Skrekkelig god! Anmeldelse: Bernard Minier: «Et øye i natten»

6 days ago 11


TeamXon.com - Automatic
Business.no+


«Et øye i natten» er en god krim. Skrekkelig god!

 BRUNO LEVYFranske Bernard Minier er et skrekkelig godt valg til årets påskekrim - og VGs anmelder mener han er en mester i krimfaget! Foto: BRUNO LEVY
Lørdag 5. april kl. 18:18

Grusomme drap, grundige parteringer og groteske ritualer.

Du skal ha sterk mage for å lese Bernard Miniers bloddryppende historie. Så er den da også lagt til skrekk- og horrorfilmmiljøet. Et godt valg for en forfatter som aldri har holdt noe tilbake når det gjelder grafiske voldsskildringer.

Når det er sagt, så er dette også en skikkelig spennende historie, med full fart fra første stavtak.

BOKANMELDELSE

«Et øye i natten»

Forfatter: Bernard Minier

Oversatt av: Christina Revold

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Krim

Sider: 431

Pris: 429

Dette er franske Miniers åttende bok på norsk med kriminalførstebetjent Martin Servaz som hovedperson.

Denne gangen blir Servaz tilkalt når en pasient på et mentalsykehus blir funnet oppskåret, skjendet og stein død. Nabopasienten er sporløst forsvunnet, og blir naturlig nok utpekt som en hovedmistenkt. Men er det fullt så enkelt?

Parallelt med dette går det en fatal beskjed mellom to menn som, i likhet med drapsofferet, har arbeidet i den mørkere delen av filmindustrien. Filmer der grensene for vold og utnyttelse stadig strekkes - og noen ganger brister.

Det skal vise seg å få dramatiske konsekvenser for flere av de involverte.

En mester innenfor sjangeren skrekkfilm er den mystiske og mytiske regissøren Morbus Delacroix. For den som har glemt latinkunnskapene sine, kan jeg minne om at morbus betyr sykdom, og delacroix kan oversettes med «av korset».

Ikke så veldig avansert navnesymbolikk med andre ord, men så er heller ikke Bernard Minier en tilhenger av det subtile. Her kjøres det løs med skumle hus, øde slott og dype skoger. Og rikelig med blod!

Liker du bloddryppende krim?aJabNeicAv og til

Den unge filmstudenten Judith Talandier har som den eneste utvalgte fått audiens hos Morbus Delacroix, og oppsøker ham og kona i hjemmet deres langt ute på den franske landsbygda.

Et hovedspor i denne delen av historien handler om Delacroix’ legendariske skrekkfilm «Orfeus», oppkalt etter den greske sagnhelten som oppsøkte dødsriket for å redde sin kone Eurydike. @

Følger man dette sporet, viser det seg å være mer enn filminteressen som binder Delacroix og Talandier sammen.

Etterhvert som Martin Servaz og kollegene hans graver seg dypere inn i saken de etterforsker, dukker det ikke bare opp flere lik. De blir også introdusert til en lukket verden av voldsdyrkelse, der en samfunnselite får utløp for sine mest perverterte fantasier.

«Et øye i natten» er på mange måter en tradisjonell politikrim, der vi følger arbeidet til Martin Servaz og de andre tett på.

Her er det gitt rom til både faglige intriger og det obligatoriske innslaget av private prøvelser. Men først og fremst får politifolkene kjørt seg skikkelig. Med fatale følger for enkelte av dem.

Bernard Minier trekker tidlig opp grunnrissene i historien. Selv om det kanskje kan skorte litt på originaliteten, er han en mester i å bygge spenning.

Det skjer noe på hver side, og Minier faller ikke for fristelsen å la pratingen få for stor plass. Her er det «show, don’t tell» for alle pengene. Akkurat som i en god (skrekk)film.

Bernard Minier behersker krimhåndverket til fingerspissene. Bare måten han effektivt bruker vær og natur til å skape atmosfære underveis, forteller meg at vi her har å gjøre med en mester i faget.

Read Entire Article