– Hadde han tenkt på sine egne økonomiske interesser isolert sett, så hadde han valgt et parti på høyresiden, sier SV-lederen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Høsten har vært full av begivenheter for Sosialistisk Venstrepartis leder Kirsti Bergstø: De landet et budsjettforlik med regjeringen som ble beskrevet som en stor seier for partiet. Samtidig har det vært intern uro og partiets tidligere finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, har beskrevet dårlige arbeidsforhold.
Samtidig hisset SVs leder på seg alt fra norske eiere i Sveits til gründerne og selveste Elon Musk da hun sto frem med sin Wall of shame.
Men selv dette blekner sammenlignet med stormen rundt statsminister Jonas Gahr Støre. Forholdet til statsministeren er et av de første temaene når Bergstø denne uken er gjest i podkasten Stopp verden med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen.
– Det er noe jeg overlater til Arbeiderpartiet å avgjøre, sier hun om diskusjonen.
– Men mitt forhold til Støre er godt.
Hun sammenligner Ap-lederen med den legendariske svenske statsministeren Olof Palme, som ledet nabolandet i to lange perioder frem til han ble drept på åpen gate i Stockholm i 1986.
– Palme var nok langt mer radikal enn det Støre er, men hadde jo også en klassebakgrunn som viser at når man velger sosialdemokratiet, så «svikter» man på en måte sine egne, sier hun.
Palme var født inn i den svenske overklassen og ble etter hvert et hatobjekt for mange fra sitt gamle miljø.
– Og hadde han [Støre] tenkt på sin egen formue og sine egne økonomiske interesser isolert sett, så hadde han valgt et parti på høyresiden. Jeg tror det gjør det ekstra vanskelig, for hvis man ikke stiller opp og slår ring rundt de som tross alt velger fellesskapet, på tross av sin klassebakgrunn, på tross av sin rikdom; hvem skal være fellesskapet deres da?
Situasjonen rundt Kari Elisabeth Kaski har hun mindre lyst til å snakke om.
– Det er mitt ansvar å sørge for at folk opplever gode arbeidsforhold, sier SV-lederen og understreker at Kaski har gjort en «kjempegod jobb».
– Speiler denne situasjonen noen større politiske motsetninger internt i SV?
– Alle partier har uenigheter, men det er ikke knyttet til enkeltpersoner.
Les også
SVs Kirsti Bergstø: om fordeling, sutring og tro
– Fremstår som en parallell virkelighet
Derimot snakker hun mer enn gjerne om sin Wall of shame og hva hun synes om velstående eiere som flytter ut av landet.
SV-lederen har helt siden hun ble valgt, markert seg som en som sparker mot «de som har mest fra før» med saftige gloser.
– Hva er poenget med den veggen? spør Røe Isaksen.
– Det er rett og slett utklipp fra norske medier knyttet til exitskatt, formuesskatt og andre ting. Poenget er å vise at noen av de aller rikeste og mektigste, og deres støttespillere, bruker en måte å beskrive samfunnet på som rett og slett ikke stemmer. Det fremstår som en helt parallell virkelighet.
– Hva er det skremmebildet?
– Det er jo alt fra at i Norge så lønner det seg å være fattig og dum, at vi ikke har demokrati i Norge, at Norge er en sovjetstat eller en bananrepublikk, at vi har en økonomisk Berlinmur eller at vi står i den samme situasjonen som før den franske revolusjonen.
Les også
Sissener om SV-lederens «skammens vegg»: – Bare dumt
– Trenger vi de rike i samfunnet?
– Ja. Det ville vært veldig alvorlig å si: «nei, de menneskene trenger man ikke».
– Men trenger vi folk som også tjener mye penger i samfunnet?
– Vi trenger folk med skaperkraft og med virketrang. Og vi trenger folk som ønsker å bygge bedrifter og samfunn, sier Bergstø.
Men det kommer et «men»:
– Men det vi ikke trenger, og som ingen i Norge er tjent med, er at forskjellene fortsetter å øke. At gapet mellom de som har mest og minst fortsetter å bli større fordi de på toppen drar fra.
SV ønsker å skjerpe det de kaller fordelingsprofilen i budsjettene. Det innebærer enda høyere beskatning av de med størst formuer.
I årets budsjettforlik var det ikke mulig å få Arbeiderpartiet og Senterpartiet med på.
Svarer Rugseth
I forrige ukes Stopp verden var politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen i Luzern i Sveits for å snakke med Crayon-gründer Jens Rugseth. Han er en av dem som har flyttet fra landet på grunn av høye skatter.
Fra sitt kontor i alpelandet sendte han en hilsen til nettopp SVs Kirsti Bergstø. Kjernen var at Bergstø, som er utdannet barnevernspedagog, bare drev med ideologi og ikke kan noe om å drive en bedrift.
– Er det treffende, synes du?
– Hvis vi ikke var interessert i å forstå hvordan det er å drive bedrift, så hadde han truffet. Men det mener jeg ikke er tilfellet, mener hun.
– Jeg har aldri, under noen omstendigheter, forsøkt å fortelle Jens Rugseth om hvordan man skal drive bedrift (...) Det er helt greit at han ønsker å forsvare sine egne interesser. Det er helt legitimt. Det er det politikk handler om. Det er interessekamp, og der har jo de som har aller mest ikke de samme interessene som folk flest, sier Kirsti Bergstø.
Hun er tross alt leder i Sosialistisk Venstreparti.