Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) vil ikke kritisere forsvarssjef Eirik Kristoffersen for at den nye maritime innsatsstyrken i Ramsund er kraftig forsinket.
Kortversjonen
- Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) forsvarer forsvarssjef Eirik Kristoffersen til tross for forsinkelser i Ramsund.
- Opposisjonen har opprettet kontrollsak og innkalt Sandvik til høring i Stortinget 4. juni.
- Mye står igjen før styrken er klar, men ambisjonen om å etablere den står fast, ifølge forsvarsministeren.
Opposisjonen i Stortinget er så kritisk til forsvars-sommelet at Kontrollkomiteen har opprettet kontrollsak og har innkalt Sandvik til åpen høring i Stortinget 4. juni.
VG avslørte i forrige uke at den planlagte nye styrken – som skal kunne settes inn bak fiendens linjer i nordområdene – hverken fått ledelse, personell, fartøyer eller en hjemmebase.
Stortinget vedtok i 2020 at Marinejegerkommandoen, som inngår i Forsvarets Spesialstyrker, skulle få sin fjerde innsatsstyrke med spesialfartøyer som kan rykke ut helt til Svalbard om nødvendig.
– Min oppgave
– Innsatsstyrken skulle være klar til innsats fra 2026, men det skjer ikke, Sandvik?
– Det stemmer at alt blir ikke ferdig til 2026, som det var planlagt opprinnelig. Nå er min oppgave å få dette realisert så fort som mulig, sier forsvarsministeren til VG.
Sandvik har vært i Ramsund onsdag og torsdag. Han har møtt ledelsen for Marinejegerkommandoen, og torsdag møtte han Natos generalsekretær Mark Rutte i Ramsund sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Forsvarsministeren fikk en omvisning på Ramsund-basen. Der kunne han selv se at lite eller ingenting har skjedd for å oppfylle stortingsvedtaket fra 2020.
– Jeg skal orientere Stortingets kontrollkomité om de bakenforliggende årsakene. De er flere: En ting som ikke var planlagt, var at dykker-bygget her fikk vann gjennom seg, fikk setningsskader og sopp, og ble kondemnert og stengt i november i fjor, forklarer Sandvik.
– Alt blir dyrere
Allerede i 2023 anbefalte forsvarssjefen at Stortingets vedtak ikke ble fulgt opp. Kristoffersen ville prioritere pengene annerledes. Da ga den daværende forsvarsministeren Bjørn Arild Gram (Sp) tydelig beskjed om at innsatsstyrken skulle opprettes.
Men Sandvik forsvarer forsvarssjefen:
– Vi har utfordringer i langtidsplanen, med at alt blir dyrere. At fra å kjøpe flybilletter til å bygge, kjøpe våpen, og operere og drifte Forsvaret, er blitt dyrere. Men ambisjonen om å etablere innsatsstyrken står fast, selv om den ikke er fullt ut operasjonelt fra 2026.
– Det viktigste forsvarssjefen har sagt, og som vi må ta inn over oss, er at tidligere langtidsplaner ikke har vært finansiert. Det viktigste nå er å få langtidsplanen til å fungere, og at vi bygger en solid grunnmur for det forsvaret vi har, fortsetter han.
– Forsvarssjefen vet best
– Forsvarssjefen har sagt at det blir mindre øving og trening i år fordi han vil prioritere denne grunnmuren. Er ikke det svært uheldig?
– Det er et dilemma man står i hele tiden. Og så er det veldig høy aktivitet. Vi trener ukrainerne, og vi seiler sammen med britene til Asia. Nå må vi finne balansen fremover, om det er omfordeling, eller om vi gir mer penger. Den diskusjonen kommer Stortinget til å ha hvert år fremover.
– Er det bare opp til forsvarssjefen, og ikke regjeringen, å bestemme hvordan pengene i langtidsplanen skal brukes?
– Jeg har tillit til at forsvarssjefen er den som best vet hvordan vi forsvarer landet vårt, hvordan vi har utstyr, utholdenhet, beredskap når det skjer. Mens Russland er opptatt i Ukraina, er det kanskje lurt å fylle lagrene. Men vi må selvfølgelig passe på at vi ikke øver for lite, sier Sandvik og legger til:
– Over tid kan det ikke være sånn at det ene tilter mot det andre. Men det er forsvarssjefen som balanserer det, og det tror jeg er veldig klokt.
Flere spørsmål
Stortingets kontrollkomité ser fortsatt på saken og stilte fredag nye spørsmål til forsvarsministeren.
Forsvaret fikk i 2021, 2022, 2023 og 2024 beskjed om å lage en oppdatert årlig plan for at Ramsund skulle være fullt operativ innen utgangen av 2026.
De fikk også beskjed om å rapportere status til departementet.
«Hvilken rapportering har forsvarsministeren mottatt, som beskrevet i tildelingsbrevene, for de angitte årene?», skriver komiteen i brevet. De ber om svar innen 29. mai.