Skal norske interesser bli ivaretatt, må vi bryte lydmuren

1 week ago 8


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Arbeidet med å sikre at Norge forblir på innsiden også om EU innfører beskyttelsestiltak er avgjørende for å trygge arbeidsplasser og eksportinntekter.

  • Eivind Kallevik

    Eivind Kallevik

    Konsernsjef Hydro

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Denne uken signaliserte EU-kommisjonens president Urusula von der Leyen at Norge vil forbli på innsiden av EUs indre marked, også i en situasjon der EU innfører ekstraordinære beskyttelsestiltak som svar på tolløkningene i USA. Hva dette i praksis betyr, vil først bli klart dersom EU beslutter å innføre såkalt «safeguarding» på enkelte produkter, eller andre ekstraordinære tiltak.

Uttalelsene fra kommisjonens president er positive, og viktige for Norge. De siste ukene og månedene har norske myndigheter arbeidet aktivt for å sikre at Norge ikke rammes av de mottiltak EU eventuelt innfører mot USA. Det er et arbeid som har stor betydning for industrien og arbeidsplassene, som er avhengige av markedstilgang til Europa.

Les også

Stoltenberg om handelskrig: – Vi går inn i en storm

De siste dagene har det vært offentlig diskusjon om hvorvidt utfordringene handelssituasjonen skaper har blitt overdrevet.

Flere har antydet at EU uansett vil imøtekomme Norges behov, fordi vi produserer energi og industriprodukter Europa trenger – for eksempel aluminium der Norge står for over 40 prosent av den samlede produksjonen i Europa. 

Det er riktig at Norge er en betydelig energi- og industrinasjon i europeisk sammenheng. Men som en bedrift som er tett koblet til det europeiske markedet, kan vi ikke anta at Norges ressurser og industri automatisk beskytter oss mot uroen i verdenshandelen, eller mot alle tiltak EU kan innføre for å verne seg mot tolløkninger i andre land.

Norge har mye industri og rike energiressurser, men vi er fremdeles en liten og åpen økonomi. Lykkes vi ikke i handelspolitikken, er vi bare en liten økonomi. 

Når 27 EU-land skal enes om ny politikk, handler det om krevende kompromisser – og all oppmerksomhet går til å finne balansen mellom medlemslandenes interesser.

Norge, som står utenfor, må derfor aktivt gjøre seg gjeldende. Vi skrives ikke inn automatisk, vi må skrives inn eksplisitt. Og det skjer ikke uten innsats. I Brussel fokuseres det først og fremst på det som er nærmest – kompromissene som får unionen til å henge sammen. Skal norske interesser bli ivaretatt, må vi bryte lydmuren. At regjeringen bruker tid, krefter og politisk kapital på dette, er ikke bare nødvendig – det er noe vi bør verdsette.

Et eksempel: Det internasjonale handelsregelverket åpner for at EU kan innføre såkalte beskyttelsestiltak på enkelte områder av økonomien, dersom det oppstår eller er fare for store uforutsette endringer i handelsstrømmene. USAs innføring av økt toll på aluminium kan føre til slike endringer som gjør at EU innfører beskyttelsestiltak. Disse tiltakene kan være i form av toll eller kvoter, eller en kombinasjon, og gjør at land på utsiden av unionen i utgangspunktet enten må betale ekstra eller får en begrensning på hvor mye som kan eksporteres – eller begge deler.

Hydro er særlig avhengig av det europeiske markedet. Mer enn 95 prosent av alt aluminium Hydro produserer ved våre fabrikker i Norge går til Europa. Full, forutsigbar og ukomplisert markedstilgang til Europa er, sammen med fornybar kraft til konkurransedyktige priser, fundamentet alle våre aluminiumsverk står på. 

EØS-avtalen er derfor helt grunnleggende for eksportindustrien i Norge. Den sikrer markedsadgang, og et felles europeisk regelsett. Norge har valgt å ikke bli medlem i EU, og vi har valgt å stå utenfor EUs tollunion. Det betyr at det kan oppstå situasjoner der markedsadgangen vi i utgangspunktet har, kan bli utfordret. 

I møtet med uroen rundt oss bør vi gjøre mest mulig av det Norge har vært gode på: Samarbeide tett mellom industri, myndigheter og fagbevegelse, og søke bred politisk enighet om de grunnleggende rammevilkårene for industriutvikling.

Det kan gi muligheter: Lykkes Norge og Europa med å skape forutsigbarhet for industriutvikling, finnes det også muligheter for at vi kommer sterkere ut av den urolige tiden vi nå er tvunget inn i. 

Read Entire Article