Røkke etter grønn fiasko: – Føler meg personlig dum

19 hours ago 7


– Vi erkjenner feilene og lærer av dem, sier Kjell Inge Røkke.

Kjell Inge Røkke er hovedeier i børsnoterte Aker. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres...

Industrikonsernet Aker legger frem flere nyheter på morgenkvisten fredag:

  • Selskapet har lagt frem en rapport som viser at den verdijusterte egenkapitalen endte på 61,9 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal, en oppgang fra 58,2 milliarder kroner ved utgangen av fjerde kvartal.
  • Det grønne investeringsselskapet Aker Horizons slår seg sammen med Aker
  • Aker vil kjøpe karbonfangstselskapet Aker Carbon Captures eierandel på 20 prosent av selskapet SLP Capturi for 635 millioner kroner i kontanter. Aker Carbon Capture skal legges ned og et utbytte på 1,7 milliarder skal deles ut til aksjonærene.

– Ingen ønsket situasjon

I et aksjonærbrev skriver Akers hovedeier Kjell Inge Røkke dette etter transaksjonene:

– Aker tar ansvar i Aker Horizons. Vi var for ivrige og ville for mye tidlig. Vi erkjenner feil og lærer av dem. Konsekvensen er at Aker
som største eier og kreditor, overtar Aker Horizons’ virksomhet.

Røkke er tydelig på at han ikke er fornøyd med situasjonen.

– Bare så det er sagt med en gang: Transaksjonene er ingen ønsket situasjon for Aker. Dette er en krevende sak som jeg har grublet mye på, skriver han i aksjonærbrevet.

– Når det kommer til Aker Horizons, ser vi dumme ut og jeg føler meg personlig dum. Kjøpet av MRP («Mainstream Renewable Power», journ. anm.) var og ble feil. Det at vi er i godt selskap med mange andre «grønne», er ingen unnskyldning for oss, skriver Røkke.

Kristian Røkke, Kjell Inge Røkkes sønn, ledet Aker Horizons frem til i fjor høst og er i dag styreleder i selskapet.

Kristian Røkke har valgt å tilbakebetale 13,8 millioner kroner som har tidligere har mottatt som en del av en insentivordning, opplyser Kjell Inge Røkke i brevet til aksjonærene.

Gjorde Witzøe-handel

Aker har en markedsverdi på 44 milliarder kroner på Oslo Børs.

Oljeselskapet Aker BP er et viktig selskap i Aker-systemet. Tidligere denne uken la Aker BP frem tall som viste økte inntekter, men milliardresultatet var lavere enn på samme tid i fjor.

I løpet av kvartalet gjorde Aker en handel med milliardærfamilien Witzøes oppdrettsselskap Salmar. Sistnevnte betalte 650 millioner kroner for å kjøpe Akers eierandel på 15 prosent i Salmar Aker Ocean. Oppgjøret var delvis i aksjer, slik at Aker tok over en eierandel på 0,75 prosent av Salmar. Salmar Aker Ocean har jobbet for å få til lakseoppdrett langt til havs, men prosessen var fortsatt ikke i mål.

Kjell Inge Røkkes selskap TRG Holding as eier drøyt 68 prosent av Aker.

Betaler tilbake 13,8 mill.

Røkke forteller at hans sønn Kristian Røkke, som er styreleder i Aker Horizons, har valgt å tilbakebetale 13,8 millioner kroner til selskapet.

Dette er penger som han tidligere har mottatt som en del av en incentivordning.

– Det trengte han ikke gjøre i henhold til bonusavtalen, men han gjør det likevel. Dette er en holdning og handling som jeg setter pris på, og det gjør jeg på vegne av hele aksjonærfellesskapet, skriver Kjell Inge Røkke.

Derfor gjør Røkke grepene

I aksjonærbrevet forteller Røkke at Aker Horizons og Aker Clean Carbon ikke er egnet til å være børsnoterte i det lange løp.

– Aker Horizons er gjeldstynget. Selskapet står foran en nødvendig refinansiering, og det må gjøres noen tøffe prioriteringer for å skape et realistisk industrielt fundament for fremtiden, skriver han.

Aker Clean Carbon (ACC) sitter bare på penger og 20 prosent av det felleseide CO2-fangstselskapet SLB Capturi, forklarer Røkke.

– Transaksjonen som annonseres i dag, muliggjør at ACC gir sine aksjonærer et kontantoppgjør lenge før det ellers ville vært mulig, skriver Røkke.

Han peker på at Aker Clean Carbon har en rett til å selge sin andel til SLB i desember 2027. Hvis selskapet ikke selger, har SLB rett til å kjøpe aksjene i første halvår 2028.

Derfor overtar Aker eierskapet i SLB Capturi, inkludert ulike forpliktelser.

Read Entire Article