Sabotasjetiltak: Nato tar opp kampen mot «skyggeflåten»

10 hours ago 3


 Kart fra Gard Sjøforsikring HER REISER RUSSISK OLJE: Sjøforsikringsselskapet Gard har plottet skip som antas å tilhøre den russiske «skyggeflåten», på vei til eller fra den russiske oljeterminalen i Primorsk, mandag ettermiddag. Foto: Kart fra Gard Sjøforsikring

Nato setter inn flere fregatter, droner og fly i overvåkningen av den såkalte «skyggeflåten» av oljetankere i Østersjøen, i håp om å hindre nye sabotasjeforsøk.

Tirsdag 14. januar kl. 16:53

Kortversjonen

  • Nato setter inn flere fregatter, droner og fly for å overvåke skyggeflåten av oljetankere i Østersjøen.
  • Et skip fra skyggeflåten ble observert over en gassrørledning til Polen tirsdag.
  • Nato bekymrer seg for mulige sabotasjeaksjoner mot undersjøiske kabler.
  • Rederiforbundet advarer om manglende sjøforsikring og sikkerhetskrav på skyggeflåtens skip.

Tirsdag har et skip som skal tilhøre «skyggeflåten» sirklet over rørledningen som transporterer norsk gass til Polen via Danmark, ifølge polsk TV. Polske myndigheter har ikke kommentert hendelsen.

– I hele Natos område har vi sett elementer i en kampanje for å destabilisere våre samfunn, gjennom cyberangrep, drapsforsøk og sabotasje – inkludert mulig sabotasje mot undersjøiske kabler i Østersjøen, sa Natos generalsekretær Mark Rutte etter et toppmøte for Nato-landene rundt Østersjøen i Helsingfors tirsdag.

 Antti Aimo-Koivisto / Reuters / NTBFinlands president Alexander Stubb, til venstre, Polens statsminister Donald Tusk og Nato-sjef Mark Rutte deltok på toppmøtet for Nato-landene rundt Østersjøen tirsdag. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Reuters / NTB

– Hendelsene i Østersjøen er under etterforskning. Men det er grunn til alvorlig bekymring, fortsatte Rutte.

800 skip

Rederiforbundet i Norge anslår at om lag 800 skip deltar i denne spesielle oljetransporten mellom Russland og land som står utenfor sanksjonene, i hovedsak Kina og India.

Dette er fartøy som har forlatt det globale systemet for skipsforsikring, som også ivaretar sikkerhet og andre høye krav til verdens tankflåte.

Etter Russlands invasjon i Ukraina, vedtok G7-landene sanksjoner mot russisk oljeeksport, i form av en minstepris. Skip som frakter olje over minstepris, risikerer å få sine forsikringsavtaler oppsagt.

– Det er utrolig trist at dette internasjonale systemet for sjøforsikring brytes ned, sier Gard-sjef Rolf Thore Roppestad.

Stor trafikk

På et møte i Rederiforbundet i Oslo tirsdag viste toppsjefen i sjøforsikringsselskapet Gard en plansje over den omfattende trafikken av fartøyer fra «skyggeflåten», som frakter russisk olje ut av terminalen i Finskebukta.

 Fredrik Varfjell / NTBBEKYMRET: Gard-sjef Rolf Thore Roppestad (til venstre) orienterte om risikoen med «skyggeflåten» sammen med Knut Arild Hareide og Line Falkenberg Ollestad fra Rederiforbundet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Vi snakker med myndighetene om hvordan man kan begrense skyggeflåten, sier Rederiforbundets toppsjef Knut Arild Hareide.

Han frykter at skip med manglende forsikringsdekning kan medføre enorme skader på miljø og andre skip ved ulykker.

Rederiforbundet sier at mange av fartøyene er mer enn 20 år gamle, og oppfyller ikke sikkerhetskravene som er pålagt moderne tankskip i den ordinære flåten.

Les også: Støre roser Finlands kamp mot Russlands skyggeflåte

Ny Nato-aksjon

Det kommer også en trussel mot Nato-landenes sikkerhet med disse fartøyene:

Et av fartøyene, «Eagle S», som seiler med flagget til Cook Islands, ligger nå i arrest i Finland, mistenkt for å ha sabotert en rekke undersjøiske kabler mellom Finland og Estland.

Mistanken om at Russland også kan bruke tankskipene til å skade undervannskabler, har fått alarmen til å gå i Nato.

På toppmøtet i Helsingfors opplyste Nato-sjef Mark Rutte at Nato nå mobiliserer tettere overvåkning i Østersjøen:

– Det vil involvere fregatter og maritime overvåkningsfly, og vil øke vår årvåkenhet i Østersjøen, sa Rutte.

En mindre flåte av havgående droner skal også settes inn i overvåkningen.

Read Entire Article