. Hun regnes som en av Storbritannias fremste forfattere, hun har fire ganger vært finalist til Man Booker-prisen - og mottok Baileys Women’s Prize for Fiction i 2015 for romanen «Begge deler». For «Sommer», siste del i kvartetten om vår tid (2016–2020), bfikk hun Orwell Prize for Political Fiction i 2021. Bøkene hennes er oversatt til over 40 språk. Foto: Foto: Sarah Wood

Det andre møtet er med en hemmelig og sammenrasket gruppe opposisjonelle som gjemmer seg i en nedlagt skolebygning. Alle er de såkalte uverifiserbare, fordi de har kritisert myndighetene og brukt ytringsfriheten sin. For uverifiserbare venter det en særdeles trist skjebne. Omskolering og tvangsarbeid er bare de mildeste reaksjonene.

Skolens bibliotek åpner en helt ny verden for Briar, som er bokens fortellerstemme. Det skal vise seg at det å kunne lese er en uvanlig ting i dette fremtidssamfunnet.

Men en dag tar også denne idyllen slutt. Mens søsteren flykter med hesten Gliff, blir Briar og de andre innhentet av systemet.

Fem år etterpå jobber Briar som leder på en hermetikkfabrikk. Like mye som å lede produksjonen, er oppgaven hans å overvåke sine underordnede arbeidere. Han har lært hva makt er og hva den kan gjøre med deg. 

Selv om Briar tilsynelatende har innordnet seg, drømmer han fremdeles om søsteren sin. Så åpner det seg en mulighet for å sabotere systemet, og følge søsteren på hennes vei inn i friheten.

Ali Smith er en forfatter som forholder seg aktivt til sin politiske samtid. Det er en hel del som kan virke gjenkjennelig i hennes dystopiske skildring av en verden etter et økologisk sammenbrudd, der mye kan virke KI-generert.

 BARBARA GINDL / AFP / NTBFoto: BARBARA GINDL / AFP / NTB

Likevel overlater Smith til leseren selv å legge betydning inn i mye av det hun skriver om. Hun er ikke en forfatter som overforklarer. Mange av skikkelsene vi møter gir hun oss bare grunnrissene av. Så kan vi selv dikte videre på skjebnene deres. 

Bokens tittel «Gliff» er åpen for fortolkninger. Blant forslagene forfatteren selv kommer med er: Et pust, et blaff eller kanskje et glimt. Det er som om hun sier: Værsågod, denne fortellingen er like så mye din som min.

Romanens oppfølger har for øvrig fått tittelen «Glyff» og er planlagt for utgivelse i 2026.

Det lar seg vanskelig gjøre å lese «Gliff», uten å se klare paralleller til to klassikere innenfor fremtidsdystopisk litteratur: Aldous Huxley og George Orwell.

Apropos Orwell: I 2021 mottok Ali Smith «Orwell Prize for Political Fiction». Prisen fikk hun for «Sommer», siste bok i den såkalte årstidskvartetten. Også den er oversatt til norsk.

Read Entire Article