Sender søknad for vindkraftverk: – Første på ti år

3 weeks ago 14


Statkrafts konsesjonssøknad for vindkraft på Moifjellet blir den første under nye regler som gir kommunene mer makt.

Dette er en visualisering av hvordan vindkraftverket på Moifjellet vil kunne se ut hvis det blir bygget. Nå har Statkraft søkt konsesjon. Foto: Statkraft

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Statkraft sender nå inn konsesjonssøknad for det landbaserte vindkraftverket Moifjellet i Bjerkreim kommune i Rogaland.

– Dette er den første på ti år, sier Pål Otto Eide, utviklingsdirektør for Norden i Statkraft, til E24.

– Så vidt oss bekjent er det også den første konsesjonssøknaden i det nye planregimet, hvor kommunene får mer makt. Nå samkjøres planforslaget vårt til kommunen med NVEs konsesjonsprosess.

De siste årene har det vært nesten full stans i norsk vindkraft, etter en periode med kraftig utbygging i forrige tiår.

Saksbehandlingen av vindkraft ble stanset i 2019, etter protester mot flere prosjekter. Først i 2022 kunne NVE saksbehandle vindkraft på land igjen.

Konsesjonssøknaden leveres til NVE og er et viktig steg i prosessen. Eventuelle klager kan ende i Energidepartementet. Får prosjektet ja, må det lages en detaljplan før det eventuelt kan settes i drift. Kommunen må også si ja.

Milliardprosjekt

Statkraft har tidligere beregnet investeringen i Rogaland til rundt tre milliarder kroner.

Konsesjonssøknaden som sendes nå inneholder en konsekvensutredning, hvor utbyggeren gjør rede for positive og negative konsekvenser.

– Det har vært omtrent full stans i vindkraften i noen år, er det godt å komme i gang igjen?

– Dette er helt klart kraft som Norge trenger til det grønne skiftet. Moifjellet er et prosjekt i prisområdet NO2, som trenger kraft. Vi syns dette er veldig positivt, og er glade for å ha kommet så langt, sier Eide.

– Dette er et prosjekt med veldig gode vindressurser som ligger nære nett. Vi har en veldig god relasjon til kommunen, som opptrer profesjonelt og som også utfordrer oss. De er godt kjent med å ha vindkraft i kommunen fra før, og det letter samarbeidet.

Dette bildet er fra en video som visualiserer vindkraftprosjektet i Bjerkreim sett fra ulike steder i kommunen. Foto: Skjermdump fra Statkraft-video

Les på E24+

Disse kommunene har sagt nei til vindkraft

Fikk avslag i 2012

Et tidligere vindkraftprosjekt på Moifjellet fikk konsesjon i 2009, men ble avslått av Olje- og energidepartementet i 2012 etter klager.

Avslaget skyldes hensyn til naturverdier, inngrepsfrie områder og fare for kollisjoner med rovfugl.

I 2023 meldte Statkraft inn prosjektet på nytt.

– Vi har opparbeidet betydelig mer kunnskap om og erfaring med utbygging av vindkraft. Det har også skjedd en utvikling på teknologisiden. Vi håper at konsekvensutredningen vi har gjennomført vil vise at fordelene med dette prosjektet er større enn ulempene.

– Vi har gjort en del tilpasninger av vindparken for å ta hensyn til blant annet rovfugl, blant annet knyttet til at antallet turbiner er redusert.

– Hvordan vurderer dere lokal motstand mot Moifjellet og vindkraft i Rogaland?

– Det er selvfølgelig blandede syn på dette. Vi har fått støtte til å gjøre konsekvensutredningen, det er forankret i kommunen. Vi oppfatter at dialog hjelper til å øke forståelsen, men det vil alltid være noen som er for og noen som er mot, sier Eide.

Bjerkreim kommune har stilt en rekke krav til konsekvensutredningen som Statkraft har tatt hensyn til, påpeker han.

Les også

Reagerer på vindkraft-nei fra kommunene: – En uting

Nye regler

Moifjellet-prosjektet skal behandles etter nye regler som Stortinget har vedtatt, og som gir mer makt til kommunene.

– Vi håper at Bjerkreim kommune vil gi en positiv innstilling til vårt planforslag, slik at NVE kan ta søknaden til behandling. Kommunen skal først ta stilling til prosjektet før NVE kan gi eventuell konsesjon, sier Eide.

Han påpeker at kommunen har flere muligheter til å si nei til prosjektet underveis i behandlingen.

– Det har de full rett til, både nå ved førstegangsbehandlingen og enda en gang ved andregangsbehandling etter NVEs vedtak.

Les også

Vindkraftutbygger: – Åpenbart gjort en feil

Strammere tidsfrister

Nye regler gir strammere tidsfrister, slik at utbyggere ikke skal kunne dra prosjektene sine ut i tid.

I tillegg skal antallet og størrelsen på turbinene være en del av NVEs konsesjonsvedtak, slik at utbyggere ikke kan gjøre store forandringer i ettertid.

– Det er NVE som til slutt vil komme en innstilling om hvor mange og hvor store turbiner det blir. Vi har vært veldig åpne om dette i prosess med kommunen, sier Eide.

Han peker på at Statkraft har hatt åpen uke med informasjonskvelder i Bjerkreim, og har hatt mange møter i området.

– Vi har lagt ned en stor innsats for å skape forståelse for hva tiltaket innebærer, slik at kommunen kan ta stilling på faglig grunnlag. Vi har også vært tydelige på maksimal høyde, noe som vi også legger til grunn i det vi har sendt inn.

Les også

Da vinden snudde i energipolitikken

Read Entire Article