Skjebnedag for Trump-toll: – Knapt noe land vil rammes hardere

1 day ago 3


Kortversjonen

  • Jonas Gahr Støre frykter at Norge havner bakerst i køen når land skal forhandle med Donald Trump om toll.
  • USA skal kunngjøre nye tollsatser som kan ramme norsk eksport hardt, spesielt fiskerinæringen, sier fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss.
  • Jens Stoltenberg advarer mot de alvorlige konsekvensene en handelskrig kan ha for Norge.

Onsdag kan bli en skjebnedag for USAs varslede handelskrig.

Da har USAs president Donald Trump varslet at han skal legge frem sin omfattende tollplan. Dagen har han døpt «Liberation Day».

Det er også knyttet stor spenning til hvilke mottiltak landene – og da særlig EU – vil iverksette.

– Knapt noe land i verden er mer tjent med internasjonal handel enn Norge. Og knapt noe land vil rammes hardere av en tollkrig enn Norge, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap) til VG.

 Anja A.T. Brekke / VGFoto: Anja A.T. Brekke / VG

Statsminister Støre frykter at det kommer en flat toll som rammer alle land likt.

– Det blir en viktig og alvorlig uke. Med all sannsynlighet kommer USA med erklæring om nye tollsatser, som kan bli en flat toll mot alle. Det er uvisst akkurat hva som kommer før Trump har annonsert det, sier Støre.

VG har tidligere snakket med statsministeren og hans toll-team. På onsdag går arbeidet inn i en ny fase.

– Det blir startpunktet for hvert lands håndtering. Vi er forberedt. Det handler om å ha tett kontakt med den amerikanske administrasjonen og ha nær kontakt med EU for å følge med på mottiltakene.

 Anja A.T. Brekke / VGJonas Gahr Støre ved siden av utenriksminister Espen Barth Eide Foto: Anja A.T. Brekke / VG

Regjeringen jobber med to hovedspor:

  • Direkte svar på det USA kommer med. Rundt 8 prosent av norsk fastlandseksport går direkte til amerikanerne.
  • Sørge for at Norge ikke rammes av beskyttelsestiltak fra EUs side. Mesteparten av vår handel er med EU-landene.

Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss sier at særlig fiskerinæringen kan bli hardt rammet. Hun viser til at 27 prosent av Norges direkte eksport til USA i fjor er nettopp fisk.

– Det kan bety at det blir dyrere for forbrukerne, og da kan vi se for oss at etterspørselen går ned. Det er klart at dette vil få betydning for eksporten av norsk sjømat, sier Sivertsen Næss.

 Anja A.T. Brekke / VGMarianne Sivertsen Næss er fiskeri- og havminister. Foto: Anja A.T. Brekke / VG

Støre har samlet deler av regjeringens «Team Norway» som jobber med å forberede Norge på en potensiell tollkrig: Støre selv, finansminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Espen Barth Eide og fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss.

Næringsminister Cecilie Myrseth er også sentral i arbeidet, men i Paris.

TEAM NORWAY I OSLO: Regjeringen har samlet kreftene for å jobbe/lobbe mot at Norge skal havne i toll-skvis. Foto: Anja A. T. Brekke / VG

Stoltenberg advarer sterkt mot konsekvensene av nye tollsatser mot alle fra USAs side.

En handelskrig mellom de største økonomiene i verden vil ramme en åpen økonomi som Norges hardt, frykter han.

– Halvparten av det vi lager her i landet selger vi til utlandet, rundt 50 prosent av BNP. Det vi kan stå ovenfor nå er de største endringene i reglene for internasjonal handel siden mellomkrigstiden, sier Stoltenberg og legger til:

– Vi så økt toll forrige gang Trump var president, men det som er varslet nå er toll på langt flere varer og langt høyere tollsatser. Det er mye mer omfattende enn det vi sto overfor sist gang, sier han.

Et av sporene regjeringen nå jobber med er å lobbe inn mot EU-landene for å sikre at Norge rammes av beskyttelsestiltak som innføres.

Norge er en del av det indre markedet gjennom EØS-avtalen, men ikke en del av EUs tollunion.

– Det er ingen i EU som har en egen plan om å innføre tollsatser mot Norge. Men et unntak fra EUs tiltak er ikke noe vi har krav på ifølge EØS-avtalen, så det må forhandles på plass og skrives ned. Vi kan ikke ta det for gitt og vi må stå på helt inn, sier Støre.

– Signalene er gode. Og så er jo utfordringen at verktøykassen i EU er litt annerledes skrudd sammen, utdyper utenriksminister Eide.

