– Dette må bli en del av kollektivtrafikken, sier administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen.
Bilen kjører helt av seg selv, selv om det ikke ser helt sånn ut. En sikkerhetssjåfør sitter ved rattet og er klar til å overta, dersom noe går galt.
– Målet er at sjåføren forsvinner etter hvert, men for å være helt sikre på at tjenesten er trygg så er det en kompetent sjåfør om bord, sier Reitan Jenssen.
Han har invitert NRK med på kjøretur med selskapets nye selvkjørende biler. Turen går fra Groruddalen stasjon til Ikea Furuset. Da NRK var med i bilen virket kjøreturen som en helt normal kjøretur, med unntak av noen små utfordringer.
Bilen bremset overraskende i en rundkjøring, uten at det var trafikkfarlig.
Ruter har lenge varslet at de ville prøve ut selvkjørende biler i Groruddalen. Nå er de i mål med testingen.
På nyåret kan reisende i området bestille kollektivtransport med de selvkjørende bilene.
– Etter hvert skal vi ha kjøretøy som egner seg for deling. I første omgang er det en privatbil, men på sikt vil det bli kjøretøy som er mer egnet for det, sier Reitan Jenssen.
Kjører i Groruddalen
Bilene vil kun være mulig å bestille i Groruddalen i Oslo. På sikt håper Ruter at bilene også skal kunne kjøre andre steder. Det vil koste 60 kroner for en tur, forteller Reitan Jenssen.
– Vil disse bilene kjøre folk helt til døra?
– Dette er akkurat det vi nå skal prøve. Jeg tror svaret er ja takk begge deler. Jeg tror vi fortsatt må kjøre fra holdeplass til holdeplass, men at holdeplassene er mye nærmere der hvor du er og mye nærmere dit du skal, sier Reitan Jenssen.
Bilene skal ikke erstatte taxinæringen, forklarer han. Det er fem selvkjørende biler som blir satt i trafikk.
Målet er at disse skal plukke opp flere reisende på samme tur.
– Vi skal i all hovedsak få dette til å bli kollektivtrafikk. Hvis vi deler reisene, og bare reiser alene når vi må, så blir trafikk og transportsystemene våre mer bærekraftige.
– Viktig å teste
Selvkjørende biler har i flere år vært i bruk i andre land. Det har også flere ganger gått galt. I 2018 omkom en kvinne i Arizona da hun ble påkjørt av en selvkjørende bil betjent av Uber.
Ruter sitt prosjekt er viktig for å unngå farlige situasjoner, forklarer Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.
– Det er viktig å teste ut teknologien nå, så vi får færrest mulig feil.
– Også vet vi at vi som vanlige sjåfører også gjør feil. Det skjer dødsulykker og folk blir hardt skadd. Så en viktig motivasjon er å ta ut førerfeil, og bruke førerstøttesystemene, så det totalt sett blir gjort færre feil, sier Brandtsegg.
I 2023 omkom 110 personer i trafikken på norske veier, viser en oversikt fra SSB.
Ifølge Reitan Jenssen i Ruter vil det være sikkerhetssjåføren, som har ansvaret dersom bilen kolliderer.
– Nå er det et regelverk i Norge, som tillater selvkjøring og utprøving av denne teknologien. I første omgang er det en sikkerhetssjåfør om bord som har ansvaret, akkurat som en vanlig sjåfør, sier han.
– Kommer til å gå ganske fort
Ifølge Statens vegvesen er Norge et attraktivt land for å teste fremtidens kjøretøy.
– Målet er at vi skal ta ut trafikksikkerhetsgevinster, at vi skal få bedre fremkommelighet og at vi kan bevege oss på en miljøvennlig måte, sier Brandtsegg.
Men det er trolig lenge til vi vil se selvkjørende biler over alt på norske veier.
– Vi tar i bruk teknologien på stadig nye områder. Det kommer til å gå ganske fort, men det kommer til å komme litt etter litt. Det som Ruter nå gjør i Groruddalen er den første litt, sier Brandtsegg.
Publisert 18.12.2024, kl. 05.19