Toll-status

«Frigjøringsdagen» – 2. april

  • Trump har varslet at det skal innføres omfattende «gjengjeldelsestoll» innen 2. april. I tillegg til toll på bilimport, har Trump nevnt toll på databrikker, legemidler og trelast.
  • Tollsatsene skal skreddersys hvert enkelt land ut fra hvor mye toll de har på amerikansk import, og hvor mye merverdiavgift (MVA.) de har. I Norge er MVA-satsen på 25 prosent for de fleste varer. Trump mener slike avgifter er diskriminerende. USA har ikke MVA. i motsetning til 175 av FNs 193 medlemsland.
  • Bakgrunnen for «gjengjeldelsestollen» er ifølge Det hvite hus at USA i mange år har hatt en mer åpen økonomi enn andre land, med mindre toll og avgifter enn hva andre land har hatt.

Biltoll 3. april:

  • Trump varslede toll på bilimport trer i kraft. Den er på 25 prosent og gjelder både biler og bildeler. Målet er å få bilprodusenter til å flytte produksjonen til USA og skape flere arbeidsplasser.
  • Tyskland og Frankrike, med bilprodusenter som Volkswagen, Mercedes, Renault og Stellantis, har varslet mottiltak fra EU, mens Japan og Canada fortsatt er i tenkeboksen.
  • Trump har truet med at både EU og Canada blir rammet av enda høyere toll hvis de samarbeider for å «skade USA økonomisk».

Innført toll

  • 4. mars: USA øker tollsatsen på kinesiske varer, deriblant plast, tekstiler og datakomponenter, fra 10 til 20 prosent. USAs mål er å minske handelsunderskuddet med Kina.
  • Kina svarer med å innføre en ekstratoll på mellom 10 og 15 prosent på amerikanske jordbruksprodukter, som kylling, hvete, mais, bomull og svinekjøtt. I tillegg innfører Kina straffetiltak mot en rekke amerikanske selskaper som har solgt våpen til Taiwan.
  • 12. mars: USA innfører 25 prosents toll på stål og aluminium fra alle land. Målet er å beskytte USAs stålindustri mot økt konkurranse utenfra, spesielt fra Asia, samt øke produksjonen i USA. USA importerer i dag halvparten av stålet og aluminiumen som brukes i amerikansk industri. De største eksportørene er Canada, Brasil og EU.
  • Canada har svart med 25 prosents toll på en rekke varer som blir importert fra USA, blant annet datamaskiner og sportsutstyr.

Utsatt toll

  • 6. mars: Trump utsetter 25 prosents toll på en rekke varer fra Canada og Mexico som omfattes av en handelsavtale, med fire uker, få dager etter at de ble varslet. Utsettelsen kom etter at Canada og Mexico varslet mottiltak.
  • 12. mars: EU truer med toll på alt fra amerikansk whisky til båter og motorsykler fra 1. april, straks etter at USA har innført toll på stål og aluminium.
  • 13. mars: Trump truer med å innføre 200 prosents toll på champagne, vin og brennevin fra EU.
  • 20. mars: EU utsetter tollplanene til midten av april for å gi mer tid til forhandlinger med USA.

Andre trusler

  • 24. mars varslet Trump 25 prosents toll på import fra alle land som kjøper olje og gass fra Venezuela, et straffetiltak som kan ramme spesielt Kina og India.
  • Han har også truet med at et stort antall varer fra EU kan bli rammet av 25 prosents toll, fordi han mener EU utnytter USA.
  • USA har et handelsunderskudd på 50 milliarder dollar med EU.

Kilder: NTB, AFP, AP, Politico

Støre sier at han har hatt tett kontakt med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Stoltenberg skal også i et finansministermøte i EU neste uke.

– Hadde dette vært enklere hvis vi var med i EU?

Akkurat i denne saken hadde det jo vært enklere hvis vi var med, men spørsmålet om EU er mer komplisert enn dette. Det er enklere for EU-land, fordi de har en felles handelspolitikk. Men vi er jo ikke det da. Vi må ta utgangspunktet i den tilknytningsformen vi har, sier Eide.

 Ole Berg-Rusten / NTBLOBBE, LOBBE: Støre i Paris forrige torsdag. Foran ham står Ursula von der Leyen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

«Kilder nær Trump har signalisert overfor ambassaden at det kan være en fordel for Norge at vi ikke er medlem av EU». Det står i en rapport som den norske ambassaden i Washington sendte hjem i november og som Klassekampen har omtalt.

– Trump har åpnet for å innføre tollsatser på litt ulike måter og åpnet for forhandlinger, sier Støre.

En av regjeringens bekymringer er at Norge kan havne langt bak i køen dersom mange skal forhandle med USA samtidig.

– Det er jo en utfordring med å være et lite land som ikke automatisk kommer på en liste for samtaler, at du blir mer sårbar, sier statsministeren.

Read Entire Article